HALLOWEEN 2014. Azi o bună parte a lumii sărbătoreşte Halloween-ul. România a preluat în ultimii ani această sărbătoare, văzută ca un prilej de carnaval, în special de către generaţiile mai tinere. De asemenea, motorul de căutare Google şi-a schimbat logoul cu unul interactiv. Motorul de căutare online Google şi-a schimbat, vineri, logoul, afişând şase "doodle-uri" animate, pentru a marca sărbătoarea de Halloween. Potrivit publicaţiei The Independent, Google sărbătoreşte anul acesta Halloween-ul cu un set de şase logouri animate speciale pe pagina sa de start. Una dintre aceste animaţii prezintă literele cuvântului "Google" care prind viaţă odată cu apariţia Lunii pline, litera "O" transformându-se într-un vârcolac şi speriindu-le pe celelalte.

O altă animaţie arată o vrăjitoare care învârte într-un cazan, unde aruncă nişte ingrediente magice - lilieci, fantome şi o mână uriaşă.

Cei de la Google au facut şi un material cu „haunted places” pe Google Maps. Astfel, tocmai ce au lansat imagini Street View din interiorul castelului Bran, special cu această ocazie. Imaginile pot fi văzute aici: http://goo.gl/maps/l02TS. 

HALLOWEEN 2014.  GOOGLE DOODLE. În momentul în care utilizatorul face click pe pagina de pornire, logoul se modifică, prezentând felinare din dovleci într-un decor autumnal, dar şi o scenă dintr-un cimitir unde se pot vedea nişte zombie.

O altă animaţie arată o fantomă care vânează un personaj într-un decor sumbru, dar este repede, la rândul ei, vânată de un căţel terrier.

Google a mai creat o scenă autumnală idilică, cu o sperietoare de ciori care zâmbeşte, cu un şoarece care îi iese din pălărie şi două ciori care scriu cu ciocurile lor cuvântul "Google".

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental — catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări, Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.

HALLOWEEN 2014. ISTORIC

Sărbătoarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folclorişti i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeiţa fructelor şi seminţelor, sau în festivalul morţilor denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris iniţial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche şi înseamnă „sfârşitul verii”.

Festivalul Samhain sărbătoreşte sfârşitul „jumătăţii luminoase” a anului şi începutul „jumătăţii întunecate”, şi este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume şi măşti. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înşişi în spirit rău pentru a le evita. În Scoţia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaţi în alb cu feţele mascate sau înnegrite. Samhain era o vreme când se făceau provizii de iarnă şi se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă. Focurile de tabără jucau şi ele un rol în festivităţi. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor tăiate erau şi ele aruncate în foc.Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii şi animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.

Următoarea influenţă a apărut o dată cu răspîndirea noii religii creştine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, care o celebrează toţi sfinţii.Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, sau Hallowmas, sau All Hallows.

Numele de „Halloween” şi multe dintre tradiţiile actuale provin din perioada veche engleză.

HALLOWEEN 2014. ORIGINEA NUMELUI

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoţiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă şi „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul şi scurtând cuvântul. Deşi sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinţilor”), conform Oxford English Dictionary (ediţia a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.

HALLOWEEN 2014. SIMBOLURI

Simbolurile şi obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat în timp. De exemplu, sculptarea de jack-o'-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai uşor accesibili şi mai mari – fiind mai uşor de modelat decât napii. Tradiţia americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naţionale, operele literare de ficţiune gotică şi horror (cum ar fi romanele Frankenstein şi Dracula), şi din filmele horror clasice (ca Frankenstein şi Mumia). Printre primele lucrări despre Halloween se numără cele ale poetului scoţian John Mayne din 1780, care menţiona farsele jucate la Halloween; What fearfu' pranks ensue!, precum şi supranaturalul asociat cu noaptea, Bogies (fantome), influenţându-l pe Robert Burns, autorul poeziei Halloween din 1785. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente. Casele sunt şi ele decorate cu aceste simboluri.

Printre alte imagini de Halloween se numără temele morţii, răului şi ocultului, sau monştrii legendari. Culorile tradiţionale ale sărbătorii sunt negru şi portocaliu.

HALLOWEEN 2014. COLINDATUL

UNICEF-ul are şi el un cuvânt de spus în toată mişcarea Trick-or-Treat. În America de Nord, „Trick-or-Treat for UNICEF” a devenit o tradiţie în perioada de Halloween. „Mişcarea” a început ca un eveniment local în anul 1950 într-o suburbie din oraşul Philadelphia şi s-a extins pe plan naţional până în 1952. În America este bine cunoscută „micuţa cutie portocalie”. Pentru o perioadă de timp, cutiile se distribuiau în şcoli şi astfel copiii care mergeau la „colindat” strângeau bani, împreună cu tradiţionalele dulciuri, de la cei care voiau să doneze. UNICEF a dat drumul şi la un trick-or-treat online, însoţit şi de un bal mascat, tot virtual. Endorserul campaniei a fost Heidi Klum împreună cu familia ei.

Costumele de Halloween sunt tradiţional modelate după figurile supranaturale, monştri, schelete, fantome, vrăjitoare şi diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau şi cele ale unor personaje fictive, celebrităţi la ordinea zilei şi arhietipuri generice, cum ar fi prinţesele sau luptătorii ninja.

Costumarea şi colindatul cu ele era de actualitate în Scoţia de Halloween la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor cât şi în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo, conform Wikipedia.

În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea şi sâmbăta dinainte de Halloween, se ţin adesea petreceri cu costume.

HALLOWEEN 2014. JOCURI ŞI ACTIVITĂŢI

Există mai multe jocuri asociate cu petrecerile de Halloween. Unul dintre ele se numeşte dunking sau apple bobbing, şi constă în culegerea cu dinţii a unor mere care plutesc într-un lighean sau într-un alt vas cu apă. O variantă a jocului implică aşezarea în genunchi pe un scaun, ţinerea unei furculiţe între dinţi şi tentativa de a lăsa furculiţa să cadă într-un măr. Un alt joc frecvent implică agăţarea cu funii a unor scone-uri învelite în sirop sau melasă; ele trebuie mâncate fără a folosi mâinile, activitate ce se soldează inevitabil cu mânjirea feţei cu lichidul dulce şi lipicios.

Unele jocuri tradiţionale de Halloween sunt forme de divinaţie. O formă tradiţională scoţiană de prevedere a viitorului soţ al unei tinere fete este curăţarea unui măr dintr-o singură tăietură, urmată de aruncarea cojii lungi peste umăr. Se crede că acea coajă va cădea în forma primei litere a numelui viitorului soţ. Femeilor nemăritate li se spune că dacă stau într-o cameră întunecată şi se uită în oglindă în noaptea de Halloween, vor vedea chipul viitorului soţ. În schimb, dacă sunt sortite să moară înainte de cununie, va apărea un craniu. Obiceiul era destul de răspândit încât să apară pe felicitări de Halloween de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Un alt joc bazat pe superstiţii şi atestat prin anii 1900 implica coji de nucă. Oamenii scriau simboluri cu lapte pe hârtie albă. După uscare, hârtia era împăturită şi introdusă în coji de nucă. Când coaja de nucă era încălzită, laptele devenea cafeniu şi scrisul apărea pe ceea ce altfel ar fi părut a fi hârtie albă. Pentru a juca acest joc, simbolurile din hârtie se puneau pe o farfurie. Cineva intra, într-o cameră întunecată şi îşi punea mâna pe o bucată de gheaţă, apoi o punea pe farfurie. Bileţelul se lipea apoi de mână. Printre simboluri se numărau: semnul dolarului pentru bogăţie, nasturele pentru burlăcie, degetarul pentru tors, arcanul pentru sărăcie, bobul de orez pentru cununie, umbrela pentru călătorie, ceaunul pentru necazuri, trifoiul cu patru foi pentru noroc, moneda pentru bogăţie, inelul pentru cununie rapidă şi cheia pentru celebritate.

Spusul poveştilor cu fantome sau vizionarea de filme horror sunt şi ele părţi ale petrecerilor de Halloween. Adesea, în preajma sărbătorii, televiziunile difuzează episoadele ale serialelor şi emisiuni speciale (de obicei pentru copii), iar unele filme horror sunt lansate special înainte de Halloween pentru a profita de atmosfera sărbătorii.

Atracţiile bântuite sunt locuri de divertisment special concepute pentru a speria vizitatorii; cele mai multe sunt dedicate sărbătorii de Halloween. Originile acestor locuri în care vizitatorii plăteau pentru a fi speriaţi sunt greu de stabilit, dar se crede că acestea au fost mai intâi folosite în scopul strângerii de fonduri de către Junior Chamber International (Jaycees). Acestea includ case bântuite, labirinturi de porumb şi plimbări în vehicole decorate specific sărbătorii, iar nivelul de complexitate al decoraţiilor a crescut odată cu industria Halloweenului. În Statele Unite, aceste parcuri de distracţie cu specific Halloween produc aproximativ 300-500 de milioane de dolari în fiecare an şi atrag aproape 400.000 clienţi, cu toate că tendinţele sugerează că vârful atins în acest domeniu a fost în 2005. Această creştere a interesului a dus la adoptarea mai multor efecte speciale foarte tehnice şi a costumelor, comparabile cu cele din filmele de la Hollywood.

HALLOWEEN 2014. MÂNCĂRURI

Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiţionale de Halloween. Acestea se obţin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată.

Într-o vreme, copiilor li se dădeau mere glazurate, dar practica a dispărut după ce au apărut zvonuri că unii oameni înfig ace sau lame de ras în merele date copiilor. Nu există dovezi ale unor astfel de incidente, deci se poate presupune că sunt cel mult rare şi nu se soldează cu răniri grave. Totuşi, mulţi părinţi au crezut că asemenea practici sunt frecvente din cauza mediatizării excesive. La maximul isteriei merelor, unele spitale au oferit radiografii ale sacilor de bomboane ale copiilor pentru a identifica vreo problemă. Practic toate acele puţine evenimente de „otrăvire” a merelor erau de fapt cauzate chiar de părinţii victimelor.

Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea (sau mai adesea, achiziţionarea) de barmbrack (în galiciană báirín breac), o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel îşi vor găsi dragostea în anul următor, tradiţie similară cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.

Mâncăruri asociate sărbătorii de HALLOWEEN:

Barmbrack (Irlanda)
Caramele (Marea Britanie)
Măr caramelizat/măr glazurat (Marea Britanie şi Irlanda)
Porumb caramelizat
Colcannon (Irlanda)
Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc.
Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac
Seminţe de dovleac prăjite
Porumb dulce prăjit
Prăjituri Soul.

HALLOWEEN 2014. HALLOWEENUL ÎN LUME

Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloweenul este acum sărbătorit în foarte multe ţări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar ocazional în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă. În America de Nord şi Canada îşi menţine cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani îşi decorează casele şi birourile pentru Halloween. Procentul este depăşit doar de decoraţiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane şi este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

HALLOWEEN 2014. PERSPECTIVĂ RELIGIOASĂ

În America de Nord, atitudinea creştină faţă de Halloween este foarte variată. În Biserica Anglicană, unele dioceze au ales să sublinieze tradiţiile creştine de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, în timp ce Protestanţii ţin cont de sărbători ca Ziua Reformei, o zi de comemorare şi rugăciuni pentru unitate. Preotul Gabriele Amorth, un exorcist numit de Vatican la Roma, a declarat:

În ultimii ani, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Boston a organizat o Sărbătoare a Sfinţilor pentru Halloween. Multe dintre bisericile protestante contemporane văd Halloweenul ca un moment de distracţie pentru copii, ba chiar organizează serbări în bisericile lor, iar copiii şi părinţii lor se pot costuma, juca jocuri şi primesc bomboane.

În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca necreştină, declarând că este bazată pe un sinistru şi periculos curent ocultist.

Multi creştini nu atribuie vreo semnificaţie negativă sărbătorii de Halloween, tratând-o ca pe un pretext pur laic pentru serbarea „ciudăţeniilor imaginare” şi pentru oferirea de bomboane. Festivităţile de Halloween sunt obişnuite în şcolile parohiale romano-catolice din America de Nord şi din Irlanda. De fapt, Biserica Romano-Catolică consideră că Halloween-ul ar avea o legatură cu creştinismul. Cei mai mulţi creştini nu consideră că tradiţia ar avea rădăcini satanice în origine sau practică şi că nu reprezintă nicio ameninţare pentru viaţa spirituală a copiilor: educarea despre moarte şi mortalitatea, precum şi despre obiceiurile strămoşilor celţi fiind, de fapt, o lecţie de viaţă valoroasă şi o parte din patrimoniul enoriaşilor lor. Festivităţile de Halloween sunt obişnuite în scolile parohiale romano-catolice din America de Nord şi din Irlanda.

Alţi creştini sunt îngrijoraţi de Halloween şi resping sărbătoarea deoarece ei sunt convinşi că trivializează (şi celebrează) „ocultul” şi ceea ce ei percep ca fiind rău. Un răspuns în rândul unor fundamentalişti în ultimii ani a fost utilizarea de Case ale Iadului (Hell Houses) sau pamflete tematice (cum ar şi cele ale lui Jack T. Chick), care cred despre Halloween că ar fi o oportunitate pentru evanghelizare. Unii consideră Halloweenul ca fiind complet incompatibil cu credinţa creştină datorită originii sale păgâne de Festival al Morţilor.

Mulţi se uită la istoricul Halloweenului şi, bazaţi pe aceasta, recomandă sau nu, o anumită poziţie faţă de ea. Uneori o astfel de analiză poate ajuta, dar nu se crede că are o contribuţie decisivă în a lua o hotărâre justificată. Originea acestei sărbători poate fi plasată în ocultism şi păgânism, iar grupările satanice, în unele regiuni, îi ataşează o însemnătate deosebită.Vaticanul a condamnat sărbătoarea de Halloween, despre care susţine că este „anticreştină”, fiind bazată pe un „curent subteran periculos al ocultismului”. Sfântul Scaun i-a avertizat pe părinţi să nu-şi lase copiii să se îmbrace în fantome şi vampiri deoarece Halloweenul este o sărbătoare păgână a „terorii, a fricii şi a morţii”. Un ziar controlat de episcopii italieni, Avvenire, a cerut în 2009 boicotarea zilei de Halloween, despre care a spus că este „o celebrare a groazei şi a macabrului” care ar putea să încurajeze „sectele (satanice) nemiloase şi fără scrupule”. Mai multe biserici din Florida au protestat în octombrie 2010 faţă de decorarea unui parc cu motive specifice sărbătorii Halloween, acuzându-i pe organizatori că promovează imagini ale „crimei şi torturii”.

„Părintele” modern al „bisericii lui Satan”, Anton Szandor LaVey, obişnuia să spună că Halloween este una dintre cele mai mari sărbători în calendarul satanic, alături de „Noaptea Walpurgică“ sau Sabatul vrăjitoarelor, de pe 1 mai.

Alte religii, de asemenea, au păreri foarte diferite cu privire la Halloween. Adepţii religiei Wicca simt că tradiţia este jignitoare pentru „vrăjitoarele adevărate” pentru că se promovează caricaturi stereotipale ale „vrăjitoarelor malefhalloweenului”.

HALLOWEEN 2014. CONTESTAT ÎN ROMÂNIA

Episcopii catolici din România cred că Halloween-ul reprezintă o înclinaţie spre esoteric, are elemente care pot fi asociate cu satanismul şi că evenimentul „pune cu totul în umbra sărbători catolice importante”.

Episcopii catolici din Iaşi fac o recomandare credincioşilor din municipiu. În urma sesiunii de primavară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Oradea, membrii clerului au discutat despre manifestările care au loc în preajma sărbătorii "Toţi Sfinţii" (1 noiembrie). Ierarhii afirmă că tot mai multe persoane participa la manifestările de Haloween şi au propus inclusiv măsuri pentru a "contracara" această sărbătoare. Clerul remarcă această înclinaţie către „ezoteric”, asociind Halloween-ul cu fenomenul satanismului, mai ales că „pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante” - „Toţi Sfinţii” (1 noiembrie) şi „Pomenirea Tuturor Credincioşilor Raposaţi" (2 noiembrie)”.

HALLOWEEN 2014. Cele mai populare costume pentru copii în toată lumea

Filmul „Frozen” („Regatul de Gheaţă”), lansat de Disney la sfârşitul anului trecut, a avut un succes răsunător în rândul copiilor şi părinţilor. La nivel mondial se preconizează că pe 31 Octombrie cele mai populare costume de Halloween vor fi chiar personajele principale ale filmului: Prinţesa Elsa, sora sa Anna, şi omul de zăpadă Olaf.

Cea mai mare asociaţie de retail din lume, NRF, anunţa că aproape 2.5 milioane de copii vor să se costumeze în acest an într-un personaj din Frozen.

Pe locul 2 în preferinţe, imediat după personajele din Frozen, se afla Ţestoasele Ninja. Peste 1.8 milioane de copii din toată lumea vor să se costumeze de Halloween că Donatello, Rafael, Michelangelo sau Leonardo.
 
HALLOWEEN 2014. Cât scot părinţii din buzunare pentru costume?

În medie, la nivel global, pe un costum de Halloween părinţii vor scoate din buzunare echivalentul sumei de  275 ron.
În România, costurile părinţilor sunt mai mici, iar un costum de calitate poate ajunge la 220 ron. Un costum Prinţesa Elsa pentru fetiţe îi va costa pe părinţi până la 180 ron.

Ce costume se vând cel mai bine în România?
 
Cele mai vândute costume în România sunt costumele de Prinţese Disney: Elsa, Sofia, Alba ca Zăpadă, Rapunzel, Prinţesa Merida, dar şi costumele de Super Eroi: Batman, Spiderman şi Superman fiind cele mai cerute.

Bebeluşii au şi ei partea lor de poveste. Retailerul de costume de Halloween şi Carnaval pentru copii, Monica Ionescu de la Kidverse.ro, spune că a văzut o creştere semnificativă în vânzările de costume pentru bebeluşi anul acesta: „Este un trend ascendent, iar cele mai populare costume pentru bebeluşi anul acesta sunt cu tematica zoo, produsele cele mai vândute fiind costumele de iepusasi, şoricei, ursuleţi sau tigrisori.”

În America, această sărbătoare a costumelor a luat proporţii fascinante, ajungându-se la estimări de achiziţii în valoare de 7,4 miliarde de dolari.

„Fiind o sărbătoare importată, în România nu există încă statistici pentru valoarea achiziţiilor care se fac, dar cererea este în creştere de la un an la altul”, mai adăugă Monica.

Citește și: