Mădălina CHIŢU
73411 vizualizări 25 mai 2015

 

GEM DE CĂPŞUNI. Fructe dulci şi aromate, căpşunile sunt un desert delicios, cu proprietăţi curative extraordinare. Nu numai că pot ajuta în curele de detoxifiere, dar reprezintă o sursă serioasă de vitamina C, E, B1, B2, B6 şi K.

Mai jos regăsiţi o reţetă simplă pentru gem de căpşuni:

Ingredinte:

● 1 kilogram de căpşuni

● 1 kilogram de zahăr

● zeama de la o jumătate de lămâie

GEM DE CĂPŞUNI.  Mod de preparare

Pentru a realiza  gemul de căpşuni trebuie mai întâi spălaţi bine căpşunile. Apoi, rupeţi codiţele şi tăiaţi fructele în bucăţi mai mici, aşezaţi-le într-un vas şi turnaţi zaharul peste ele. Vasul în care au fost puse fructele pentru gems se lasă peste noapte în frigider.

A doua zi puneţi căpşunile la fiert cu tot cu zeama pe care şi-au lăsat-o. Lăsaţi-le la fiert la foc mic şi adunaţi din când în când spuma care se formează deasupra oalei.

Aveţi nevoie de trei borcane mici pe care trebuie să le spălaţi bine, să le limpeziţi în mai multe ape şi să le scufundaţi pentru câteva secunde într-un vas  cu apă care fierbe, pentru a le steriliza.

La fel procedaţi si cu capacele. Scoateţi-le cu grija din apă şi lasaţi-le cu gura în jos pe un prosop curat, să se scurgă bine şi să se usuce.

După ce gemul de căpşuni a fiert şi a scăzut pe jumătate, adăugaţi zeama de lămâie şi apoi opriţi focul. Pentru a verifica dacă GEMUL DE CĂPŞUNI a fiert suficient luaţi cu o lingură puţin GEM DE CĂPŞUNI din oala în care au fiert fructele şi puneţi pe farfurie. Dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert de ajuns şi este gata.

Apoi, puneţi gemul fierbinte în borcanele pe care le veţi aşeza pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Puneţi imediat şi capacele şi  lăsaţi borcanele acoperite cu un prosop mai gros, până se răcesc.

Astfel preparat, gemul de căpşuni poate fi păstrat în cămara şi doi ani.

Sursă: Petit Chef

Citește și: