Gandul
950 vizualizări 11 iul 2019

Redăm principalele idei ale lui Ion Cristoiu:

Despre faptul că CCR a amânat din nou decizia pe Codurile Penale:

- Amânarea, care nu e o noutate la CCR, exprimă o realitate asupra căreia atrag atenţia de mai mult timp şi eu: Curtea Constituţională a devenit arbitru absolut al vieţii politice şi juridice din România. Acesta este un lucru absolut nefiresc din punct de vedere democratic.

- Nu există nicăieri într-o democraţie o instituţie alcătuită din nouă oameni care să ia decizii în locul Parlamentului. Ei tot amână deciziile deoarece îşi dau seama de importanţa acestora.

- Pe umerii acestor oameni (n.e. - judecătorii CCR) se aşează o presiune greu de suportat. Deciziile Curţii pot schimba istoria României.

- Trebuie să scoatem posibilitatea ca CCR să se implice în mersul justiţiei.

- Rezultatul acestei puteri „dumnezeieşti” a Curţii Constituţionale este amânarea.

Despre comisia care anchetează posibilele fraude de la alegerile din 26 mai:

- STS este o organizaţie militară. Faptul că administrează acel soft (n.e. - pentru alegeri) este împotriva democraţiei. Faptul că instituţia este militarizată înseamnă lipsă de transparenţă. Dacă acest soft ar trece la o organizaţie civilă, procesul devine transparent.

- Principiul fundamental al democraţiei este faptul că totul trebuie să fie transparent.

- Ancheta (n.e. - comisiei) se va încheia ca şi cea de la SRI, printr-un compromis. Probabil că o să vină nişte generali de şi apoi o să termine cu ea.

Subiectul alegerilor prezidenţiale:

- În acest moment orice sondaj este fals deoarece avem un singur candidat anunţat. Toate sondajele care îl dau pe Iohannis câştigător sunt false, deoarece ceilalţi nu s-au înscris în cursă.

- Gabriela Firea are un handicap. Are acea enormitate cu bărbatul ei, care candidează şi el. Mai mult, administrează Bucureştiul, care îi face candidatura de o uriaşă vulnerabilitate. E clar că adversarii te vor toca cu administrarea oraşului. Doi, este foarte uşor de produs o diversiune în cazul unui primar general al Capitalei. Nu ştiu... cade un copac peste un tramvai şi moare un om.

- Eu ştiu că sondajele o dau pe Dăncilă prost în raport cu Iohannis, dar eu cred că ea îi va face faţă lui Iohannis. Va juca rolul mămicii, femeii de treabă, în raport cu Klaus Iohannis, care va deveni arogant în campanie.

- E aproape sigur că va candida Barna pentru USR-PLUS.

Referitor la negocierile de la Bruxelles:

- Ascensiunea lui Macron are la bază criza Uniunii Europene. Rezultatul votului a dus la imposibilitatea ca cineva să facă majoritate în PE. Apare astfel un partid balama, care este cel al domnului Macron. Avem de a face cu o Angela Merkel în decădere, nu numai fizică, ci şi ca personalitate. A venit un om tânăr, gen Dan Barna, de undeva din nimic, în urma unei mari nevoi a oamenilor în democraţie de oameni noi, de schimbare.

Editorialul săptămânii, potrivit lui Cristoiu: „UE - fosta Europă”, publicat de Traian Ungureanu în Adevărul - e printre puţinele articole care, pe plan românesc, priveşte mai lucid situaţia din UE.

Topul politicienilor în această săptămână:

5. Dacian Cioloş - Pentru că are de ales între cariera europeană şi cea din ţară.

4. Rareş Bogdan - Care a provocat o întâlnire cu Klaus Iohannis, pentru a pune capăt zvonurilor care spun că el este certat cu preşedintele.

3. Klaus Iohannis - Care a avut o intervenţie pentru a arăta că el este anti-PSD în continuare.

2. Călin Popescu Tăriceanu - Eu îl văd de departe ca fiind candidatul comun PSD-ALDE.

1. Viorica Dăncilă - Supravieţuieşte, are deja echipă, va face remanieri. Printre cei remaniaţi se numără Carmen Dan şi Meleşcanu.

Ştirea iniţială:

Temele de discuţie:

A devenit CCR un instrument politic şi singurul for care face legea în România?

Se va rupe coaliţia de guvernare dacă PSD şi ALDE vor avea candidaţi proprii la alegerile prezidenţiale?

Negocierile de la Bruxelles, sub tutela lui Macron?

Textul integral al emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” va fi publicat pe Gandul.info vineri, 12 iulie.

Citește și: