Gandul
1741 vizualizări 26 sep 2019

 

Redăm principalele idei din emisiune:

ORA 19:40 Cristoiu, despre decizia justiţiei în cazul Băsescu-turnător: E una din marile enigme de astăzi. Din câte îmi dau seama, Traian Băsescu nu se aştepta la această decizie. El a avut o atitudine foarte interesantă. În prtima fază, în loc să pună întrebări, el nu a zis nimic. Procesul a fost ciudat deoarece a durat o singură zi. Sunt decizii de interpretare. De aceea se explică de ce multe dosare cu angajament şi note au fost declarate că nu au fost de colaborare. Eu nu cred că la nivelul lui Băsescu e o decizie luată de două instituţii. E o decizie din afara României, de mare pedepsire a lui Băsescu.  El mai avea cinci adeverinţe, tot de la CNSAS, că nu a colaborat. Poate avea legătură cu discuţia de o jumătate de oră dintre Trump şi Iohannis. E vorba de un fost şef de stat care a fost loial americanilor, care a dus o campanie anticomunistă. Nu se întâmpla nimic dacă primea o adeverinţă că nu a colaborat. Efectele deciziei sunt catastrofale. E un preşedinte care ne-a condus timp de 10 ani.

ORA 19:31 Cristoiu, despre numărul mare de candidaţi la prezidenţiale: Aşa e în societatea postdecembristă. Candidatura la prezidenţiale este un lucru de mare vizibilitate. Diaconu e o candidatură serioasă, Paleologu nu (a fost pus să mai rupă de la Barna spre Iohannis), Cumpănaşu are o candidatură serioasă, am înţeles că şi-ar putea face un partid. 

ORA 19:28 Cristoiu, despre efectele crizei politice: Tot ce se întâmplă acum poate să ducă la o creştere a curentului userist. PNL putea să zică „noi şi dacă stăm 200 de ani în opoziţie nu negociem cu ăştia (PRO România şi ALDE)”.   

ORA 19:21 Cristoiu, despre moţiunea de cenzură: Niciuna din părţi nu are interesul să treacă moţiunea. Dacă, într-un scenariu, îi considerăm pe politicieni oameni cu minte, era clar că trebuia depusă moţiune. Era obligatorie. Ideal ar fi, pentru scenariu, ca această moţiune să nu treacă. Atunci Dăncilă intră în turul doi. În realitate, ne îndreptăm către căderea guvernului. 

ORA 19:15 Cristoiu, despre modul în care au comunicat autorităţile în cazul Adrianei: Avem din nou o comunicare dezastruoasă a autorităţilor. La fel de proastă ca şi în cazul Caracal. Olanda este o ţară foarte agresivă faţă de noi. Ambasada Olandei a fost mereu un cuib al diversiunilor anti-româneşti. Olanda are foarte multe interese economice în România. Este foarte uşor, în cazul unei comunicări dezastruoase, să apară din nou ipoteza unei muşamalizări. Nici acum nu avem o explicaţie raţională, convingătoare, în legătură ce s-a întâmplat cu suspectul. 

ORA 19:05 Cristoiu, despre crima din Dâmboviţa: Este un eveniment mai grav decât cel de la Caracal, deşi, fiind vorba de două fete moarte, e greu să spui care caz e mai tragic. În cazul Caracal am avut de a face cu o adolescentă care s-a urcat într-o maşină în timpul ei liber, care a făcut o greşeală. În cazul acesta aveam o fetiţă de 11 ani care ieşea de la şcoală, aflată la câteva sute de metri de casă. În cazul Dâmboviţa avem de a face cu un cetăţean străin pedofil care a ştiut că poate veni aici, în România, pentru a putea să-şi satisfacă poftele. România, pe harta lor, era ca o ţară săracă, sălbatică, neadministrată. 

Editorialul săptămânii, în opinia lui Ion Cristoiu: Ipoteza lui Cosmin Guşă despre faptul că se va cere desecretizarea convorbirii dintre Iohannis şi Trump, publicată în Ştiri pe surse. 

Top cinci politicieni în această săptămână, realizat de Ion Cristoiu:

5. Rovana Plumb - Nu pentru că a fost respinsă, ci pentru că se ştia vulnerabilă ca imagine şi nu trebuia să accepte să fie propusă.

4. Klaus Iohannis - Care s-a dus din nou în America să-şi facă o poză. El „pilotează” căderea Guvernului Dăncilă. Fără ea, preşedintele rămâne fără temă la alegerile din noiembrie.

3.  Alexandru Cumpănaşu - A reuşit să îşi strângă semnăturile. Este cel mai atacat. Îl susţin deoarece îmi lasă impresia că le strică balul celorlalţi.

2. Viorica Dăncilă - A reuşit rara performanţă de a se duce în America în timp ce aici i se pregăteşte o moţiune de cenzură. Nu am înţeles de ce s-a dus. A fost un eşec vizita, absolut inutilă.

1. Ludovic Orban - Vede „friptura” la orizont, este tot mai vesel. 

Ştirea iniţială:

Moderatorul Monica Mihai discută cu analistul politic Ion Cristoiu despre candidaţii înscrişi în cursa pentru Cotroceni, despre decizia Curţii de Apel în dosarul Traian Băsescu-CNSAS, dar şi despre teribilul caz de la Dâmboviţa. 

Teme

Cum a fost posibil o nouă crimă, la doar căteva luni de la tragedia din Caracal?

 Ce au făcut şi nu au făcut autorităţile Cum arată lista finală a candidaţilor la prezidenţiale şi care sunt cei cu şanse reale în bătălia pentru cea mai înaltă funcţie în stat? 

Ce impact are decizia Curţii de Apel care l-a declarat pe Traian Băsescu colaborator al Securitaţii? Â

Ce înseamnă pentru Romănia numirea Laurei Codrutas în funcţia de procuror-şef al Parchetului European?

Sunt câteva din întrebările la care va răspunde live analistul politic Ion Cristoiu, în această seară de la ora 19.00, pe Mediafax.ro şi Gandul.info.

Citește și: