Alina Matis
Mihai Draghici
7683 vizualizări 25 apr 2014

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au capturat şi reţinut, în total, 13 observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ci nu şapte, cum a anunţat Kievul anterior, relatează AFP.

"Situaţia încă nu este clară, dar se pare că 13 inspectori ai OSCE au fost arestaţi, patru dintre aceştia fiind cetăţeni germani", a declarat ministrul.

"Printre inspectori se află, de asemenea, un danez. În urmă cu câteva minute, am vorbit cu colegul meu danez", a declarat ministrul german.

"Acum este cel mai important este utilizarea tututor canalelor diplomatice pentru ca această echipă să fie eliberată imediat şi în siguranţă", a adăugat ea.

Stirea iniţială

Mai mulţi membri ai echipei de monitorizare OSCE în estul Ucrainei au dispărut şi s-ar afla în mâinile unor separatişti proruşi de lângă Slaviansk, oraş din regiunea Doneţk a Ucrainei, care a revenit, ieri, sub controlul forţelor guvernamentale, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev. Este vorba despre observatori militari.

Totodată, Rusia a somat Ucraina, vineri seară, să îşi retragă militarii care participă la operaţiunile din estul ţării.

 „Rusia cere încetarea imediată a operaţiunilor militare şi a actelor de violenţă, retragerea trupelor şi aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva", a comunicat Ministerul rus de Externe. Armata ucraineană a reluat, miercuri, după armistiţiul de Paşte, operaţiunile antiteroriste, preluând ieri controlul oraşului Slaviansk.

Cinci militari ucraineni şi şoferul microbuzului, răpiţi împreună cu observatorii militari

"Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineaţă un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul", a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.

„Din informaţiile deţinute la acest moment, în incidentul menţionat nu sunt implicaţi observatori OSCE trimişi din partea României”, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-o precizare remisă gândul. MAE a adăugat că „urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţia situaţiei şi se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfăşurate în teren”.

Totodată, ministerul condus de Titus Corlăţean s-a declarat „profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane şi independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizaţiei pan-europene să fie, sub orice formă, ameninţaţi sau puşi într-o situaţie de risc”.

Observatori militari ai OSCE negociază cu forţele proruse din Crimeea, în 7 martie// FOTO: Alexander Nemenov/AFP/Mediafax

Confiorm Internelor ucrainene, persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenţi.

"Au fost demarate negocieri cu separatiştii proruşi. Refuză eliberarea ostaticilor, explicând că trebuie să se consulte cu organismele competente ale Rusiei", a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.

Liderul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat că în microbuz era o persoană care lucrează pentru Statul Major al armatei ucrainene. "Este vorba de un spion", a spus el.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat "extrem de îngrijorat" de capturarea observatorilor OSCE, printre care se numără un suedez.

 

Citește și: