835 vizualizări 2 iun 2019

Ion Cristoiu a explicat că tinerii care au ieşit masiv duminică la vot au făcut-o pentru că vor să se schimbe ceva. “Starea de spirit a acestui electorat care şi-a impus prin această prezenţă uriaşă votul, este de o uriaşă frustrare uşor de transformat în revoltă anti-Iohannis, dacă ei nu dau jos acest guvern”, a susţinut jurnalistul.

În acest context, Ion Cristoiu s-a referit la eşecul înregistrat de Opoziţie în obţinerea şefiei Camerei Deputaţilor şi a spus că vinovată de acest rateu este “febleţea lui Klaus Iohannis”, liberala Raluca Turcan, deoarece a refuzat să mai aştepte o săptămână şi să poarte negocieri. „Şi avem în acest moment o situaţie cumplită pentru Klaus Iohannis, nu atât PNL, el trebuie să rezolve căderea guvernului”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu a remarcat şi zbaterile postelectorale ale preşedintelui Iohannis de a obloji electoratul căruia i s-a spus că votul său contează şi va aduce schimbarea. “Fiecare zi pe care o amână cu moţiunea de cenzură creşte frustrarea, deoarece concluzia va fi că votul tău nu contează, pentru că votul lor nu a schimbat nimic. Ce a schimbat? Dragnea oricum se ducea la puşcărie şi fără votul lor”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că solicitarea lui Iohannis privind demiterea ministrului de Interne, Carman Dan, după neregulile la vot din diaspora este aberantă. În opinia sa, scrutinul a fost bine organizat în străinătate şi a susţinut că trebuie luată o măsură odată pentru totdeauna pentru a se pune capăt cozilor la vot în diaspora. “Trebuie luată o măsură, altfel se va repeta şi la prezidenţiale aceeaşi piesă de teatru, adică şi dacă vor face 20.000 de secţii în Italia tot va fi aglomeraţie pentru că eu nu am de unde să ştiu dacă au fost la toate secţiile”, a susţinut jurnalistul.

Despre condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, Ion Cristoiu a spus că este o sentinţă de nedreaptă despre care premierul Viorica Dăncilă ar fi ştiut de acum 2-3 săptămâni, remarcând totodată lipsa de solidaritate a partidului cu fostul lider.

În opinia sa, Viorica Dăncilă ar face jocurile unor servicii secrete. “Probabil că ea deja s-a pregătit în aşa numitul zvon că ea s-a rupt şi nu mai ascultă şi că e supărată, s-a lucrat asupra ei cunoscându-i-se profilul, ştiţi că sunt băieţi deştepţi, ştiu profilul, sistemul, cine a recrutat-o. Unii spun că SIE, eu cred că SIE, şi nu SRI sau cei de la Bruxelles”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu a criticat deciziile Vioricăi Dăncilă, ca preşedinte interimar al PSD, de a-i înlătura pe oamenii lui Dragnea din prima linie a partidului, arătând că nu din cauza lor au pierdut alegerile social-democraţii.

“Doamna premier e un fel de Hruşciov. L-au dat jos pe Stalin, dar nu au mers până la capăt, au făcut un fel de hruşciovism, adică a scos oamenii lui Dragnea, o prostie că nu din cauza asta au pierdut şi au început să vină...Dar nu de asta au pierdut ei, trebuiau să facă o analiză, au pierdut din 1001 de motive şi din faptul că au dat pomeni şi au fost dispreţuitori. Şi din faptul că au dat pomeni studenţilor şi studenţii i-au înmormântat”, a explicat jurnalistul.

VIDEO - INTERVIU „Gândurile lui Cristoiu”, partea a II-a: 

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii Gândurile lui Cristoiu  alături de mine jurnalistul Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Avem prima săptămână de după alegerile de la europarlamentare şi votul pentru referendum. Iată subiectele cele mai importante ale săptămânii, îl avem pe preşedintele Iohannis care le-a promis românilor că după votul de pe 26 mai vor fi anumite schimbări, care sunt promisiunile preşedintelui le vom discuta în emisiune. Avem PSD care în această săptămână  şi-a pierdut liderul,  pesediştii s-au regrupat în jurul Vioricăi Dăncilă, trebuie să dezbatem şi acest subiect. USR, cel mai important  sau cel mai mare câştigător al acestor alegeri şi avem subiectul referendumului şi ce a făcut Iohannis cu rezultatele acestui referendum. Avem bineînţeles editorialul săptămânii şi top 5 politicieni ai săptămânii. Haideţi să începem cu primul subiect şi anume Klaus Iohannis care a promis românilor că va face anumite schimbări după ce va vedea votul acestora de pe data de 26 mai de altfel avem şi declaraţiile preşedintelui, să vedem ce a spus acesta cu privire la votul din 26 mai.

Klaus Iohannis, 25 aprilie: Şi mie să nu îmi spuneţi că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează! Contează votul ţării şi se va ţine cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot şi vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acţionăm. Imediat, a doua zi!

Monica Mihai: Acestea au fost vorbele preşedintelui Iohannis imediat, a doua zi, suntem la o săptămână după acest imediat a doua zi.

Domnul Klaus Iohannis are o foarte mare problemă, dintre toţi preşedinţii României, este nesuferit.

Ion Cristoiu: Foarte bine că aţi reluat pentru că este impropriu spus că a promis, a promite e aşa ceva, are o nuanţă de îndoială în domnul Klaus Iohannis  şi apoi şi liderii PNL, liderul de factor Rareş Bogdan şi liderul oficial care este domnul Ludovic Orban, nu au promis, adică nu au spus dacă veţi veni la vot şi dacă PSD pierde atunci noi o să demarăm nişte acţiuni. Deci domnul Klaus Iohannis a zis dacă veniţi la vot, au venit, a doua zi se schimbă guvernul, adică cade acest guvern.

Monica Mihai: Şi guvernul totuşi există…

Ion Cristoiu: E foarte important, domnul Klaus Iohannis are o foarte mare problemă, dintre toţi preşedinţii României, este nesuferit.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că un ton, la nici unul dintre preşedinţii României şi ştiu, nici la Iliescu, nici măcar la Traian Băsescu, nu am întâlnit tonul acesta arogant, el are un ton nesuferit, adică dacă aţi observat şi aici şi ieri nu are… impresia, cel puţin a mea, este de om arogant care mă pune la punct, este sentenţios e tăios, o să discutăm asta. Asta a fost enorma greşeală a PSD că nu şi-au îndreptat atacurile în timp ce el i-a călcat în picioare. Deci eu nu cred că îl va ajuta cel puţin ca să vă supăr, în raport cu Dan Barna care este mult mai uman şi principalul lui concurent de la dreapta, el are aceste, cum să spun… o tonalitate care e greşită pentru că lasă impresia unui arogant, a unui ciocoi. Sigur că acum şi cu atât se va adânci această imagine cu cât PSD este în derută şi atunci imaginea lui era bună, acest om faţă de Dragnea care era considerat un fel de…

Monica Mihai: Dar atâta timp cât Dragnea nu mai este în peisaj?

Ion Cristoiu: Corect, adică din acest punct de vedere. Şi atunci ajungem  la cea mai mare problemă a acestei săptămâni şi a lui Klaus Iohanns mai ales. Scorul, rezultatul votului este mult mai simplu de explicat, dar nu l-a explicat nimeni. Noi trebuie să raportăm acest vot nu la europarlamentarele din 2014, este o mare greşeală, ci la parlamentarele din 2016, deoarece atât Klaus Iohannis cât şi PNL au făcut din, am discutat aici de atâtea ori, din aceste europarlamentare un fel de parlamentare. “Veniţi la vot”, normal, şi oamenii s-au dus la vot şi tinerii în ideea că după ce se duc ei la vot se întâmplă ceva pe scena politică.

Monica Mihai:  Aşa cum a promis preşedintele sau a afirmat că va schimba Guvernul.

Ion Cristoiu: Nu aşa cum a promis, a proclamat, hai să folosim acest verb.

Monica Mihai: De altfel şi alţi lideri din PNL au făcut acelaşi lucru.

Ion Cristoiu: Da, şi să vedem în 2016 prezenţa a fost cred că de 39% sau 40% sau aşa.

Rezultatul votului obţinut de PSD în 2016 a fost fals, a fost înşelător. Asta a însemnat un lucru foarte grav pentru PSD şi anume că ei de fapt au guvernat minoritar, paradoxal.

Monica Mihai: Cam 39% dacă nu mă înşel.

Ion Cristoiu: Bun, scorul uriaş obţinut de PSD a fost rezultatul faptului că o mare parte a electoratului, uite că deja avem 10% că vedem, a stat acasă, este vorba de electoratul de dreapta şi mai ales tinerii. A stat acasă şi pentru că fusese guvernarea Cioloş fusese o catastrofă şi nu au mai ieşit la vot. Deci rezultatul votului obţinut de PSD a fost fals, a fost înşelător. Dacă prezenţa era de 60% şi ei obţineau scorul ăsta atunci ei aveau de unde pierde, în momentul în care şi în plus susţinerea, deci ei nu au beneficiat de o susţinere pozitivă în sensul că s-au dus 60% şi 50% au votat pentru ei. Nu, ei au beneficiat de absenţa celorlalţi care asta nu înseamnă că nu-i urau. Deci absenţa a unei mari părţi a electoratului şi atunci a venit numai electoratul lor şi atunci au câştigat. Asta a însemnat un lucru foarte grav pentru PSD şi anume că ei de fapt au guvernat minoritar, paradoxal.

Monica Mihai: Nu au reprezentat o categorie importantă din populaţie.

Ion Cristoiu: Da, ei nu au avut un capital politic uriaş pe care apoi consumându-l, ei au avut un capital politic mic. Normal era ca, luând în calcul acest lucru, ca imediat după decembrie 2016 să încerce să cucerească celălalt electorat, mult mai mare decât cel care ...

Monica Mihai: Dar au încercat prin diverse măsuri pe care PSD le-a dat.

Ion Cristoiu: Nu, ei nu au încercat, au încercat dar tot ciocoieşte, adică hai să le dăm la ăia nişte pomeni, hai să le dăm...

Monica Mihai: Şi s-a văzut că după „alegeri” au cerut acele pomeni înapoi.

Ion Cristoiu: Da, mă refer la celălalt electorat care a stat acasă, electoratul care a stat acasă nu avea nevoie de pomeni că e un electorat constant şi acum care e cât de cât?

Monica Mihai: Cu un venit peste medie.

Ion Cristoiu: Acum s-a întâmplat un lucru. Unu, nu au ieşit un milion şi ceva nici din ăia de atunci, atenţie, să nu-ţi iasă un milion şi ceva din cei care te-au votat acum doi ani este un lucru catastrofal ca cifră şi în plus au ieşit cei 10% mai mult decât atunci.

Monica Mihai: Pentru dreapta.

Avem de-a face cu un tur al doilea al alegerilor parlamentare din 2016

Ion Cristoiu: Da, deci rezultatul e previzibil. Ei au ieşit la vot acum deoarece după decembrie 2016 ei au fost frustraţi.

Monica Mihai: Am şi văzut acest lucru prin nenumăratele proteste.

Ion Cristoiu: Da, ei au fost frustraţi, nu au fost mulţumiţi de rezultat şi şi-au dat seama că rezultatul votului este faptul că ei nu se prezintă. Şi atunci s-a aşteptat un moment de examen nu mă refer doar la demonstraţii, un moment în care ei pot ieşi să voteze şi să-i dea jos. Deci noi de fapt avem de a face cu un turul al doilea, uite că am spus o chestie genială, al alegerilor din 2016. Dacă alegerile ar fi fost cu două tururi sigur ...

Monica Mihai: Acesta era rezultatul.

Ion Cristoiu: Corect, ăsta ar fi fost, pentru că aşa se întâmplă şi la prezidenţiale pentru că în primul tur ăia nu sunt dezmeticiţi, în al doilea se creează un anti-pesedism şi ies la vot. Deci a fost un al doilea tur. Acesta este semnalul principal, la faptul că s-a adăugat şi Klaus Iohannis şi eliberarea şi şi-au dat seama de asta prin aducerea lui Rareş Bogdan au schimbat strategia şi au transformat, uite, în al doilea tur. Şi o spun ca text noi am avut de a face cu un al doilea tur al parlamentarelor din 2016. În sfârşit ăia care trebuiau să iasă atunci, că dacă ieşeau atunci nu era scorul ăsta în PSD, au ieşit. Ei când au ieşit acum la vot nu au ieşit că îl iubesc pe Klaus Iohannis, au ieşit ca să schimbe ceva.

Monica Mihai: Adică s-a schimbat miza de la europarlamentare cum aţi spus şi dumneavoastră, s-au transformat în alegeri parlamentare

Ion Cristoiu: Da, în consecinţă starea de spirit a acestui electorat care şi-a impus prin această prezenţă uriaşă votul, este de o uriaşă frustrare uşor de transformat în revoltă anti-Iohannis dacă ei nu dau jos acest guvern.

Monica Mihai: De ce ezită Iohannis să schimbe guvernul sau cum ar putea să facă acest lucru?

Principala vinovată de pierderea preşedinţiei Camerei Deputaţilor este Raluca Turcan, febleţea lui Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: La asta s-a adăugat în această săptămână o catastrofă, anume urmare a nesăbuinţei Ralucăi Turcan, pentru că ea s-a grăbit, ei au acceptat ca preşedinţia Camerei să se voteze imediat. Şi nu au avut timp de...

Monica Mihai: De negocieri cum ar fi.

Ion Cristoiu: Da, i s-a spus şi neavând timp acest electorat a fost lovit şi mai tare deoarece nici măcar preşedinţia Camerei, deci dacă se obţinea preşedinţia Camerei...

Monica Mihai: Deja era un pas.

Ion Cristoiu: Da, era deci am obţinut ceva, ei nu au obţinut nimic, ba dimpotrivă impactul acestui vot cu preşedinţia Camerei a fost aproape trei sferturi din impactul pe care l-ar fi avut dacă PSD ar fi avut 35%, impactul moral, psihologic. Impactul psihologic a fost acesta, gândiţi-vă cum spuneam eu cum ne-a trecut glonţul pe lângă ureche dacă PSD obţinea 35%, sau peste 30%. Adică nemulţumirea, frustrarea era şi mai mare.

Monica Mihai: Şi asta se transpunea în alegerile prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Nu, nu se transpunea acum că până la prezidenţiale în scandaluri, în revolte, în mişcări de stradă mi-e limpede. Dar dincoace avem de a face cu un eşec atât de mare, eşecul este pe fondul aşteptării, oamenii s-au dus la vot, au zis ne-am dus la vot gata, corect, hai să vedem ce se schimbă. Şi au început de luni dimineaţa să aştepte, era greşit de luni dimineaţa, au început să aştepte că electoratul nu ascultă de raţiune, el ascultă de emoţie. Şi deodată vine găleata cu apă rece în cap, nici măcar preşedinţia Camerei Deputaţilor care deja li se oferise, deci nu se punea problema.

Monica Mihai: De ce nu au aşteptat cei de la PNL să-şi negocieze astfel încât să după votul românilor?

Ion Cristoiu: Pentru că principala vinovată este Raluca Turcan care cum l-a arestat pe domnul Liviu Dragnea s-a dus direct acolo la Camera Deputaţilor, a adus şi o sticlă de şampanie şi gata! Şi dacă se mai aştepta, colegii ei au spus hai să mai aşteptăm încă nu ştiu...

Monica Mihai: Dar aceasta a obţinut 100 de voturi dacă nu mă înşel, dintr-un calcul simplu dacă s-ar fi urnit Partidul Mişcarea Populară, PNL, USR erau peste 100 de voturi.

Ion Cristoiu: Păi staţi un pic că pentru asta trebuie să negociezi întâi, ea nici măcar nu a negociat, ea i-a sunat pe ceilalţi lideri de partid şi a zis că vreau să candidez.

Monica Mihai: Şi nu a existat cineva în PNL care să-i explice că nu aşa trebuie să se întâmple lucrurile.

Ion Cristoiu: Păi nu a existat pentru că e febleţea domnului Klaus Iohannis şi în PNL când vorbeşte Raluca Turcan, vorbeşte Klaus Iohannis în variantă feminină. Este limpede, ei ştiu, de aceea şi ei au boicotat-o acum, adică ei acolo nu au curaj e febleţea domnului Klaus Iohannis, când aud numele de Klaus Iohannis ei se ridică în picioare şi se închină şi atunci trebuia neapărat să o oprească. A fost iniţial propunerea să se amâne o săptămână, adică se discute, să vedem.

Monica Mihai: Să se facă negocierile de rigoare.

Ion Cristoiu: Şi avem în acest moment o situaţie cumplită pentru Klaus Iohannis, nu atât PNL, el trebuie să rezolve căderea guvernului.

Monica Mihai: Înţeleg că Partidul Naţional Liberal a început negocieri de culise deja pentru o moţiune de cenzură.

Ion Cristoiu: Nu înţelegeţi că electoratul ăla nu a ieşit pentru negocieri de culise, electoratul care a ieşit are nevoie de propoziţii simple.

Monica Mihai: A căzut guvernul.

Ion Cristoiu: Da, cei care au ieşit la vot nu au nevoie de raţionament, am văzut presa lor să vedem, că nu ne grăbim.

Monica Mihai: Să facem o presupunere, să presupunem că săptămâna viitoare PNL declanşează moţiunea de cenzură, se respectă paşii procedurali, se răstoarnă guvernul. Îl va pune Klaus Iohannis premier pe Rareş Bogdan?

Ion Cristoiu: Da, pe Rareş Bogdan îl va pune, dacă va fi aşa, dar părerea mea este că fiecare zi care trece, PSD sigur face el o reform[, dar îşi mai revine din pumni, dar nu se va rezolva nimic. Şi atunci Klaus Iohannis încearcă tot felul de pansamente, a venit şi a zis să plece ăia doi, de la plecarea imediat a întregului guvern a ajuns la plecarea lui Carmen Dan şi a lui Theodor Meleşcanu, absolut incorect. În cazul lui Carmen Dan faptul că nu a organizat corect, chiar şi la Meleşcanu, adică ei sunt aberanţi. Trebuie să-i sancţionăm pe cei doi că ce, că s-a fraudat la Referendum, păi s-a fraudat în sensul că au câştigat ei. După părerea mea s-a fraudat invers.

Monica Mihai: Bine împotriva lui Meleşcanu existau nişte acuzaţii clare legate de diaspora.

Ion Cristoiu: Aţi fost la vot?

Monica Mihai: Am fost.

Ion Cristoiu: Ştiţi cine e tanti cu tableta?

Monica Mihai: Da, cea care scana buletinele.

Ion Cristoiu: Ştiţi cui aparţine?

Monica Mihai: STS-ului.

Cererea ca să plece Carmen Dan e aberantă, votul a fost bine organizat

Ion Cristoiu: Da, sunt 18.000 şi îmi aparţine mie? Vreţi să spuneţi că STS-ul este o instituţie democrată, nu. Aia avea misiune, toţi cu care am stat de vorbă, nu ştiu dacă şi dumneavoastră, mie mi s-a întâmplat că aia avea misiunea să descurajeze. În primul rând că te întreba dacă amândouă, de ce amândouă. După asta striga lui ălalaltu era clar. Când spui STS şi SPP spui mai rău decât SRI, măcar ăla e sub control democratic. Bun, am dat un exemplu, am dat şi un exemplu de faptul cât de nervoşi sunt ăia de la PSD că trebuiau să pună acest punct de vedere , că se va repeta, dar oricum cererea ca să plece Carmen Dan e aberantă, a fost bine organizat. În străinătate, mă rog e treaba domnului Meleşcanu, trebuie să se justifice şi acolo este foarte complicat, dacă vă veţi uita pe situl MAE veţi vedea că şi acolo trei sferturi sunt în afara ambasadelor, orice secţie în afara ambasadelor ne costă de ne rupe.

Monica Mihai: Da, dar asta nu era o surpriză, se ştia, adică se putea prevede un buget special pentru acest lucru.

Ion Cristoiu: Dar nici ei nu au ştiut pentru că acest vot a întârziat în străinătate din două motive: 1. a fost într-adevăr Referendumul, care a complicat şi 2. încă o dată nu ştiu cât este imagine ca în 2014 şi realitate pentru că deocamdată două-trei capitale.

Monica Mihai: Dar de ce nu a alocat statul mai mulţi bani pentru aceste secţii de votare din străinătate, adică nu putea să se întâmple treaba asta înainte să înceapă votul?

Ion Cristoiu: Păi în Italia sunt 400 de secţii ce să mai facă din punctul ăsta, părerea mea...

Monica Mihai: Dar uitaţi un caz concret în Barcelona exista o singură secţie de votare şi se ştie că în Barcelona există o comunitate foarte mare de români.

Ion Cristoiu: Dar data trecută nu au fost, din punctul ăsta de vedere noi trebuie să ne gândim la o măsură care să rezolve pentru totdeauna. Adică nu ştiu votul prin corespondenţă, mă rog sigur e normal ei sunt mulţi, dar e singura ţară în care cei din străinătate votează, acolo nu aici. Bun, dar trebuie luată o măsură, altfel se va repeta şi la prezidenţiale aceeaşi piesă de teatru, adică şi dacă vor face 20.000 de secţii în Italia tot va fi aglomeraţie pentru că eu nu am de unde să ştiu dacă au fost la toate secţiile, eu asta spun. La Bucureşti, la Arhitectură dacă te duceai duminică dimineaţă era o coadă de două ore, eu m-am dus la Amzei şi nu era de două ore.

Monica Mihai: Deci diferă de la secţie la secţie.

Ion Cristoiu: Eu am spus să facem o analiză, adică să lăsăm emoţia şi să face o analiză, adică în ce măsură ăia de la Barcelona, au fost într-adevăr aglomeraţie, dar poate într-o altă localitate nu era nimeni.

Monica Mihai:  Să se echilibreze puţin.

Ion Cristoiu: Se poate rezolva numai printr-o lege care să rezolve ori vot prin corespondenţă, ori vot electronic pentru că data trecută atunci când a câştigat PSD în decembrie nu au fost, au fost mai puţini. Şi acum avem asta, şi ca să vedeţi prostia lui Klaus Iohannis, acum a venit cu Referendumul.

Monica Mihai: Ajungem şi la subiectul Referendumului.

Ion Cristoiu: Toate sunt zbateri ale lui de a obloji, nu, de a droga acest electorat care vrea totuşi şi care nu se va lăsa, dacă nu cade guvernul acesta într-o săptămână a doua oară ăştia nu mai vin la vot, pentru că ei au venit la vot convinşi de o maşinărie şi pe Facebook că votul tău contează, păi nu contează. Aşa li s-a spus. Contează votul lor?

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă se ţine preşedintele de promisiune.

Ion Cristoiu: Eu spun că dacă nu cade fiecare zi pe care o amână cu moţiunea de cenzură creşte frustrarea, pentru că concluzia va fi că votul tău nu contează, pentru că votul lor nu a schimbat nimic. Ce a schimbat? Dragnea oricum se ducea la puşcărie şi fără votul lor.

Monica Mihai: Vorbim de  fostul preşedinte al Partidului Social Democrat în această săptămână PSD a trecut printr-o criză am putea spune, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare, de luni acesta se află în închisoarea de la Rahova, Partidul Social Democrat a fost nevoit să se regrupeze în jurul premierului Viorica Dăncilă care deţine funcţia de preşedinte executiv, aceasta a devenit preşedinte interimar al partidului, preşedinte executiv a devenit Paul Stănescu, cum vedeţi această schimbare de forţe?

Ion Cristoiu: Primul lucru care m-a surprins pe mine şi văd că nimeni nu a avut curajul să comenteze este următorul lucru: de regulă, liderii PSD când li se întâmpla unuia de-al lor să fie condamnat mai chiţăiau cât de cât, mai ţineţi minte, adică ieşeau şi ziceau, mi se pare că, nu contest, dar mie mi se pare nedreaptă.

Monica Mihai: În schimb de data asta...

Ion Cristoiu: Aţi observat ceva e în neregulă.

În cazul lui Liviu Dragnea, este o sentinţă nedreaptă. Toţi ceilalţi au fost achitaţi

Monica Mihai: Mie mi-a dat impresia după acea şedinţă a Comitetului Executiv de marţi noaptea dacă nu mă înşel, mi-a dat impresia că cumva Partidul Social Democrat s-a simţit eliberat de plecarea lui Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Păi staţi puţin că Liviu Dragnea nu a plecat, a fost condamnat, e o nuanţă. Eu am spus că e prima bizarerie da, după părerea mea, sigur că nu o să fiţi de acord că sunteţi cu justiţia română este o sentinţă nedreaptă.

Monica Mihai: De ce este nedreaptă?

Ion Cristoiu: Nedreaptă pentru că toţi ceilalţi au fost achitaţi, adică el a instigat la ce? Pe cine instiga dacă până şi soţia lui, pentru că hai să fim serioşi prin soţia lui s-a făcut, că ea era şefă.

Monica Mihai: Adică spuneţi că el era mai mult vizat pentru că era un lider politic incomod?

Ion Cristoiu: Păi eu am spus situaţia procesului. Soţia lui fostă era şefă, în calitatea aia le-a chemat pe alea, ea este principala vinovată, nu el. Ea le-a chemat, pentru că eu dacă vă chem acum pe dumneavoastră să vă duceţi şi să daţi uneia cu poşeta în cap înseamnă că sunteţi vinovată şi dumneavoastră, că sunteţi totuşi un om matur, şi ea era matură. Normal era să fie condamnată şi ea şi toţi şi alea două care au acceptat, dacă e vorba de un proces corect.

Monica Mihai: Spuneţi că a existat o discriminare.

Ion Cristoiu: Păi da, primul lucru suspect este ăsta, acolo s-a produs într-adevăr o neregulă, unii spun că a fost de contravenţie, hai să spunem că a fost penal, corect, dar în această încălcare a legii avem două tanti care au acceptat, iertaţi-mă, le-a dus cineva cu forţa, le-a legat, nu, ele au acceptat să lucreze acolo. De ce nu s-au dus atunci, când le-au chemat, dacă dumneavoastră vă spune şefa dumneavoastră du-te şi dă o ştire falsă, dumneavoastră spuneţi domne nu o dau, nu o dau că nu e bine. Păi ele au fost chemate la o chestie ilegală , era o găinărie clasică la toate partidele la judeţene, aveau nevoie de cineva să lucreze la partid acolo, le-a zis în loc să vă duceţi la Protecţia Copilului veniţi la noi, bun, ele s-au dus?

Monica Mihai: S-au dus.

Ion Cristoiu: A zis, a smiorcăit vreuna eu sunt un om liber nu vreau să mă duc, nu.

Monica Mihai: Bine, dacă au existat sau nu constrângeri presupun că asta au aflat judecătorii.

Ion Cristoiu: Care constrângeri domnişoară, ce au făcut, le-a violat cineva, în România ce constrângere poate să fie, nu poate fi nimeni constrâns.

Monica Mihai: Există presiuni de tipul nu faci ceea ce spun îţi pierzi job-ul.

Ion Cristoiu: Adică eu spun că dacă nu încalci legea îţi pierzi jobul, de unde ştiau că îşi pierdeau jobul că le dădea în judecată. Hai să educăm poporul ăsta să nu vină şi să pună pe seama presiunilor, că dacă fiecare ar respecta legea indiferent de ce îi spune şeful, bărbatul, soţia sau cumătrul atunci am schimba. La noi, staţi puţin că m-aţi enervat, nu domnule, staţi puţin dar ele săracele, ce presiuni? Toţi jurnaliştii tâmpiţi din România vin mie şi îmi motivează după ce au dat ştiri false, m-a pus mogulul, păi de ce nu ai plecat? Le trimitea cineva în Siberia, le omora cineva, nu, îşi pierdeau jobul şi îşi câştigau un alt job. Bun, cealaltă soţia lui, ea este principala vinovată.

Monica Mihai:  Şi ea a fost achitată.

Ion Cristoiu: Şi atunci care e corect. Adică numai el a fost condamnat, el a instigat la ceva care nu s-a petrecut pentru că ceilalţi au fost achitaţi , nici măcar cu suspendare. Eu spun în felul următor că spre deosebire de alte situaţii toţi din PSD ştiu că a fost o nedreptate...

Monica Mihai: Dar nu a spus nimeni nimic.

Ion Cristoiu: Asta este ciudăţenia, adică mie mi se pare foarte ciudat, nu în sensul că ei abia aşteptau, adică atât de dură, atât de bruscă a fost...

Monica Mihai: Atât de bruscă delimitarea asta a membrilor PSD de Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Nu de Liviu Dragnea, atât de a întregii societăţi româneşti, adică toată societatea românească, zice exact ca la procesul lui Ceauşescu nu vreau să, dacă staţi de vorbă aşa cu ei între patru ochi, domne e ceva în neregulă, dar nu au curaj, probabil că peste o lună, două o să spună dar asta e ciudat la ei.

Regruparea din PSD este o prostie fără margini. Acest PSD se duce către 15%

Monica Mihai: Cum vi se pare această regrupare din PSD şi-au dat seama că sunt într-un moment de cumpănă, de criză?

Ion Cristoiu: Este o prostie fără margini, acest PSD se duce către 15%

Monica Mihai: E important de spus că PSD la alegerile europarlamentare a obţinut din datele prezentate până acum BEC doar cu 13.000 de voturi mai mult decât USR-PLUS, ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria sa.

Ion Cristoiu: Deci în această săptămână la PSD nu a avut loc nicio analiză, un PSD-ist întâlnit de mine la Academia Română, e un cititor tânăr, nu ştiam.

Monica Mihai: Sunt şi excepţii în Partidul Social Democrat.

Ion Cristoiu: Vă înşelaţi, sunt foarte mulţi fani pesedişti care nu au mers la alegeri deoarece domnul Dragnea era un pâs-pâşist, hai să fim serioşi şi sunt tineri şi foarte mulţi intelectuali mulţi pesedişti înrăiţi care îi urăsc pe ăia de la neamţ, e treaba lor. Şi el mi-a spus următoarea chestiune, nu ştiam că e pesedist, citea la vreo două scaune mai încolo de mine şi mi-a zis ”parcă am fi pe vremea lui Hruşciov”, adică doamna premier e un fel de Hruşciov, l-au dat jos pe Stalin, dar nu au mers până la capăt, au făcut un fel de hruşciovism, adică a scos oamenii lui Dragnea, o prostie că nu din cauza asta au pierdut şi au început să vină, îmi pare rău...

Monica Mihai: Cei care au plecat, cum ar fi Gabriela Firea.

Ion Cristoiu:  Dar nu de asta au pierdut ei, trebuiau să facă o analiză, au pierdut din 1001 de motive şi din faptul că au dat pomeni şi au fost dispreţuitori. Şi din faptul că au dat pomeni studenţilor şi studenţii i-au înmormântat şi din faptul că de la un an şi ceva ştiu eu, parcă sunt Stelian Popescu, predic în pustiu spunând legaţi-vă de Iohannis, nu, mai ţineţi minte de abia în ultimul timp, adică nimic. Toate încălcările democraţiei de către Iohannis, acum povestea cu referendumul, ei nu au avut reacţie. Partidul Social Democrat singurul care trebuia să fie tot timpul ţintit era preşedintele, că era mai puternic decât ei.

Viorica Dăncilă, după părerea mea, a ştiut de acum două-trei săptămâni sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea

Monica Mihai: Cum vi s-a părut discursul Vioricăi Dăncilă după finalul Comitetului Executiv?

Ion Cristoiu: Viorica Dăncilă, după părerea mea, a ştiut de acum două-trei săptămâni sentinţa, probabil că ea deja s-a pregătit în aşa numitul zvon că ea s-a rupt şi nu mai ascultă şi că e supărată, s-a lucrat asupra ei cunoscându-i-se profilul, ştiţi că sunt băieţi deştepţi, ştiu profilul, sistemul cine a recrutat-o, unii spun că SIE, eu cred că SIE şi nu SRI sau cei de la Bruxelles. Oricum s-a întâmplat în felul următor doamna premier are un sindrom, care sindrom este sindromul complexului.

Monica Mihai: Inferiorităţii?

Ion Cristoiu: Da, şi probabil că aţi văzut şi în filme, i s-a făcut profilul şi au spus băi ce vrea doamna asta, păi vrea să-i spunem că e frumoasă. Vin nişte tipi şi îi spun sunteţi cea mai frumoasă, mai ales de când nu mai aveţi cârnaţii ăia în păr, vai ce frumoasă sunteţi, am văzut şi unii din presă, dar spun în sensul cum te lucrează, ca să ne lămurim. Paranteză, m-am lămurit odată pentru totdeauna când am citit în cartea despre Caraman, cum recruta Caraman pe ăia de la NATO. Că era o recrutare, le cunoştea slăbiciunile, una din slăbiciunile unuia dintre ei, atenţie să nu vă recruteze, era lucrător la NATO înăuntru şi făcea gem de piersici. Şi Caraman, apropo de doamna, prima dată să vezi ce slăbiciuni are şi au studiat şi Caraman care lucra sub acoperire şi el vindea alea în interior la NATO şi într-o zi când era acolo într-o cafenea s-a prezentat un domn Caraman care se prezenta Ionescu, Popescu ”vai de mine am mâncat gemul ăla de piersici, sunt interesat, sunt un om de afaceri şi vreau să vă cumpăr tot gemul pe care îl aveţi” şi l-a topit pe ăla. O să dea cei de la Evenimentul Istoric una dintre cele mai mari lovituri date de noi pe vremea lui Ceauşescu a fost când am infiltrat pe cineva, am recrutat pe cineva de la Shin Bet (n.r. serviciul israelian de securitate internă)  Ştiţi cum? Generalul ăla avea o slăbiciune pentru câini, avea un câine ieşit din comun, nu ştiu ce era caucazian, oricum rasă rară şi el suferea de un sindrom, nu avea cu cine vorbi despre câinele ăla, care era deosebit. Ăştia au studiat şi s-a pregătit unul al nostru, a plimbat şi el un căţel prin parc, vă imaginaţi şi în timp ce se plimba şi ăla ”vai de mine, dar câinele ăsta ce-mi place şi ce este, nu ştiu japonez,  înseamnă că latră...” şi în felul ăsta l-a cucerit.

Monica Mihai: Deci ideea este să-i descopere slăbiciunea, spuneţi dumneavoastră că i-au descoperit-o şi Vioricăi Dăncilă.

Ion Cristoiu: La slăbiciunea doamnei Dăncilă părerea mea asta a fost că era tocată de toată presa că nu vorbeşte bine, că arată ca dracu, dar mult mai important era sindromul ”omului lui Dragnea”.

Monica Mihai: De care a scăpat sau a încercat să scape.

Ion Cristoiu: În momentul în care s-a dus la Bruxelles, a văzut că sunt stăpâni mai mari decât Dragnea care o mângâie pe ea, e greu să vă explic.

Monica Mihai: Eu înţeleg ce spuneţi.

Ion Cristoiu: Aţi înţeles, e o chestie bărbat-femeie, deci pentru ea Dragnea era şeful absolut, sunteţi de acord, da?

Monica Mihai: Da, aşa părea.

Ion Cristoiu: Părea, la început aşa a fost ”să trăiţi, aoleu a venit domnul Dragnea”, când s-a dus la Bruxelles, şi Dragnea o mai şi bruştuluia, nu se purta frumos cu ea, era un bărbat din ăsta care o ”bătea” ca şi într-o căsnicie.

Monica Mihai: Un autoritar.

Ion Cristoiu: Aşa se întâmplă în orice relaţie, că sunteţi mai tânără, de amor tânăr, nu că el, ascultaţi-mă că e foarte important omeneşte, ştiu că vă spun cei din regie să ziceţi altceva, e foarte important dacă vrei să cucereşti o tânără te gândeşti la relaţia ei cu soţul. Dacă soţul îi spune că e proastă, tu îi spui eşti cea mai deşteaptă din lume, aşa şi dincoace, de aia spun că s-a operat în cazul ei. Am explicat cum a fost.

Continuă în pagina a doua >>>

Citește mai departe:

Citește și: