Schimbarea legii electorale este prima schimbare pe care o cer, într-un glas, românii din străinătate. Au demonstrat că, dacă sunt obligaţi, stau la coadă pentru a cere ce e al lor - dreptul la vot -, dar asta nu înseamnă că vor mai accepta noi „cozi ale umilinţei”. Vor fi vigilenţi în perioada următoare, pentru ca politicienii de acasă să modifice legea electorală şi să ofere diasporei un vot mai simplu şi mai adaptat vremurilor şi dimensiunii comunităţii de români din străinătate.

„Ar trebui să răspundă cei care fac legile, care înainte de alegeri s-au uitat la legea asta şi au zis că nu trebuie să o schimbe, pentru că merge. Dar s-a văzut, nu merge”, a spus Marius Nicolescu, din Bruxelles, într-o intervenţie la Gândul LIVE. „Schimbarea legii electorale e necesară” şi o chestiune „morală” şi „logică”, a mai spus Nicolescu.

„Eu mă bucur că există deja discuţii pe marginea schimbării legii electorale. Să săperăm că asta nu se întâmplă doar pentru că a trecut o săptămână şi subiectul e proaspăt. Trebuie să ţinem minte un pic ce s-a întâmplat”, a mai spus românul din Bruxelles.

Un punct de vedere similar a avut şi Alexandru Urdaş, din Paris: „Am făcut front comun şi ne vom organiza pentru a obţine cât de repede o rectificare a legii, fie vot electronic sau prin corespondenţă”. Pentru clasa politică din România, Urdaş a avut şi un mesaj pe post de avertisment: „Să fie foarte atenţi, foarte atenţi la mişcarea începută mai înainte în diaspora, chiar cu Roşia Montană. E o generaţie care îşi demonstrează cultura civică, că îi pasă, că poate suna părinţii şi să-i facă şi pe ei să iasă în stradă. Am demonstrat că suntem puternici. Să ne ia în seamă pentru că suntem mulţi şi vom fi din ce în ce mai mulţi”.

Despre modificarea legislaţiei electorale a vorbit şi Cristian Tudor Popescu: „De ce nu e computerizat încă procesul electoral? Răspunsul e foarte simplu: domnii care au fost până acum la putere nu ştiu să fure în domeniul ăsta nou, electronic. O să înveţe să fure şi electronic, dar sunt leneşi”.

Citește și: