685 vizualizări 23 mar 2014

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că există o îngrjorare profundă, pentru că, după 1968, este prima dată când în Europa se petrece invadarea şi anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin ameninţarea forţei.

Potrivit şefului statului, nimeni, în momentul de faţă, nu exclude "paşi următori", care să vizeze Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, şi asta am susţinut în discuţii la Bruxelles, Federaţia Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiţi în administraţie, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina", a spus Băsescu.

Citeşte şi Să ne temem de Putin?

El a precizat că ruşii îşi doresc un "om pe placul lor" în fruntea Ucrainei, la alegerile prezidenţiale din 25 mai.

"Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există", a spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, în opinia sa, vor mai urma acte de agresiune, după Ucraina, "nu împotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există".

"Există, după comportamentul pe care îl are acum, îmi permit să gândesc că în gândirea preşedintelui Putin există bunul plac al domniei sale", a adăugat Traian Băsescu, precizând că este îngrijorat de evoluţiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României sau la adresa vreunui stat baltic sau la adresa Poloniei.

În opinia preşedintelui Băsescu, "schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă".

Băsescu: ANAF, OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept, sunt ale partidelor

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că ANAF, OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept, sunt ale partidelor, astfel că sunt "evazionişti buni şi evazionişti răi", iar SRI trebuie să suplinească funcţionarea acestor instituţii.

Preşedintele a spus, la dezbaterea statul de drept organizată sâmbătă, la Bucureşti, de FMP şi intitulată "Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului", că toată lumea, inclusiv ziariştii, spune: "Funcţionează justiţia, funcţionează statul de drept".

"Da şi nu. Pentru că justiţia nu este totuşi emblema absolută a statului de drept. Emblema absolută a statului de drept este atunci când toate instituţiile funcţionează", a continuat Traian Băsescu.

El a dat ca exemplu intervenţia SRI în "mafia cărnii".

"De ce a trebuit să afle SRI şi să pună sub supraveghere o reţea de carne expirată? Pentru că OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept sunt instituţii ale partidelor", a adăugat şeful statului, explicând că, imediat ce se schimbă Guvernul, sunt puşi în fruntea acestor instituţii "clienţii politici".

El a arătat că, de aceea, "sunt contrabandişti răi şi buni, evazionişti răi şi buni, evazioniştii lor şi evazioniştii noştri".

"Şi sunt zeci de astfel de exemple. La fel se întâmplă cu ANAF. Când ne schimbăm, schimbăm tot şi în teritoriu, şi la centru şi, iar, unii sunt de controlat, alţii nu", a mai spus preşedintele.

"Un stat de drept nu înseamnă numai statul în care-i arestezi pe evazionişti prin informaţii de la SRI şi anchete ale procurorilor, statul de drept înseamnă că toate instituţiile funcţionează, îşi fac treaba şi nu se ajunge la nivelul la care venim în CSAT şi spunem că evaziunea a ajuns la nivelul în care a devenit problemă de siguranţă naţională şi dăm prin hotărâre a CSAT unei structuri de securitate naţională, unei structuri militarizate, sarcina să suplinească funcţionarea unor instituţii", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu şi primarul Clujului, Emil Boc, participă la dezbaterea organizată sâmbătă, la Bucureşti, la dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară şi intitulată "Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului".

Referindu-se la tema dezbaterii, Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor: "Cred că e o tema foarte importantă şi la fundaţie şi, dacă sunt şi reprezentanţi de la PMP, ar fi foarte bine, pentru că ar înţelege foarte bine ce vreau de la acest partid pe care îl construim acum". Vezi aici întreaga declaraţie!

În curs de actualizare!

Citește și: