756 vizualizări 26 iul 2013

Binecuvântarea autoturismului, una dintre cele mai uzitate practici de către românii care îşi achiziţionează o maşină, a devenit oficială. Noul Molitfelnic, după care sunt organizate toate slujbele religioase şi rânduielile, cuprinde o ierurgie specială pentru cei care vor să îşi binecuvânteze maşina.

În luna iulie, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu aprobarea Sfântului Sinod şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Molitfelnic.

În “Cuvântul înainte”,  Patriarhul Daniel a scris: „cartea numită Molitfelnic cuprinde în principal rânduiala săvârşirii Sfintelor Taine, a ierurgiilor, a altor slujbe şi rugăciuni de sfinţire a vieţii omului credincios şi a lucrărilor sale, de binecuvântare şi sfinţire a firii înconjurătoare, a lăcaşurilor şi obiectelor de cult, a unor momente deosebite din viaţa comunităţilor creştine, de izbăvire a omului şi a naturii de puterea şi lucrarea duhurilor rele”, potrivit Basilica.

Prezenta ediţie a Molitfenicului, care se vrea a fi “de un real ajutor slujitorilor Bisericii şi tinerilor care studiază teologia”, are la bază textul şi structura ediţiei din anul 2006.

Lucrarea de 819 pagini cuprinde “unele rânduieli şi rugăciuni cerute de nevoile pastorale contemporane”, care au fost adăugate din surse mai vechi, sau traduse direct din limba greacă.

Între rânduielile şi rugăciunile apărute ca urmare a nevoilor contemporane se numără Sfeştania pentru binecuvântarea unui vehicul, Sfeştania la începerea unei lucrări de folos obştesc, Sfeştania la începerea unei lucrări particulare, Rânduiala sfinţirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri, Rugăciune la binecuvântarea unui monument sau Rugăciune la încheierea anului şcolar.

“În fiecare duminică binecuvântăm câte un autoturism”

Sfeştania pentru binecuvântarea unui automobil este o practică nouă în Biserică, care are însă rădăcini vechi în slujbele pentru binecuvântarea corăbiilor şi luntrilor de către grecii creştini.“În actualul Molitfenic s-a preluat un liturgier vechi grecesc. Vechii greci binecuvântau, în primul rând,  corăbiile. Această practică continuă şi astăzi”, au precizat pentru gândul surse din cadrul Patriarhiei.

Practic, în rugăciunea care se spunea pentru corăbii sau luntri acum apare termenul de vehicul. “O să binecuvântâm şi navele spaţiale”, afirmă cu umor preotul unei mânăstiri din judeţul Braşov.

Automobilul nu se sfinţeşte, doar se binecuvântează. “Dacă vor să îl sfinţească, ar trebui să îl pună în cui şi să se roage la el”, argumentează în acelaşi ton sursa citată mai sus.

Cea mai bună perioadă pentru binecuvântarea autoturismului este cea a postului. De ce? “Credinciosul este mai pregătit sufleteşte în perioada aceea – posteşte, se roagă mai mult. De obicei, în posturi sunt slujbe cu rânduieli mai aparte, cu rugăciune mai multă, iar  credinciosul se pregăteşte puţin mai mult decât în rest”, argumentează oficialii Bisericii. Aceştia precizează, însă, că  sfeştanii, precum cea pentru maşină, se pot face în orice perioadă a anului.

Preotul oficiază rugăciunea de binecuvântare a automobilului pentru ca viitorii pasageri să fie “feriţi de accidente şi să le ajute în călătorii”. “Rugăciunea este foarte scurtă, iar la final maşina este stropită cu apă sfinţită”, afirmă pentru gândul un preot al unei biserici din centrul Capitalei. Potrivit acestuia, în fiecare duminică cel puţin un român vine cu autoturismul la binecuvântat.

Pentru orice lucru se cere binecuvântarea lui Dumnezeu, afirmă la unison preoţii chestionaţi de gândul. “Sunt oameni care solicită o rugăciune atunci când pun temelia la o casă pe care şi-o construiesc. Şi la cumpărarea unei case se face sfeştanie, se face aghiasma mică, se stropeşte casa”, detaliază un alt preot pentru gândul.

În urmă cu câteva decenii, românii chemau preoţii să le sfinţească casele, gospodăriile, animalele. Aceste practici s-au rărit însă  în ultimii ani. “Înainte, binecuvântarea oilor era cerută de toţi ciobanii. Acum se face rar. Din păcate, ţăranii noştri nu mai au animale, iar cei care deţin  au trecut în sfera de business, ca să îi spunem aşa. A rămas însă obiceiul sfinţirii caprelor de Bobotează”,  afirmă un preot din Prahova pentru gândul.

În noul Molitfelnic apare, însă ,“Rânduiala binecuvântării stupilor” destinată românilor care practică apicultura.

Icoanele, cele mai sfinţite obiecte

În cele mai multe cazuri,  românii merg la biserică  pentru a sfinţi cruciuliţe, troiţe pentru birou, brăţări, haine şi alte obiecte de uz personal, dar şi icoane lucrate de anumiţi pictori sau achiziţionate din “comerţ”. “Icoanele sunt obiectele care se aduc cel mai mult la biserică pentru a fi sfinţite”, mai spun reprezentanţii Patriarhiei. Pentru a fi “ca la carte”, icoana trebuie să stea în biserică, la sfinţit, cel puţin o săptămână.

Care este preţul? “Niciunul”, afirmă reprezentanţii Patriarhiei. Preoţii chstionaţi de gândul recunosc că se plăteşte, dar nu dau şi suma: “Fiecare după cât vrea şi după cât poate”.

Citește și: