255 vizualizări 4 iul 2013

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic din istoria acestei ţări a fost îndepărtat miercuri de la putere de către armată. Morsi a fost plasat sub arest la scurt timp după expirarea ultimatumului de 48 de ore impus de armată. Ulterior, armata a preluat puterea, a anunţat suspendarea constituţiei, alegeri generale anticipate şi asigurarea interimatului de către preşedintele Curţii Constituţionale. Milioane de oameni au ieşit miecuri pe străzile Egiptului, unii pentru a sărbători încheierea scurtului mandat al lui Mohamed Morsi, alţii pentru a protesta faţă de ceea ce poate fi considerat, în funcţie de tabără, o lovitură militară de stat.

gândul a transmis LIVE TEXT şi VIDEO evenimentele din Egipt, împreună cu reacţii în exclusivitate din partea lui Kamal Gaballa, director editorial al cotidianului egiptean Al Ahram. "Egiptul aşteaptă acum veşti istorice", comenta Gaballa, miercuri după-amiază. "Morsi şi guvernul lui construiau un stat religios în Egipt", a adăugat jurnalistul pentru gândul, precizând că ceea ce se întâmplă acum în ţara lui este finalul acestui stat religios. "Ne rugăm să nu se ajungă la violenţă. Vrem un transfer paşnic de putere, dar, în acelaşi timp, nu avem încredere în puterea islamistă, din cauza experienţelor sumbre de acte teroriste", a mai declarat pentru gândul jurnalistul egiptean Kamal Gaballa.

UPDATE 22:56 În prima lui declaraţie de când a fost plasat sub arest şi îndepărtat de la putere, Mohamed Morsi transmite poporului că nu recunoaşte deciziile armatei, că este în continuare preşedinte, în ciuda a ceea ce numeşte "lovitură militară de stat". Totodată, Morsi face apel la egipteni să evite vărsarea de sânge, potrivit unei declaraţii atribuite liderului egiptean şi citată de BBC.

UPDATE 22:10 Reacţii foarte puternice în Cairo. Mulţimea pro-Morsi este furioasă, cea anti-Morsi sărbătoreşte.

UPDATE 22:07 Al-Sissi anunţă alegeri anticipate. Interimatul prezidenţial va fi asigurat de preşedintele Curţii Constituţionale egiptene, Adly Mansour. Scopul alegerilor este asigurarea unei guvernări de uniune naţională, care să pună punct diviziunilor din societatea egipteană. Constituţia a fost suspendată.

UPDATE 22:05 Generalul al-Sissi, liderul armatei egiptene, susţine acum o declaraţie televizată. Al-Sissi se plânge că toate cererile de dialog făcute de armată, opoziţie şi popor în ultimele luni au fost ignorate de Morsi.

UPDATE 22:02 Al Jazeera: Frăţia Musulmană se plânge că lideri ai formaţiunii au fost arestaţi în ultimele ore.

UPDATE 22:00 Al Arabiya: Armata l-a înştiinţat pe Mohamed Morsi, la ora locală 19:00 (22:00, ora României), că nu mai este preşedinte.

UPDATE 20:29 Departamentul de Stat american spune că nu poate confirma existenţa unei lovituri militare de stat în Egipt, anunţă CNN, care citează Reuters.

UPDATE 20:20 Pe Twitter a apărut această imagine cu militari care păzesc holurile televiziunii publice egiptene, de unde armata va transmite o declaraţie pentru popor şi lume. Sub fotografie, un clip cu protestul de ieri, despre care se crede că ar fi cel mai mare din istoria acestei ţări.

SURSA: @hossambahgat/Twitter

UPDATE 20:12 Reuters: Armata a instalat bariere şi a ridicat gard de sârmă ghimpată în jurul clădirii în care lucra Morsi când a fost plasat sub arest. Potrivit informaţiilor din agenţiile internaţionale de ştiri, clădirea ar fi o unitate a Gărzii Republicane din Cairo.

UPDATE 20:10 Human Rights Watch denunţă o adevărată "epidemie" de abuzuri sexuale în Piaţa Tahrir. În ultimele 4 zile, au existat nu mai puţin de 91 de cazuri de abuzuri sexuale, acesta fiind doar numărul incidentelor oficiale. În acest moment, mulţimea continuă să crească în Piaţa Tahrir, atât anti-, cât şi pro-Morsi. Imaginile transmise în direct de televiziunile internaţionale arată că în Tahrir sunt focuri de artificii.

UPDATE 19:47 Un corespondent New York Times în Cairo anunţă că armata trage în aer, pentru a dispersa mulţimile islamiste de pe străzi.

UPDATE 19:40 "Ne rugăm să nu se ajungă la violenţă. Vrem un transfer paşnic de putere, dar, în acelaşi timp, nu avem încredere în puterea islamistă, din cauza experienţelor sumbre de acte teroriste", a mai declarat pentru gândul jurnalistul egiptean Kamal Gaballa.

UPDATE 19:25 Kamal Gaballa, director editorial al cotidianului egiptean Al Ahram, a comentat pentru gândul că "Egiptul aşteaptă acum veşti istorice". "Morsi şi guvernul lui construiau un stat religios în Egipt", a mai declarat jurnalistul pentru gândul, precizând că ceea ce se întâmplă acum în ţara lui este finalul acestui stat religios.

UPDATE 19:19 Russia Today susţine că, în tot Egiptul, milioane de oameni au ieşit în stradă.

UPDATE 19:14 Un consilier prezidenţial transmite, potrivit Reuters, următorul mesaj venit din partea lui Morsi pentru egipteni, acela de a rezista loviturii militare de stat într-o manieră pacifistă şi să nu facă sub nicio formă uz de violenţă.

UPDATE 19:10 Purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane invocă şi el o lovitură de stat şi spune că "tancurile au început să iasă pe străzi".

UPDATE 19:05 Al Arabyia transmite, via Twitter, că armata i-ar fi spus lui Morsi că nu va ţine niciun discurs şi nu va face nicio declaraţie preţ de câteva ore, pentru a împiedica "un măcel" în piaţă. Pericolul este foarte mare în acest moment, pentru că, spre deosebire de Tahrir-ul din 2011, în acest moment în piaţă există divergenţe serioase. Când a fost vorba despre Mubarak, consensul era mult mai mare, oamenii unindu-se în această poziţie. Acum, însă, în Piaţa Tahrir sunt şi mulţimi pro-Morsi, şi anti.

UPDATE 19:00 Le Monde informează că elicoptere ale armatei survolează Piaţa Tahrir la o altitudine mică. Sute de mii de oameni sunt în acest moment în deja celebra piaţă din Cairo. Unii dintre ei au început să cânte şi să danseze când presa anunţa în difuzoare că Morsi ar fi fost plasat sub arest la domiciliu.

UPDATE 18:55 Agenţia France-Presse anunţă pe Twitter că Morsi şi oficiali islamişti au primit interdicţie de călătorie.

Anunţul despre arestarea lui Morsi vine la scurt timp de la expirarea ultimatumului dat de armată. În urmă cu puţin timp, Mohamed Morsi a anunţat că propune formarea unui "guvern de larg consens", transmit televiziunile internaţionale de ştiri.

Totodată, presa străină anunţa că armata a preluat azi controlul televiziunii de stat şi şeful armatei s-a întâlnit cu Mohamed ElBaradei, reprezentantul opoziţiei, dar şi cu lideri religioşi şi reprezentanţi ai unor partide islamice, între care şi Frăţia Muslmană, din care face parte Mohamed Morsi.

Statul Major militar a avertizat, zilele acestea, că va impune propria "foaie de parcurs" dacă Morsi va ignora "revendicările poporului". Totodată, armata egipteană i-a transmis în această dimineaţă preşedintelui Mohammed Morsi că este pregătită să "îşi sacrifice sângele", transmite CNN.

În urmă cu două zile, armata i-a dat lui Morsi un ultimatum de 48 de ore pentru a onora "revendicările poporului". În caz contrar, că va suspenda Constituţia şi va dizolva Parlamentul.

Peste 50 de persoane au murit în ultimele zile, în confruntările dintre taberele pro- şi anti-Morsi.

Citește și: