113 vizualizări 12 oct 2013

Companiile miniere se plâng că prăbuşirea preţului aurului face costurile de exploatare nesustenabile în raport cu marjele de profit. Canadienii care ar urma să exploateze aurului de la Roşia Montană şi-au bugetat un profit de circa 1,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care cheltuielile pe care le anticipează sunt la jumătate faţă de media din industrie.

În medie, o companie cheltuieşte între 700 şi 800 de dolari pentru a exploata o uncie de aur, însă aceste costuri pot depăşi chiar şi 1.000 de dolari pe uncie în cazul unor mine situate la mari adâncimi, cum sunt cele din Africa de Sud, spre exemplu.

Companiile miniere, pe de altă parte, susţin că acesta nu ar fi costul real al exploatării deoarece actualele standarde de raportare nu ar reflecta anumite cheltuieli care ar duce preţul de producţie a unei uncii de aur chiar şi la 1.400 de dolari.

Canadienii de la Gabriel Resources preconizează un cost mediu de 320 de dolari pe uncie în primii cinci ani de exploatare la Roşia Montană, urmând ca acesta să ajungă la 399 de dolari pe uncie, se arată în raportul tehnic întocmit la finele anului trecut.

Preţul aurului a scăzut cu 20% în 2013

Preţul aurului a atins un maxim istoric în urmă cu doi ani, la finele lunii august, când o uncie depăşea 1.800 de dolari. Faţă de vârful din 2011, aurul s-a depreciat cu circa 26,8%, atingând un nivel de circa 1.300 la finele lunii septembrie.

În 2013, preţul aurului a căzut cu aproape 20%, de la 1.657 de dolari pe uncie la finele lui 2012, la 1.326  de dolari pe uncie la finele lunii septembrie 2013.

Anul acesta, preţul aurului ar putea ajunge la 1.413 dolari pe uncie, iar anul viitor ar putea scădea la circa 1.165 de dolari pe uncie, potrivit estimărilor Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari holdinguri bancare din lume.

Evoluţia preţului aurului nu este pe placul companiilor din industrie. "Industria nu este sustenabilă... unde este preţul aurului în acest moment", a comentat Nick Holland, CEO Gold Fields, a opta cea mai mare companie de exploatare a aurului din lume, în luna iunie, potrivit Goldnews.

Un "preţ rezonabil", ar fi, în opinia sa, 1.500 de dolari pe uncie.

Pentru a "contracara" efectele scăderii aurului asupra marjelor de profit, companiile miniere sunt presate să reducă drastic costurile de exploatare a aurului.

Totodată, Consiliului Mondial al Aurului, o organizaţie dezvoltată de companiile din piaţă, a cerut anul acesta schimbarea standardelor de raportare a costului de producţie pentru o mai bună reflectare a realităţilor din industrie. Mai exact, organizaţia doreşte includerea unor cheltuieli precum costurile unor exploatări noi, a autorizaţiilor şi a cheltuielilor de capital, în raportările viitoare. Noua metodologie de calcul ar duce costurile medii la circa 1.400 de dolari pe uncie, potrivit estimărilor din industrie, în contextul în care, în 2013, cheltuielile "reale" de exploatare ar urma să se ridice la circa 1.200 de dolari pe uncie.

Barrick Gold, cel mai mare producător de aur din lume, a raportat un cost mediu de 919 dolari pe uncie în al doilea trimestru al anului, în timp ce sud-africanii de la Gold Fields au raportat un cost medie de exploatare de 1.280 de dolari pe uncie, potrivit Financial Times,

În medie, costurile de exploatare (raportate după standerdele vechi) au crescut, potrivit unui raport întocmit de PWC, de la 443 de dolari pe uncie în 2008, la 717 dolari pe uncie în 2012.

Pentru minele cu o producţie de aur mai ridicată, costul este ceva mai scăzut, de circa 634 de dolari pe uncie, în timp ce pentru proiectele mai mici, acesta este de 1.039 de dolari pe uncie, notează New York Times, într-un material în care jurnaliştii americani amintesc de dezastrul econologic produs în România, în 2000.

Exploatarea cu cianură nu este singura opţiune, însă este considerată una dintre cele mai rentabile, din punct de vedere al costurilor, pentru a exploata bucăţi microscopice de "aur invizibil". Marjele de profit sunt reduse, susţin minerii, iar rezervele sunt prea limitate pentru a le exploata în alte feluri.

Potrivit calculelor U.S. Global Investors, pe baza datelor de la 60 de companii, costul mediu real al exploatării miniere va fi în 2013, de 1.391 de dolari pe uncie.

Eldorado Gold, companie care urmează să înceapă o exploatare de aur în România, la Deva, are un cost mediu de producţie de circa 552 de dolari pe uncie, cu 2,4% mai ridicate decât în 2012, potrivit rapoartele financiare făcute publice. Compania are în prezent în exploatare două mine din Turcia, trei din China şi una din Grecia

În primele şase luni ale anului, Eldorado  a produs peste 347,739 de uncii, preţul medii de vânzare fiind de 1.500 de dolari pe uncie, în scădere cu 9,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Director RMGC: Statul român câştigă 60%, investitorul 40%

Zăcământul din judeţul Alba este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur, echivalentul a circa 9,6 milioane de uncii.

Directorul compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, susţine că statul român are mai mult de câştigat decât investitorul care finanţează în proporţie de 100% acest proiect.

"Proiectul minier de la Roşia Montană înseamnă 5,2 miliarde de dolari pentru România, bani care intră în economia României, la bugetele de stat. Prin proiectul de la Roşia Montană, România devine principalul producător de aur, producând mai mult decât toată Europa la un loc în momentul în care vom începe acest proiect", a arătat la începutul lunii octombrie directorul general al RMGC, Dragoş Tănase.

Potrivit calculelor RMGC, statul ar urma să încaseze venituri de 2,3 miliarde de dolari la buget.

"Dacă raportăm cele 2,3 miliarde încasări ale statului român versus profitul investitorului, de 1,5 miliarde, doar dacă facem acest raport, constatăm o distribuţie de aproximativ 60-40 statul român - investitor, în condiţiile în care investitorul finanţează sută la sută acest proiect", a mai spus el.

Costurile energiei vor majora cheltuielile companiilor miniere

Costurile de producţie au crescut în semestrul al doilea din 2013 cu 0,8% comparativ cu primele trei luni ale anului, la circa 765 de dolari pe uncie, potrivit analistului Christopher Louney, de la Barclays Capital.

Minele din Africa de Sud au cele mai ridicate costuri de producţie. "Continuăm să credem că anumite riscuri ar putea duce la creşterea costurilor în 2013, în special în Africa de Sud, inclusiv costuri mai ridicate ale forţei de muncă şi ale energiei, care reprezintă 15%, respectiv 49% din total", a scris analistul.

Cel mai ridicat cost mediu de minerit s-a înregistrat în 2013 în Papua Noua Guinee, 1.001 dolari pe uncie, Africa de Sud, 960 de dolari pe uncie, Australia şi Noua Zeelandă, 931 de dolari pe uncie şi Ghana, 918 dolari pe uncie.

Costurile analizate de Barclays nu includ cheltuielile de capital şi iau în calcul circa 33% din producţia globală de aur.

Redevenţele plătite la nivel global de companiile care exploatează aur

Valoarea adăugată adusă de industria aurului economiei mondiale se ridică la circa 210 miliarde de dolari, echivalentului PIB-ului unor state precum Irlanda sau Cehia, se arată într-un raport al PWC.

Cele mai mari 15 state producătoare de aur au generat o valoare brută adăugată de 78,4 miliarde de dolari în 2012, echivalentă cu produsul intern brut al Ecuadorului sau Azerbaidjanului. Pe scară largă, minerirul din cele 15 state a asigurat locuri de muncă pentru circa 527.900 de persoane.

În unele state, aurul este unul dintre principalele produse exportate. În Ghana şi Papua Noua Guinee, exporturile de aur reprezintă 29% din total.

"Datele privind amploarea contribuţiei exploatării de aur la finanţele locale sunt limitate. Dovezile care există în prezent sugerează că redevenţele miniere sunt doar o mică parte din contribuţia fiscală totală ale companiilor de exploatare a aurului".

Taxele şi redevenţele practicate de top 15 state producătoare de aur

Sursă date: Estimări PWC

În Argentina redevenţa este de 3%, iar taxa de export este între 5% şi 10%, în funcţie de gradul de rafinare al metalului. Totodată, se percepe o taxă de licenţă. Australia are o redevenţa cuprinsă între 0 şi 5,3% în funcţie de volumul de minerale extrase. Îb Brazilia se percepe o compensaţie de 1% pentru exploatarea resurselor minerale.

În Canada, taxele sunt între 2 şi 16%, în funcţie de provincie. China percepe cele mai multe şi variate taxe. Statul percepe o redevenţă cuprinsă între un yuan şi 7 yuani pe tonă, în funcţie de greutatea totală, o taxă de compensaţie cuprinsă între 0,5% şi 4% din veniturile totale, o redevenţă pentru dreptul de exploatare, taxă care diferă în funcţie de zonă, TVA de 17% pentru vânzarea produselor miniere, precum şi o taxă de licenţă.

În Ghana, redevenţa este de 5% din cifra de afaceri. Indonezia are o redevenţă de 3,8% din venituri. Papua Noua Guinee are o redevenţă de 2% din venituri minus costurile directe de vânzare. În Peru, redevenţa percepută de stat este cuprinsă între 1 şi 12% din profiturile înregistrate înainte de plata impozitelor, la care se mai adaugă o taxă specială cuprinsă între 2 şi 8,4% din profit înainte de plata impozitelor.

În Rusia, redevenţa este de 6% din valoarea resurselor exploatate. Africa de Sud percepe o redevenţă cuprinsă între 0,5 şi 5% din veniturile ajustate, în Tanzania este de 4% din valoarea de piaţă, iar în Statele Unite, redevenţa este cuprinsă între 2 şi 5% din profitul ajustat îniante de taxe.

Citește și: