745 vizualizări 26 aug 2013

Indiferent de locul de muncă pe care vor să îl obţină, persoanele care aleg să se prezinte la un interviu de angajare trebuie să acorde o atenţie deosebită ţinutei vestimentare şi igienei personale, susţin specialiştii în domeniul resurselor umane.

Astfel, candidaţii trebuie să fie îmbrăcaţi în aşa manieră încât ţinuta lor să se potrivească şi culturii organizaţiei în cadrul căreia vor să obţină un post, având în vedere faptul că angajatorii analizează toate aspectele unei persoane care se prezintă la un interviu.

"Este foarte important să acorzi o atenţie deosebită vestimentaţiei pe care o alegi pentru o astfel de discuţie, aceasta trebuind să fie în ton cu ţinuta de serviciu pentru poziţia respectivă", a declarat pentru gândul Adriana Frăţean, consultant Manpower Professional.

"Indiferent de jobul pentru care candidezi, este esenţial ca hainele pe care le porţi să fie curate şi călcate pentru a arăta că eşti o persoană îngrijită, ordonată, care poate promova mai departe o imagine adecvată a companiei", a mai adăugat Frăţean care a ţinut să sublinieze faptul că în cadrul companiilor serioase ţinutele extravagante nu sunt apreciate, indiferent de postul de care vrea să îl obţină un candidat.

Nu trebuie să investeşti însă foarte mulţi bani pentru a impresiona viitorul angajator prin vestimentaţia ta, mai ales dacă acest lucru are loc în detrimentul cunoştinţelor profesionale pe care trebuie să le evidenţiezi în timpul unui interviu de angajare.

FOTO: Shutterstock/Publimedia

"Îmi povestea zilele trecute unul dintre aplicanţii la un post de management că are un <<echipament de interviu>>, în sensul că îşi planifică în aşa fel aceste momente din zi încât să aibă o ţinută ireproşabilă. Are un costum special, care îi evidenţiază aspectul profesional şi se potriveşte cu pantofii, cravata şi cureaua. Şi având ochii albaştri, îşi asortează mereu cămaşa şi din acest punct de vedere", a declarat pentru gândul Cătălina Rascu, HR coordinator al Consulteam şi reprezentant Mercer şi Tack în România.

O vestimentaţie şi o prezentare decentă şi curată este necesară în momentul în care un candidat merge la un interviu de angajare, susţine şi Bogdan Florea, directorul general Trenkwalder. "Candidaţii trebuie să ştie că percepţia este de multe ori realitate şi că, la un interviu, candidaţii au la dispoziţie numai câteva secunde pentru a impresiona potenţialul angajator", a declarat Florea pentru gândul.

Cel mai important element care îl recomandă pe un candidat pentru un post este însă, după părerea sa, atitudinea lui, nu doar calificările pe care le are şi ţinuta cu care se prezintă la interviu. "Angajatorii caută oameni în care să poată avea încredere, care să le ofere o minimă garanţie că vor evolua corespunzător după angajare", ne-a mai explicat directorul Trenkwalder.

Candidaţii care se prezintă la un interviu de angajare trebuie să acorde atenţie deosebită şi igienei personale. "Discuţia cu un candidat transpirat, cu mâinile murdare, unghiile neîngrijite, neras, dacă nu poartă barbă, creează disconfort recrutorului sau angajatorului", a declarat pentru gândul Raluca Pârvu, senior consultant BPI Group. Ea a mai adăugat că acest lucru sugerează şi faptul că respectivul candidat este neglijent cu propria persoană.

Pârvu recomandă, de asemenea, moderaţie în ceea ce priveşte utilizarea parfumului atunci când persoanele participă la o discuţie cu un potenţial angajator. "Unii candidaţi, femei sau bărbaţi, exagerează cu cantitatea de parfum purtat, astfel încât rapid aerul devine irespirabil în sala de interviu", explică specialistul BPI Group.

Ghidul ţinutei ideale în funcţie de postul dorit

În cazul în care un candidat vrea să obţină un post de consilier bancar, acesta trebuie să aibă grijă ca atunci când se prezintă la interviul de angajare să poarte o ţinută business. O vestimentaţie similară, alcătuită din costum şi pantofi eleganţi este recomandată şi în cazul în care o persoană vrea să obţină un post de manager în cadrul unei companii, consideră reprezentanţii Manpower Professional.

FOTO: Shutterstock/Publimedia

Când vine vorba despre cei care vor să obţină o poziţie de consilier vânzări, de exemplu, în cadrul unui magazin de haine şi cosmetice, candidaţii trebuie să aibă o vestimentaţie modernă şi un machiaj potrivit când aleg să se prezinte la un interviu de angajare. Pentru ei poate conta, de asemenea, şi coafura pentru care optează atunci când participă la o astfel de discuţie, explică Frăţean.

"O candidată care vine la un interviu de marketing specialist sau unul de asistentă a unui CEO într-o fustă foarte scurtă şi un <<maieuţ>> asortat nu va fi luată în serios", crede Rascu.

Aceasta susţine, la rândul său, că o ţinută business-casual alcătuită din pantalon sau fustă, cămaşă şi sacou sau plover, este o soluţie elegantă, dar şi versatilă. "Sfatul meu este să investigaţi modul cum se îmbracă angajaţii acelei companii, pentru a maximiza şansele sau cel puţin pentru a nu le scădea", a mai adăugat Rascu.

"Într-o companie IT, este puţin probabil ca ţinuta obişnuită să fie una taior sau costum şi cravată. Un candidat care apare îmbrăcat prea oficial va părea « scorţos », necunoscător al industriei, ambianţei, atitudinii tipice", este de părere Pârvu.

Ea atrage, de asemenea, atenţia asupra culorilor hainelor pe care le poate purta un candidat care doreşte să obţină un loc de muncă în domeniul bancar. "Într-o bancă, ţinuta este mai oficială, culorile purtate sunt relativ discrete. Este recomandat unui candidat să caute o cât mai bună potrivire cu obiceiurile industriei bancare", spune senior consultantul BPI Group.

"Fiecare trebuie să aibă în vedere că în toate situaţiile, prima impresie contează. Şi atunci, oricare ar fi imaginea şi stilul personal, candidaţii trebuie să-şi asume aceste aspecte şi concluziile pe care, eventual, un recrutor sau un angajator le-ar trage despre persoana respectivă. Concluzii care pot fi pozitive sau negative", a mai subliniat ea.

Citește și: