233 vizualizări 14 mai 2013

Dramatica ştire din Parlamentul României privind încercarea de sinucidere a electricianului Adrian Sobaru a făcut înconjurul planetei, fiind preluată de sute de siteuri mass media şi bloguri.

Replica "I-am ciuruit", referirile la măsurile de austeritate decise în ţara noastră şi la faptul că premierul Emil Boc a supravieţuit unei a patra moţiuni de cenzură nu lipsesc, dar relatările au mici diferenţe de unghi de abordare. Majoritatea portalurilor de ştiri, de la cele mari, gen yahoo.news, la cele mici traduc strigătul de disperare al lui Adrian Sobaru: "I've pierced them!"

Cele mai multe relatări se concentrează asupra faptului inedit, reproducând fotografii sau fragmente video, dar sunt şi altele pentru care drama umană trece în prim plan. Iată câteva dintre perspectivele străinilor asupra celor întâmplate la Bucureşti:

The Sun (UK): "Un tată se aruncă de la balconul Parlamentului", este titlul ales de tabloidul britanic, care adaugă şi epitetul "disperat" în primul paragraf al ştirii şi motivează gestul prin lui Sobaru prin aceea că "alocaţia pentru copilul său cu dizabilitate a fost tăiată". În afara pozei cu electricianul în aer, o a doua îl arată cu faţa însângerată. Ştirea se referă mai mult la drama românului şi primul comentariu din cele postate începe prin a spune "Exact aşa ceva se va întâmpla şi în ţara aceasta...", apoi sunt lansate acuzaţii privind măsurile de austeritate decise de premierul David Cameron

Blogul american The Huffington Post preia pe larg o ştire a agenţiei Associated Press (AP), menţionând replica lui Sobaru "I-am ciuruit", pe care a folosit-o preşedintele Traian Băsescu după ultimele alegeri. În afara înregistrării video, siteul publică patru fotografii de mărime considerabilă (cu diagonala de cel puţin 28 cm) cu electricianul la balcon şi în cădere.

The Daily Telegraph şi The Daily Mail (UK) se apleacă şi ele mai mult asupra dramei românului Adrian Sobaru, reproducând replicile acestuia şi sloganurile de pe tricou. Ambele publicaţii amintesc de măsurile de austeritate decise de premierul Boc, care "arăta şocat".

"Un român se aruncă de la balconul Parlamentului, pentru a protesta contra tăierilor bugetare", titrează cotidianul american USA Today, care preia surse româneşti de limba engleză.

Euronews (care transmite din Lyon, Franţa) îşi începe relatarea prin a spune că "Premierul român Emil Boc a supravieţuit ultimei monţiuni de cenzură în cele mai dramatice condiţii". Înainte de a-l arăta pe Sobaru, televiziunea arată sala de şedinţe şi bubuitura care s-a auzit, pentru a accentua dramatismul. Abia apoi se spune "Acesta a fost sunetul unui om sărind de la balcon, protestând faţă de măsurile de austeritate".

AsiaOneNews (Singapore) menţionează că strigătul "Libertate!" al lui Sobaru aminteşte de revoluţia din 1989, care a răsturnat comunismul şi când mai bine de 1.300 de oameni au murit.

"Salt de la balcon ca protest împotriva tăierilor" este titlul Irish Times (Irlanda), care relatează incidentul, probabil după ştirea AP, dar cu note de fundal privind "România răvăşită de datorii". "România va primi următoarea tranşă (de la FMI - n.r.) în ianuarie", este ultima propoziţie din ştirea publicată într-o ţară care a contractat, la sfârşitul lunii noiembrie, un împrumut de 85 miliarde euro de la UE şi FMI.

"Lucruri nebune continuă să se petreacă în parlamentele din Estul Europei", scrie New York Magazine (SUA), care aminteşte şi de încăierările recente din Rada Supremă de la Kiev. Articolul se încheie cu un comentariu care să-i pună pe gânduri pe cititori: "Poate că cel mai ciudat aspect dintre toate este faptul că jumătate din oamenii prezenţi în sală nici nu par să reacţioneze. Oare aceasta se întâmplă des?"

Pentru Le Figaro (Franţa), "Un om se aruncă de la balconul Parlamentului", astfel că ştirea este centrată asupra dramei umane. Publicaţia menţionează că "viaţa sa nu este în pericol", în ciuda unei căderi de la şapte metri, şi motivele protestului "împotriva politicii de austeritate a guvernului".

Austrian Times (Austria) se referă mai mult la Sobaru, "un tată disperat", trecând în revistă măsurile de austeriate din România. Un incident demn de menţionat pentru siteul austriac este dechiderea unui pagini de Facebook la scurtă vreme după incident, în capre poza de la profil este aceea a lui Sobaru în timpul căderii de la balcon.

Pentru Pakistan Times (Pakistan) şi China Daily (China), principala ştire este supravieţuirea Guvernului Boc, ameninţat de încă o moţiune de cenzură. Saltul de la balcon este plasat în plan secund, ca un detaliu la ştirea principală.

"Un protest extrem împotriva Guvernului României", a titrat Buenos Aires Herald (Argentina), care îl numeşte pe Sobaru "jurnalist". "Protestul extrem a fost un răspuns la măsurile anti-sociale ale Guvernului român", scrie publicaţia.

Toate marile agenţii de ştiri ale lumii, între care Reuters (UK), Associated Press (SUA), DPA (Germania), şi AFP (Franţa) au relatat pe larg incidentul, cu detalii atât despre drama personală a lui Sobaru, cât şi despre moţiunea de cenzură şi detalii despre măsurile de austeritate luate în România de-a lungul anului 2010.

Citeşte şi:

IMAGINI VIDEO INEDITE din Parlament: reacţia politicienilor după ce angajatul TVR s-a aruncat de la balcon

UN BĂRBAT S-A ARUNCAT DE LA O LOJĂ A PARLAMENTULUI DUPĂ CE BOC ŞI-A ÎNCEPUT DISCURSUL - IMAGINI VIDEO ŞOCANTE

Citește și: