265 vizualizări 24 oct 2013

Descoperire de senzaţie la Muzeului Naturii şi Ştiinţei din Denver, SUA. Într-un sertar, cercetătorii au găsit o fosilă aparţinând unei furnici uriaşe, datând de acum 50 de milioane de ani. Fosila are aproximativ cinci centimetri şi este prima a unei furnici uriaşe găsită în întregime, scrie Live Science.

Aceste insecte au populat în urmă cu 50 de milioane de ani teritoriul Germaniei de astăzi, dar oamenii de ştiinţă cred că au ajuns în America într-o perioadă mai caldă, traversând zona arctică. Paleontologul Bruce Archibald a recunoscut fosila de îndată ce un angajat al Muzeului din Denver i-a arătat-o. Archibald a declarat că aceste "specimene sunt furnici uriaşe care ajung de mărimea unei păsări colibri".

În prezent, regina unei singure specii de furnică, Dorylus Wilverthi, mai ajunge la o astfel de mărime. Deosebirea dintre cele două furnici constă în conformaţia corpului. Astfel, în timp ce fosila din Wyoming arată că furnica antică avea întregul corp lat, D. Wilverthi prezintă doar o parte abdominală crescută anormal de mult. Archibald a denumit noua specie de furnică Titanomyrma lubei - "titan" din cauza mărimii sale, "myrma" de la grecescul "myrmex" (furnică) şi "lubei" de la numele colectorului de fosile care a descoperit acest specimen, Louis Lube.

Citește și: