91 vizualizări 11 iul 2013

Judecătoarea Elena Zamfir, de la Judecătoria Sectorului 1, şi-a motivat decizia de a-l aresta preventiv pentru 29 de zile pe Sorin Alexandrescu, directorul ANTENA Group, sub acuzaţia de şantaj, aşa cum au cerut procurorii DNA. În stenogramele interceptărilor citate în motivare, apar numele complete ale Cameliei Voiculescu, directorul grupului Intact, al cărei subordonat este Sorin Alexandrescu, precum şi al fondatorului Intact, fostul senator USL Dan Voiculescu. Cei doi erau la curent şi informaţi de Sorin Alexandrescu despre cum decurge negocierea bazată pe şantaj, cu administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.

„Inculpatul s-a folosit de funcţia importantă pe care o deţine în cadrul grupului Intact Publishing, aflându-se în poziţia de a exercita o mare influenţă asupra opinei publice, pentru a obţine beneficii materiale, valoarea folosului urmărit de inculpat fiind extrem de ridicată. Instanţa reţine că inculpatul a exercitat acte diferite şi variate de presiune asupra părţii vătămate, menite să amplifice starea de temere a acesteia, în scopul de a obţine perfectarea unui contract în condiţii avantajoase. Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele faptului că este conducătorul unui important trust media, înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitate, în interesul său şi al companiei pe care o conduce, îngrădind libertatea psihică a părţii vătămate”, arată motivarea instanţei.

Sorin Alexandrescu îl şantaja pe Ioan Bendei pentru a obţine semnarea unui contract prin care RCS-RDS să retransmită şi să distribuie prin satelit programele ANTENA Group, pe o perioadă de 5 ani, la un preţ maxim de 0,6 euro pe lună pentru fiecare abonat, adică în valoare de aproximativ 7,2 milioane de euro anual (un total de 36 milioane de euro pe 5 ani). Ulterior, Alexandrescu şi-a diminuat pretenţiile, scăzând preţul la 0,4 euro lunar pe abonat, adică la un total de 20 de milioane de euro pe 5 ani.

Obiectul şantajului era un contract între RCS-RDS şi firma şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, prin care acesta primea 3,5 milioane de euro. Acest contract era prezentat drept o mită.

Pe posturile de televiziune aparţinând Antena TV, au apărut ştiri tendenţioase la adresa companiei RCS-RDS dar şi spoturi publicitare chiar pe postul Antena 1, cu denumirea „senzaţional, mită în fotbal, 3,5 milioane euro, Oradea-Bucureşti”. Toate aceste acte de presiune asupra părţii vătămate au fost exercitate pentru a obţine un răspuns favorabil, respectiv perfectarea contractului de retransmisie, insistându-se de fiecare dată pe ideea că prin acest contract orice conflict se  va stinge prin anumite clauze de protecţie ce urmează a fi redactate ulterior de către avocaţii celor două companii”, mai arată judecătoarea în motivarea arestării.

Dan Voiculescu şi fiica sa ştiau de şantaj

Spre deosebire de referatul procurorilor DNA, în care nu apărea clar pe cine ţinea la curent Sorin Alexandrescu despre demersurile sale de şantaj, în motivarea instanţei numele apar în clar: Camelia Voiculescu, directorul grupului Intact, şi Dan Voiculescu, tatăl acesteia şi fondatorul grupului de presă. Grupul de presă trimisese o adresă oficială către RCS-RDS, prin care cerea informaţii despre contractul cu firma lui Dumitru Dragomir.

26 aprilie 2013, ora 9.38: „Inculpatul a purtat discuţii şi cu numita Voiculescu Camelia Rodica cu privire la adresa respectivă, emisă de Intact Publishing, astfel cum reiese din procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice din 26.04.2013, ora 09:38:33, inculpatul comunicându-i acesteia că: „omul care a primit primu’ plicul… e într-o oră aicea”.  Aceasta îi atrage atenţia să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că… Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.”

26 aprilie 2013, ora 11.49:

"Alexandrescu Sorin: „Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.
Voiculescu Camelia: Aşa.
Alexandrescu Sorin: Foarte speriat.
Voiculescu Camelia: Da.
Alexandrescu Sorin: Da .Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem? Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.
Voiculescu Camelia: Da.
Alexandrescu Sorin: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.
Voiculescu Camelia: Da.
Alexandrescu Sorin: Da. Foarte speriat.
Voiculescu Camelia: Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?
Alexandrescu Sorin: În principiu, da. În sfârşit, îţi povestesc.”

13 mai 2013, ora 17.37:

"Voiculescu Dan: „Cum merge treaba cu RCS-ul?
Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
Voiculescu Dan: Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.
Voiculescu Dan: Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
Voiculescu Dan: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

Apărarea lui Sorin Alexandrescu: era vorba de un demers al „Jurnalului Naţional”

Judecătoarea a respins argumentul lui Sorin Alexandrescu, prin care acesta a încercat să arate că „nu era implicat direct în investigaţia jurnalistică derulată cu privire la contractul între RSC&RDS şi S.C. BODU S.R.L., ci „Jurnalul Naţional”, deoarece la întâlnirea dintre inculpat şi partea vătămată din 22.04.2013 inculpatul a insistat că este singura persoană ce deţine contractul respectiv, astfel încât să îi amplifice stare de temere persoanei vătămate”, mai arată motivarea.

Un alt argument al lui Alexandrescu, prin care a contestat arestarea preventivă, a fost că televiziunile din subordinea sa ar produce doar emisiuni de divertisment, deci nu ar avea o influenţă atât de mare asupra publicului.

Citește și: