221 vizualizări 17 ian 2014

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, persoana pe care ofiţerul Alexandru Tudorel, cercetat de DNA, a ajutat-o să iasă din arestul Poliţiei Buzău, pentru a participa la petreceri sau pentru a merge la frizerul personal, este Costel Tudorache, cunoscut în mediul interlop buzoian sub numele de Tily Spoitoru.

Acesta se afla în arestul Poliţiei Buzău după ce s-a predat, el având o condamnare de trei ani de închisoare, dispusă de Tribunalul Cluj, pentru aderarea sau sprijinirea unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Judeţene Buzău au anunţat că a fost dispusă o anchetă internă în cazul ofiţerului Alexandru Tudorel, cercetat de DNA.

"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău sprijină activitatea desfăşurată în acest caz de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Ploieşti. În plan intern, a fost declanşată procedura cercetării prealabile, în vederea clarificării situaţiei din punct de vedere disciplinar. În situaţia în care faţă de poliţistul respectiv vor fi luate alte măsuri procesuale-penale, vor fi dispuse măsurile prevăzute de Statutul poliţistului", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, comisar-şef Florina Crucianu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au început urmărirea penală faţă de Ştefan Tudorel Alexandru, ofiţer de poliţie judiciară şi fost şef al Biroului de Investigaţii Criminale din Poliţia municipiului Buzău, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj nepatrimonial pentru altul în formă continuată (36 acte materiale) şi luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada 20 iunie - 31 octombrie 2013, ofiţerul a întocmit sau a determinat alţi ofiţeri de poliţie judiciară din Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău să întocmească acte prin care s-a solicitat menţinerea nejustificată, în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău, a unui condamnat.

Mai mult, susţine DNA, el a dispus scoaterea nejustificată a condamnatului din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău, sub pretextul că acesta va participa la anumite activităţi judiciare.

În schimbul serviciilor, poliţistul a primit de la condamnat mai multe materiale de construcţie în valoare de 206 lei.

"Ca urmare a acestor acţiuni, condamnatul şi-a sărbătorit ziua de naştere cu prietenii şi membrii familiei, a participat la petreceri, a avut acces la frizerul personal. Totodată, s-a reţinut că la data de 22 octombrie 2013, în scopul efectuării aceloraşi demersuri, învinuitul Alexandru Tudorel Ştefan a primit de la condamnat, prin intermediul unui om de încredere de-al său, mai multe materiale de construcţie în valoare de 206,21 lei, care au fost utilizate la renovarea unei locuinţe", au scris procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au arătat că Ştefan Tudorel Alexandru a afectat în acest fel activitatea unităţii de poliţie la care lucrează, având în vedere că activităţile infracţionale s-au desfăşurat pe o lungă perioadă de timp, au inclus numeroase acte materiale, au implicat numeroase mijloace şi persoane din rândul poliţiei.

Bugetul IPJ a fost prejudiciat cu 1.827,11 lei, reprezentând cheltuielile efectuate cu persoana privată de libertate, în perioada 20 iunie - 31 octombrie 2013.

Procurorii au dispus faţă de Alexandru Ştefan Tudorel măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Ştefan Tudorel Alexandru a fost desemnat "Poliţistul anului 2012" la IPJ Buzău, în urma rezultatelor obţinute la conducerea Biroului de Investigaţii Criminale din Poliţia Buzău, care au culminat cu prinderea în trafic a membrilor unei reţele de hoţi din apartamente din judeţul Constanţa.

Acesta a solicitat, anul trecut, să fie eliberat din funcţie din motive personale, iar în prezent lucra ca ofiţer de poliţie.

Citește și: