Gabriela Antoniu
720 vizualizări 1 apr 2019

Ion Cristoiu este convins că întrebarea la referendum va viza legiferarea prin ordonanţe de urgenţă, o întrebare benignă care nu va da bătăi de cap în cazul invalidării referendumului şi va ţinti mai ales electoratul USR-PLUS. Printr-o astfel de întrebare, şeful statului evită dezastrul provocat de o chestionare pe tema independenţa justiţiei, un boicot din partea PSD, dar şi blocarea intenţiilor social-democraţilor de a da ordonanţă de urgenţă pe Codurile penale, mai spune Ion Cristoiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face "mai eficient şi mai puternic".

Redăm integral declaraţiile jurnalistului Ion Cristoiu:

MEDIAFAX: De ce credeţi că a făcut preşedintele Iohannis această mişcare?

Ion Cristoiu: A făcut această mişcare din două motive. Unu, strict electoral, şi care constă în amânarea pe cât posibil a unei întrebări în aşa fel încât să se păstreze agitaţia electorală, să se păstreze în opinia publică tema referendumului. Prin această amânare a întrebării, prin legumirea, dacă putem spune aşa, a paşilor. La început a anunţat referendumul, acum a anunţat că va trimite Parlamentului. Întrebarea nu va fi pusă decât după ce va obţine de la Parlament lărgirea sferei.

MEDIAFAX: Ar putea fi un tertip ca să renunţe la tema justiţiei având în vedere un posibil efect de bumerang, despre care aţi vorbit şi dvs ?

Ion Cristoiu: Nu, în primul rând această lungire face parte dintr-o figuraţie electorală. Dinadins lungeşte întrebarea pentru că îi ajută să păstreze în opinia publică ideea, obiectul referendumului. Şi din acest punct de vedere, potrivit legii, el nu poate să formuleze întrebarea decât în momentul în care Parlamentul răspunde solicitării sale. Parlamentul poate să răspundă în 20 de zile. E clar că şi dezbaterea din Parlament, dar şi amânarea care va fi îi va folosi lui să mai iasă în fiecare zi şi să spună vreau referendum. Avem de-a face cu o tactică electorală prin care se păstrează şi adânceşte în opinia publică şi mai ales în opinia publică tefelistă imaginea că el se bate pentru acest referendum. În al doilea rând şi acum s-a văzut prin insistenţa pe ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei că intenţionează să pună o întrebare referitoare la modificarea legislaţiei din justiţie pe calea ordonanţelor de urgenţă. De asta are şi nevoie, ăsta e şi al doilea motiv pentru care are nevoie să se adreseze Parlamentului deoarece el a obţinut o aprobare numai pe tema corupţiei. De ce este clar că nu va fi tema corupţiei şi nici măcar a justiţiei în general. Ci va fi acea temă la care am spus la acea întrebare că mă duc şi eu să votez de cinci ori dacă ar fi posibil, prin care să ceară poporului român părerea dacă poate fi sau nu legiferat domeniul justiţiei cu ajutorul ordonanţelor de urgenţă. El rezolvă câteva lucruri prin această întrebare.

MEDIAFAX: Care ar fi?

Ion Cristoiu: Unu. Evită pe cât posibil un dezastru pe care l-ar fi dat o întrebare în legătură cu independenţa justiţiei. Pentru că aşa cum am spus, orice rezultat, ar fi fost de ajuns şi 1000 de oameni care să fie împotriva independenţei justiţiei şi ar fi permis interpretarea că în România sunt cetăţeni care nu vor o justiţie independentă. Doi. Evită o întrebare care să ducă la boicotarea referendumului de către pesedişti. Dacă ar fi o întrebare cu penalul Dragnea sau cu penalii în general, pesediştii ar boicota. Trei. Este un şah dat PSD deoarece, deoarece, spun de trei ori deoarece, PSD a insistat de câţiva ani încoace pe dreptul Parlamentului de a legifera, pe puterea Parlamentului. Ori acuma este foarte greu ca PSD să vină şi să spună <nu suntem de acord cu această întrebare> sau <noi răspundem NU sau răspundem contrar a ceea ce cere preşedintele pentru că vrem ca justiţia să fie legiferată prin ordonanţe de urgenţă>. Patru, câştigă în faţa electoratului tefelist, userist, invocând, s-a văzut şi acum în discurs, faptul că astfel nu mai blochează orice ordonanţă de urgenţă posibilă până la referendum. Eu nu ştiu dacă PSD vrea sau nu să dea ... eu nu cred că vrea să ordonanţă de urgenţă pe Codurile penale, dar el acum are o justificare de ce pune această întrebare. Pune acestă întrebare deoarece vrea să blocheze intenţia care încă nu e confirmată PSD de a da ordonanţă de urgenţă pe Codurile penale. Aşa se explică punerea în mişcare a acelei asociaţii pentru procurori condusă de cea care îl anchetează pe Liviu Dragnea.

MEDIAFAX: Ce se va întâmpla în Parlament şi cum ar trebui să reacţioneze PSD? Ar fi şi pentru partid un prilej de campanie, ca şi pentru Iohannis, dar fiecare pe mesajul său.

Ion Cristoiu: Parlamentul nu poate să refuze pentru că, repet, PSD şi-a făcut un temei de campanie în 2016, când au fost date cele mai multe ordonanţe de urgenţă, pe dreptul Parlamentului de a legifera. Acum nu are cum să spună că nu e de acord cu aşa ceva. Doi. PSD cred că trebuie să meargă în continuare cu boicotarea referendumului, în sensul că nu se pronunţă. Au precizat, am sesizat şi eu, că pe ei nu-i interesează referendumul. Vor spune <domn’le îl interesează preşedinte>. Nu o să fie nici pro, nici contra. E cu dus-întors. Pentru că şi dacă va avea nevoie PNL când va ajunge la guvernare de o legiferare de urgenţă? Dar oricum este întrebarea cea mai prielnică pentru Klaus Iohannis. Dacă la referendum nu se atinge cvorumul, e posibil prin slaba prezentare la europarlamentare, atunci nu se întâmplă nimic. Ei, şi dacă PSD are voie să legifereze prin o ordonanţă de urgenţă justiţia, repet. Dacă trece poate să spună că, uite, e o victorie aşa, şi în plus îşi îndeplineşte această misiune pe care o face în silă, adică această poruncă tefelistă, şi din partea USR şi PLUS, ca să facă neapărat refendum. În sfârşit face un referendum. Tot ceea ce a făcut el, începând cu discursul de joi şi discursul de acum, nu face altceva decât să convingă electoratul USR că asta este întrebarea pe care trebuie el să o pună şi nu cea cu penalii. Aici este o mare problemă. E greu de presupus în acelaşi timp că după această campanie USR şi-ar putea permite să spună <Nu, vream o întrebare cu penalii>.

MEDIAFAX: Cum apreciaţi această strategie a lui Iohannis? E bună, e rea?

Ion Cristoiu: Această strategie vizează numai rezolvarea marii problemei pe care a avut-o el şi anume de a face un referendum în condiţiile în care el nu vrea să facă referendum. E un răspuns la o problemă punctuală cu USR. Alianţa 2020 a cerut referendum în ziua europarlamentarelor în speranţa că va veni mai multă lume din partea USR, nu a PNL, la vot. Preşedintele avea două posibilităţi. Să spună că nu face asta şi în acel moment se termina în perspectiva prezidenţialelor în favoarea lui Dacian Cioloş sau să fie de acord sau să pună o întrebare care nu duce la boicotarea referendumului de către PSD şi nici nu ridică foarte mari probleme constituţionale sau probleme politice.

MEDIAFAX: E posibil, din perspectiva ideii de a trage de timp, preşedintele Iohannis să spună nu am găsit întrebarea şi să nu mai facă referendum?

Ion Cristoiu: Nu, în momentul în care se pune această întrebare cu ordonanţele de urgenţă, de ce să nu facă referendum, pentru că, în primul rând nu e niciun risc dacă cade refrendumul. E vorba de ordonanţe de urgenţă, e o întrebare din asta... dar este şi o întrebare care îl ajută pe el, nu în bătălia cu PSD, îl ajută în bătălia cu Dacian Cioloş, de cucerire a acelui electorat care spune uite eu am dat referendumul şi am pus o întrebare concretă care se poate şi rezolva. El va susţine încă o dată în faţa electoratului propriu, ca şi acum, următorul lucru: am pus această întrebare pentru ca PSD să nu mai poată da în veci ordonanţe pe justiţie. Şi va veni cu noaptea ca hoţii şi propaganda prezidenţială pe asta va merge, da? Dacă referendumul trece şi avem marea majoritate, ceea ce şi cred, a celor prezenţi, vor spune că nu sunt de acord cu legiferarea prin ordonanţe de urgenţă, PSD nu mai poate să facă aşa ceva pe Justiţie, nu are cum. Chiar dacă referendumul nu e obligatoriu. Ar contrazice voinţa populară. Faptul că el avertizează PSD să nu dea ordonanţe de urgenţă, nu ţine de intenţia reală a PSD, că lui i-ar conveni să dea ordonanţă de urgenţă să poată să mai câştige, nu, ţine de justificarea acestei întrebări. Încă o dată, tot ceea ce face el în zilele din urmă nu are legătură cu electoratul PSD. Are legătură cu legitimarea lui în faţa electoratului USR şi PLUS.

Citește și: