177 vizualizări 15 iul 2013

Înţegerea prin care Guvernul s-a arătat dispus să vândă grupului Rompetrol 26% din compania Rompetrol Rafinare SA, deţinută de stat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, pentru 200 de milioane de dolari a fost întoarsă de preşedintele Traian Băsescu în Parlament. Şeful statului reclamă Parlamentului că, prin aprobarea acestei înţelegeri comerciale sub forma unei legi încalcă separaţia puterilor în stat, Guvernul fiind, în opinia sa, cel care trebuie să îşi asume relaţia cu Rompetrol, grupul vândut de Dunu Patriciu companiei de stat kazahe KazMunaiGaz.

"Stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului. Totuşi, Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea în sensul respingerii acestei legi", arată Băsescu, în scrisoarea trimisă Parlamentului.

Prin acelaşi memorandum, OPSPI se angaja de asemenea să facă "toate demersurile" pentru a încheia toate procesele deschise împotriva Rompetrol Rafinare SA. În plus, cele două părţi conveneau să facă un fond de investiţii kazah-român sub forma unei societăţi comerciale în care grupul Rompetrol să deţină 80% din acţiuni, iar statul român pachetul minoritar de 20%, companie care să investeasă în energie.

În luna mai, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, avertiza că dacă memorandumul legat de tăierea datoriilor va fi respins de Parlament "ne întoarcem la formula totul sau nimic". "Dacă Parlamentul respinge aşa-numitul hair-cut, tăierea de datorii, rămâne să ne reîntoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma îndoiesc că cineva din partea Guvernului, dacă exista o şansă să se obţină mai mult, nu o fructifică. Nu cred că cineva îşi asumă riscul să nu o joace. Nu cred că Niţă şi ceilalţi îşi joacă destinul politic şi destinul civil", spunea Vosganian.

Din totalul sumei de 200 de milioane negociată de Guvern, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vândute, iar 25 milioane dolari prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Statul român urma să îşi păstreze o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade să aibă posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare.

Citește și: