569 vizualizări 24 iul 2013

În toate magazinele, la specificaţiile tehnice ale televizoarelor, găsim denumirile LED, plasmă şi LCD. Gândul vă explică, cu ajutorul specialiştilor de la Samsung România, ce înseamnă fiecare tehnologie şi care sunt avantajele fiecăreia.

Televizoarele LED funcţionează pe baza aceleiaşi tehnologii de formare a imaginilor întâlnită la mult mai cunoscutele televizoarele LCD. Imaginea este redată cu ajutorul cristalelor lichide (Liquid Crystal Display). Ecranul fiind identic, diferenţa constă în sursa de iluminare din spatele acestuia: neoane (CCFL) în cazul LCD clasic, respectiv diode emiţătoare de lumină (Light Emitting Diode) în cazul celor LED.

Ecranele OLED nu au nevoie de sursă de iluminare, imaginea fiind produsă cu ajutorul diodelor organice emiţătoare de lumină (Organic Light Emitting Diode) aflate în structura ecranului.

Plasmele redau imagini prin stimularea electrică a gazelor rare precum xenonul sau neonul, aflate în structura ecranului. De aceea plasmele nu au nevoie de o sursă de iluminare în spatele ecranului, aşa cum este cazul LCD-ului.

Avantajele fiecărei tehnologii

LCD. Televizoarele care folosesc această tehnologie oferă cel mai bun raport calitate/diagonală/preţ. Însă calitatea imaginii nu este la fel de bună ca în cazul dispozitivelor LED sau cu plasmă.

LED. Este cea mai nouă dintre cele trei tehnologii. Oferă un consum mai redus de energie, iar televizoarele care folosesc tehnologia au un design futurist, deoarece permite rame mai subţiri şi o grosime mai mică a televizorului. Televizoarele LED oferă luminozitate, timp de răspuns (cât de repede se formează imaginea - n.r.), durată de viaţă şi contrast mai bune decât LCD-urile. Mai mult, televizoarele LED cu control local al luminii pot concura cu ecranele cu plasmă pentru un negru real, iar cele RGB-LED pot afişa mai multe culori decât orice altă tehnologie.

Plasma. Oferă cel mai bun timp de răspuns (imagini fluide în cazul conţinutului foarte rapid şi dinamic, cum ar fi transmisiunile sportive), culori naturale, nivel de contrast superior şi negru uniform. Mai mult, oferă cel mai bun raport diagonală/preţ în cazul diagonalelor de mari dimensiuni şi unghiuri superioare de vizualizare.

În concluzie, cei care doresc cel mai bun raport diagonală/preţ ar trebui să se orienteze către un LCD, cei care doresc o tehnologie avansată, cu consum redus de energie, ar trebui să se gândească la un LED, iar videofilii ar trebui să considere achiziţionarea unei plasme. 

 

Citește și: