Narcis Popescu
1867 vizualizări 6 nov 2015

Cursul protestelor  validează momentul sensibil pe care îl traversează societatea românească, dublat parcă pentru prima dată de sentimentul că România redevine o identitate colectivă, că angajarea civică pornită în stradă poate restitui demnitatea poporului român  şi, mai mult, că suntem pregătiţi pentru o transformare radicală a regulilor. Revolta este una neinstituţionalizată şi de aceea identificarea în acest moment a unor “voci ale străzii” este irelevantă.  Mai e nevoie de timp.

Ieşirea oamenilor în stradă, a patra seară la rând, arată clar faptul că plecarea lui Oprea, Ponta şi Piedone nu a temperat indignarea străzii.  Dincolo de profilul arogant al politicienilor post-decembrişti vremelnici se află drama colectivă.  Societatea românească se află acum într-un moment istoric, de despărţire iremediabilă de trecut.

O convocare la consultări, cum a încercat Klaus Iohannis să instituţionalizeze azi societatea civilă, este nerealistă în acest moment. Societatea civilă, cu extensia sa manifestată în ultimele zile - strada, este  acum o ipostază de manual: suma libertăţilor de asociere şi de exprimare.

Ieşitul în stradă a fost partea uşoară. De abia acum încolo urmează adevărata provocare.  Pentru că, inevitabil, actuala clasă politică nu poate fi schimbată decât într-un singur fel: democratic, prin vot. Vor dispărea peste noapte cei către care strada arată acum cu degetul? Probabil că nu. Vor apărea peste noapte „liderii noi”? Ar fi o naivitate să credem aşa ceva.

Aşa cum ni s-a prezentat până acum, mediul politic este o castă închisă şi clientelară. De acum încolo, inevitabil  este nevoie de permeabilizarea lui pentru figuri noi, oameni din afara sistemului, neinfestaţi de rapacitatea tumorală a unei oligarhii experte. Este o şansă pentru actualele partide, dar şi pentru cei care acum încep să se organizeze, prinzând curaj odată cu valul de revoltă colectivă.

Şi mai există un actor important, care poate face diferenţa. Românii care vor pune presiune, prin vot, pe aleşi să-i reprezinte în viitor.

Pasivitatea nu ar face din ceea ce se întâmplă în aceste zile decât o poză frumoasă de album.

Acum viitorul pare că se rostogoleşte peste noi. Azi oamenii ies din nou în stradă. Ar fi păcat însă ca mâine să fie prea departe.

 

 

Citește și: