Diana MARCU
3572 vizualizări 18 apr 2015

"Un sistem care scoate la capătul tunelului oameni cu puţină încredere în ei, cu mică abilitate de adaptare într-o lume care se schimbă într-un ritm extraordinar şi, mai ales, oameni cu o eficienţă scăzută. Ceea ce putem vedea deja printre noi: produsul sistemului care nu s-a schimbat,  deşi s-a tot spus că s-a reformat în toţi aceşti peste 20 de ani", spune Oana Moraru.

"Facem alegeri proaste, suntem din ce în ce mai stresaţi şi agasaţi. Cred că viaţa noastră relativ proastă - comparativ cu restul Europei - este aşa pentru că am ratat un start: acela de a reforma educaţia şi de a fi format oameni cu altă mentalitate şi gândire - de a fi mai încrezători, mai puternici, mai echilibraţi emoţional, mai creativi. Capabili să scoată ţara asta din impas", este explicaţia profesoarei de Limbă Română.

Problema sistemul învechit este invocată de experţi în educaţie atât din România, cât şi din străinătate, dar situaţia este una paradoxală, susţine Oana Moraru. În ciuda studiilor şi a metodelor moderne de predare, în ciuda participării României la testările PISA - unde suntem mereu pe ultimele locuri, şi a semnalelor alarmante că lucrurile merg prost, iar copiii noştri se formează conform unor modele apuse, care nu vor fi productive în viitor şi nici nu îi vor ajuta la nivel individual să funcţioneze ca nişte adulţi echilibraţi, fericiţi - există şi miturile naţionale, pe lângă această rezistenţă a sistemului, a ministerului Educaţiei şi a categoriei mai largi a profesorilor.

Există aceste mituri care s-au prelungit din generaţie în generaţie, propagandistic, a spus Oana Moraru la Gândul LIVE: despre elevul olimpic român, care cumva ar fi produsul sistemului naţional. "Olimpici români de performanţă sunt relativi puţini. Şi puţină lume ştie că ei nu merg pe programa de la clasă şi nu sunt produsul profesorului mediu de la clasă, reacţia spontană, performantă a unui program educaţional. Ei sunt depistaţi de mici, de echipe de profesori care numai asta fac - nu predau elevilor la clasă, practic fac o pregătire paralelă cu sistemul naţional. Merg la olimpiade, câştigă, mai şi pierd, însă olimpicii români sunt aşa, un fel de paravan strălucitor, după care stăm în negare şi ne ascundem. Da, ştiu o grămadă de copii olimpici dar nu sunt produsul sistemului naţional. Se pregătesc separat, în regim semi-privat, îşi plătesc uneori aceste grupuri de profesori. Au în spatele lor oameni luminaţi - cinste lor. Noi ca ţară vom merge bine când media cetăţenilor va avea un intelect bun."

Mai mult, aminteşte invitata, aceşti olimpici pleacă mai departe să studieze în străinătate, unde sunt integraţi într-un sistem, într-un mediu competitiv în care cresc.

Un alt mit este cel al profesorului român dăruit, cu har, susţine Oana Moraru. "Avem peste tot profesori de tipul Domnul Trandafir. Poate în fiecare şcoală sunt doi-trei, numai că ei nu funcţionează în echipă", spune aceasta. "Nu avem sisteme de monitorizare, de decizie, de măsurare a eficienţei actului didactic. Creativitatea sau harul lor nu este dat mai departe în echipa în care lucrează, asta pentru că, la nivel managerial, directorul şcolii nu este preocupat de eficienţa actului didactic, doar la nivel formal, şi nici de formarea profesorală. Noi,ca dascăli, avem vreo două - trei examene, dar în acest timp oamenii de la catedră nu sunt monitorizaţi, măsuraţi".

Profesor de Limbă Română şi proprietar al unei instituţii de învăţământ preuniversitar, Oana Moraru a vorbit la Gândul LIVE despre reforma sistemului de învăţământ din România, despre iluzia notei de 10 în şcoala românească, dar şi despre modelele educaţionale europene şi felul în care ar putea fi ele preluate şi adaptate în România.

Ce îi lipseşte României ca să producă o revoluţie în învăţământ, dar şi care sunt criteriile după care ar trebui să alegi o şcoală ca părinte pentru copiii tăi, aflaţi urmărind interviul acordat de Oana Moraru la Gândul LIVE.

Citește și: