234 vizualizări 2 apr 2014

"Mandatul pe care l-am început este cel de depolitizare (a instituţiei - n.r.), pentru că istoria nu se scrie în funcţie de partidele politice", a declarat la Gândul LIVE Radu Preda, noul director al IICMER, vorbind despre planurile mandatului său la şefia instituţiei.

Potrivit lui Preda, printre priorităţi se numără şi continuarea investigaţilor începute, acestea trebuind finalizate cu trimiterea în instanţă a persoanelor pentru care au fost făcute cercetări privind fapte penale în regimul comunist. De asemenea, va fi continuată cercetarea "teoretică privind ideologia şi modul de maniferstare al regimului totalitar", respectiv editarea de manuale didactice şi suporturi de curs.

"Este o mare problemă a României de azi că în continuare nu avem o suficientă conştiinţă a faptului că trebuie să învăţăm ceva de la istorie. Nu mai putem repeta zicala că cine nu-şi cunoaşte istoria este condamnat să o repete", a explicat preşedintele executiv al IICCMER.

Întrebat dacă va continua prezentarea celor 35 dintre torţionarii comunişti - oameni care au condus sau au lucrat în "penitenciarele morţii" -, şeful IICMER a afirmat că, pe măsură ce vor fi finalizate cercetările, numele acestora vor fi făcute publice.

În 27 martie, Radu Preda a fost numit preşedinte executiv al IICCMER, după demisia lui Andrei Muraru, la începutul lunii martie.

Urmăriţi mai sus integral interviul pe care Radu Preda l-a acordat la Gândul LIVE

Citește și: