Diana MARCU
2140 vizualizări 11 feb 2015

Două dintre ultimele trei şcoli neelectrificate din România au fost dotate în urmă cu o săptămână cu panouri fotovoltaice şi cu calculatoare. Nu de către Guvernul României, ci de către o organizaţie neguvernamentală, Free Mioriţa, condusă de Iulian Angheluţă, cel care şi-a propus să aducă, la propriu, lumină pentru România. Datorită lui şi voluntarilor, copiii care învaţă în şcolile din Cruhla, Suceava şi Poienile de sub Munte, Maramureş pot învăţa la lumina becului şi nu la lumânare.

Ultima şcoală va fi cea de la Dobraia, Caraş-Severin, şi va fi dotată până în martie, promite iniţiatorul proiectului Lumină pentru România. Angheluţă, a cărui poveste aţi citit-o în Gândul, a făcut în a doua jumătate a anului trecut turul României pe bicicletă pentru a găsi localităţi neelectrificate. A străbătut peste 9.000 de km în şa, însoţit - pe o bună bucată a traseului - de un american. A adunat poveşti fabuloase ale unor români, care-şi duc viaţa la lumina lumânării, şi a adus panourile fotovoltaice alături de voluntari în sate neprinse în planul de electrificare naţional.

"Vreau să fac o hartă a luminii în România", spune Angheluţă, într-un interviu la Gândul LIVE.

Cu ai cui bani face Iulian Angheluţă "electrificarea", ce va face cu toate informaţiile adunate pe teren şi cum răspund autorităţile statului atunci când un român le cere ajutorul în beneficiul unei comunităţi locale, aflaţi urmărind interviul Gândul LIVE.

 

Citește și: