322 vizualizări 25 mar 2014

Românii au scos din buzunar în ultimul timp faţă de începutul anului 2013 mai puţini bani pentru a-şi cumpăra alimentele de bază necesare pentru traiul de zi cu zi. Astfel, dacă la începutul acestui an coşul lunar de consum ajungea să coste pentru o familie de două persoane 507 lei, opt luni mai târziu aceeaşi cantitate de produse a costat 439,6 lei, cu 67,4 lei mai puţin decât în ianuarie, potrivit calculelor gândul.

Singurul produs din coşul românilor care s-a scumpit în această perioadă a fost carnea de pui pentru care o familie trebuia să plătească în august cu 1,5 lei în plus faţă de ianuarie, conform celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În ultimele săptămâni, odată cu izbucnirea scandalului cărnii de pui cu salmonella provenită de la Avicola Călăraşi, preţurile la carnea de pasăre au scăzut însă cu până la 8%, odată cu cererea pentru acest produs, românii ferindu-se să o mai cumpere.

Totodată, pe parcursul a opt luni, preţul kilogramului de telemea a rămas constant, necesarul lunar de 2 kilograme putând fi cumpărat cu 72 de lei atât la începutul anului, cât şi în luna august.

(Click pentru a mări)

Trendul de scădere al preţurilor produselor alimentare de bază nu va mai fi respectat însă, cel mai probabil, începând cu anul 2014 când vor intra în vigoare noile taxe şi impozite avute în vedere de Guvernul Ponta. Astfel, de la începutul anului viitor, cea mai mare "gaură" în portofelul românilor se va simţi atunci când aceştia vor cumpăra carne. Potrivit calculelor gândul, după creşteri de 10% ale preţurilor la carne, de 2% - 3% la legume şi fructe, de 2% la produsele lactate şi de circa un ban pe bucată la pâine preconizate de către reprezentanţii patronatelor din domeniu, o familie va fi nevoită să scoată din buzunar cu 207,5 lei în plus decât în prezent pentru a-şi cumpăra mâncarea lună de lună.

La toate acestea se vor adăuga şi 14 lei în plus pentru fiecare plin de benzină de pe care îl vor face şoferii, după indexarea accizelor la carburanţi cu inflaţia şi introducerea noii accize de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, dar şi 35 de bani în plus pentru fiecare pachet de ţigări cumpărat. Fumătorii vor ajunge astfel ca la finalul anului, cumpărând un singur pachet de ţigarete pe zi, să scoată din buzunar cu 125 de lei mai mult decât în 2013.

Click pe imagine pentru a mări

Care sunt judeţele unde carnea se vinde cel mai ieftin

Carne de porc

Românii care îşi fac cumpărăturile în pieţele din Harghita plătesc pe kilogramul de carne de porc cei mai puţini bani, mai exact între 8 lei şi 9,2 lei, spre deosebire de braşoveni care ajung să scoată din buzunar până la 21 de lei pentru un singur kilogram de carne din acest sortiment, potrivit celor mai recente date publicate de MADR.

Sursă: gândul, date MADR - august

Următoarele locuri în topul celor mai ieftine pieţe atunci când vine vorba despre carnea de porc sunt ocupate de cele din Prahova (9,6 lei - 10 lei pe kg), Gorj (10 lei - 11 lei pe kg) şi Teleorman (10 lei - 12 lei pe kg). La polul opus găsim pieţele din Hunedoara şi Arad unde aceeaşi cantitate de carne poate fi cumpărată cu până la 20 de lei.

La începutul anului, românii puteau să îşi cumpere carne de porc ieftină din pieţele din Harghita (9 lei - 11 lei pe kg), Timiş (10 lei - 13 lei pe kg), Vaslui (11 lei - 13 lei pe kg), Dolj (12 lei - 13 lei pe kg) şi Cluj (10 lei -14 lei pe kg). Cea mai scumpă carne de porc se vindea în pieţele din Iaşi (15 lei - 22 lei pe kg), Hunedoara (15 lei - 20 lei pe kg), Braşov (15 lei - 20 lei pe kg), Bacău (16 lei - 19 lei pe kg) şi Arad (15 lei - 19 lei pe kg).

În medie, o familie de două persoane consumă lunar aproape 5 kilograme de carne de porc pe lună, acesta fiind sortimentul de carne preferat al românilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, pentru a-şi achiziţiona necesarul de carne de porc, o familie plătea la începutul anului 110 lei pe lună, în timp ce opt luni mai târziu aceeaşi cantitate costa 100 de lei, deci cu 10 lei mai puţin, conform calculelor gândul.

Carne de pui

Locuitorii judeţului Alba se pot considera norocoşi pentru că trebuie să plătească cel mult 8 lei pentru a cumpăra un kilogram de carne de pasăre, faţă de bihoreni care sunt nevoiţi să scoată din buzunar aproape dublu pentru aceeaşi cantitate de carne.

Sursă: gândul, date MADR - august

În topul românilor care îşi pot achiziţiona kilogramul de carne de pui la cele mai mici preţuri se găsesc şi clujenii (7 lei - 10 lei pe kg), prahovenii (8,2 lei - 10 lei pe kg), gorjenii (8,5 lei - 9,5 lei pe kg) şi buzoienii (9 lei - 10,5 lei pe kg). Mai puţin fericiţi sunt arădenii, vasluienii şi gălăţenii care plătesc pentru aceeaşi cantitate de carne între 14,5 lei şi 17 lei.

În luna ianuarie, clujenii erau cei care puteau să îşi cumpere kilogramul de carne de pui la cele mai accesibile preţuri, mai exact 6 lei - 9 lei, aceştia fiind urmaţi de gorjeni care plăteau cu cel mult 0,5 lei în plus. Cele mai scumpe pieţe se întâlneau, tot la începutul lui 2013, în Neamţ (15 lei - 17 lei pe kg), Iaşi (10 lei - 17 lei pe kg), Arad (14,5 lei - 15,5 lei pe kg) şi Vaslui (12,5 lei - 15,5 lei pe kg).

O familie consumă lunar aproape 3 kilograme de carne de pui. În ianuarie, familia plătea cel mult 51 de lei pentru a-şi asigura necesarul lunar, iar în august 52,5 lei, deci cu 1,5 lei mai mult pentru aceeaşi cantitate, conform calculelor gândul.

Carne de vită

Carnea de vită nu este la fel de consumată în România ca cea de porc sau cea de pui. O familie de două persoane consumă, în medie, doar un kilogram pe lună. Cei care cumpără această cantitate la cele mai mici preţuri sunt gorjenii, care nu dau mai mult de 12 lei pe kilogram şi botoşănenii care plătesc cel mult 12,5 lei.

Sursă: gândul, date MADR - august

Alţi români care îşi pot cumpăra cu cei mai puţini bani carnea de vită sunt şi cei din judeţele Harghita (8 lei - 13 lei pe kg), Giurgiu (11 lei - 13 lei pe kg) şi Argeş (12 lei - 14 lei pe kg). La polul opus se găsesc braşovenii şi hunedorenii care scot din buzunar şi 22 de lei pentru a-şi cumpăra un kilogram de carne de vită.

La începutul anului carnea de vită se vindea ieftin în pieţele din Cluj (8 lei - 11 lei pe kg), Gorj (10 lei - 12 lei pe kg), Vaslui (10 lei - 12 lei pe kg) şi Giurgiu (11 lei - 13 lei pe kg), în timp ce în pieţele din Constanţa, Iaşi, Hunedoara şi Braşov kilogramul se comercializa cu preţuri cuprinse între 16 lei şi 24 de lei.

Astfel, dacă la începutul anului 2013, o familie de români trebuia să scoată din portofel cel mult 24 de lei pentru a-şi achiziţiona necesarul lunar de carne de vită, opt luni mai târziu ei o puteau cumpăra cu 2 lei mai ieftin, potrivit calculelor gândul.

Unde găseşti cele mai ieftine legume şi fructe

Cartofi

Un român consumă lunar circa 8 kilograme de cartofi. Cei care scot din buzunar sume mici pentru a-şi cumpăra necesarul lunar sunt locuitorii judeţelor Harghita şi Suceava unde kilogramul de cartofi se vinde cu sume cuprinse între 0,7 lei şi 1,2 lei. Cartofi ieftini pot cumpăra din pieţe şi românii din Caraş-Severin (1 leu - 1,2 lei pe kg), din Constanţa (1,1 lei - 1,3 lei pe kg) şi din Dâmboviţa (0,8 lei - 1,3 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR - august

Mai puţin norocoşi sunt românii care îşi fac cumpărăturile în pieţele din Bihor unde kilogramul de cartofi poate costa chiar şi 3 lei şi cei care merg în pieţele din Ilfov, Arad şi Bucureşti care plătesc între 1,5 lei şi 2,5 lei.

În luna ianuarie, cartofii se vindeau cu cele mai mici preţuri în pieţele din Suceava (1 leu - 1,2 lei pe kg), Harghita (1 leu - 1,3 lei pe kg), Maramureş, Mehedinţi şi Giurgiu (1,2 lei - 1,5 lei pe kg). Şi în acea perioadă pieţele bihorene erau cele mai scumpe la acest capitol, kilogramul de cartofi putând fi achiziţionat cu până la 3,5 lei. Următoarele locuri în topul pieţelor de unde se puteau cumpăra cartofi la cele mai mari preţuri erau ocupate de cele din judeţele Sibiu şi Arad (2 lei - 2,5 lei pe kg).

O familie formată din două persoane consumă lunar, potrivit datelor INS, 16 kilograme de cartofi. La începutul anului această cantitate putea fi cumpărată cu cel mult 56 de lei. Pe parcursul anului, preţurile au scăzut astfel că în luna august aceeaşi cantitate de cartofi putea fi cumpărată cu 8 lei mai ieftin.

Varză

Varză ieftină poate fi cumpărată din pieţele din judeţele Brăila (0,5 lei - 1 leu pe kg), Galaţi (0,6 lei - 1 leu pe kg), Timiş (0,8 lei - 1 leu pe kg) şi Dâmboviţa (0,8 lei - 1 leu pe kg). La polul opus, cea mai scumpă varză poate fi găsită pe tarabele aflate în pieţele din Bihor (1,5 lei - 2,5 lei pe kg), Harghita (1,5 lei - 2 lei), Satu Mare (1,2 lei - 2 lei) şi Bucureşti (1 leu - 2 lei).

Sursă: gândul, date MADR - august

La începutul anului 2013, varza putea fi cumpărată chiar şi cu 0,3 lei - 0,5 lei kilogramul din pieţele din judeţele Timiş şi Argeş. Aceeaşi cantitate putea fi cumpărată chiar şi cu 3 lei din pieţele arădene şi cu până la 2,5 lei din cele aflate în judeţele Prahova, Mureş, Tulcea şi Neamţ.

Lunar, o familie de două persoane consumă circa 7 kilograme de varză, conform datelor INS, pe care plătea în luna august cu 3,5 lei mai puţin decât la începutul anului când pentru a acoperi necesarul lunar cei doi soţi erau nevoiţi să scoată din buzunar 21 de lei, potrivit calculelor gândul.

Ceapă

Atunci când vine vorba despre preţurile de comercializare ale cărnii de porc sau de vită pieţele din Braşov pot fi considerate scumpe, dar în cazul cepei acestea înregistrează cele mai mici preţuri din ţară. Astfel, kilogramul de ceapă poate fi cumpărat de aici cu cel mult 1,2 lei, preţ apropiat de cel cu care se vinde ceapa în Tulcea (1,3 lei - 1,5 lei pe kg) sau Vaslui (1,2 lei - 1,5 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR - august

Ceapă scumpă se cumpără din pieţele aflate în judeţele Hunedoara (3 lei - 3,5 lei pe kg), Bihor (2,5 lei - 3 lei pe kg), Caraş-Severin (2,5 lei - 3 lei pe kg) sau Arad (2 lei - 3 lei pe kg).

În luna ianuarie, românii puteau cumpăra ceapă la cele mai mici preţuri din Dolj (1,2 lei - 1,5 lei pe kg), (1,5 lei - 1,8 lei pe kg), Ilfov (1,5 lei - 1,8 lei pe kg) şi Bacău (1,6 lei - 1,8 lei pe kg). Tot în acea perioadă, ceapa se vindea cu până la 4 lei pe kilogram în Neamţ şi cu până la 3,5 lei pe kilogram în Sălaj.

O familie consumă lunar, în medie, 2 kilograme de ceapă cantitate care putea fi cumpărată în august cu 2 lei mai ieftin decât în ianuarie, mai exact cu 14 lei, potrivit calculelor gândul.

Mere

Locuitorii judeţului Alba se pot considera norocoşi pentru că plătesc pe kilogramul de mere cel mult 2 lei, cu 4,5 lei mai puţin decât cei din Galaţi sau din Dâmboviţa. Merele se găsesc la preţuri mici şi pe tarabele pieţelor din Dolj (2 lei - 2,5 lei pe kg), Maramureş (2 lei - 2,5 lei pe kg), Satu Mare (2 lei - 3 lei) şi din Vaslui (2 lei - 3,5 lei pe kg). Kilogramul de mere se vinde la cele mai mari preţuri în Galaţi (3 lei - 6,5 lei pe kg), Dâmboviţa (2 lei - 6,4 leipe kg), Olt (3 lei - 6 lei pe kg) şi Bihor (4,5 lei - 5,5 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR - august

La începutul acestui an, mere ieftine puteau fi cumpărate din Argeş (1 leu - 2,5 lei pe kg), Ialomiţa, Maramureş, Sălaj (2 lei - 3 lei pe kg) şi Satu Mare (2,5 lei - 3 lei pe kg). Fructele ajungeau însă să coste chiar şi 7 lei kilogramul în Caraş-Severin sau 5 lei kilogramul în Timiş, Braşov, Dâmboviţa şi Bucureşti.

Necesarul lunar de mere pentru o familie este de 4 kilograme. La începutul anului, această cantitate putea fi achiziţionată din pieţe cu 28 de lei, iar opt luni mai târziu cu 26 de lei, deci cu 2 lei mai ieftin, potrivit calculelor gândul.

Care sunt pieţele unde produsele lactate se vând cu cele mai mici preţuri

Lapte

Sibienii sunt românii care scot cei mai puţini bani din buzunar pentru a cumpăra un litru de lapte, mai exact 2 lei. Lapte ieftin se vinde şi în pieţele din Argeş (1,5 lei - 2,5 lei pe litru), Caraş-Severin (2 lei - 2,5 lei pe litru), Covasna (2 lei - 2,5 lei pe litru) sau Constanţa (2,2 lei - 2,5 lei pe litru). La polul opus se găsesc bucureştenii care plătesc pentru fiecare litru de lapte cumpărat din pieţe până la 4,5 lei, buzoienii şi maramureşenii care pot cumpăra laptele cu preţuri cuprinse între 2 lei şi 4 lei.

Sursă: gândul, date MADR - august

La începutul anului 2013, laptele se vindea ieftin în pieţele argeşene, în cele din Botoşani şi în cele din Maramureş mai exact cu preţuri cuprinse între 1,5 lei şi 2,5 lei, şi se vindea cu preţuri mari în Braşov (3,5 lei - 5,5 lei pe litru), Bucureşti (3 lei - 4,5 lei pe litru), Tulcea (3,5 lei - 4,5 lei pe litru) şi Buzău (3 lei - 4 lei pe litru).

O familie formată din două persoane consumă, în medie, 12 litri de lapte pe lună, potrivit datelor INS. Pentru a cumpăra întreaga cantitate de lapte necesară consumului lunar, românii plăteau în ianuarie 66 lei şi în august 54 de lei, mai puţin cu 12 lei, potrivit calculelor gândul.

Telemea

Telemeaua este singurul produs din coşul de consum lunar luat în considerare de gândul al cărui preţ nu s-a schimbat pe parcursul primelor opt luni ale anului. Astfel, un kilogram din acest aliment costa şi la începutul anului şi în luna august cel mult 30 de lei, cel mai "piperat" fiind înregistrat de fiecare dată la nivelul pieţelor din judeţul Sălaj.

Sursă: gândul, date MADR - august

În prezent, telemeaua poate fi cumpărată la preţuri mici din pieţele aflate în judeţele Botoşani (11,5 lei - 13 lei pe kg), Vrancea (14 lei pe kg), Mehedinţi (12 lei - 14 lei pe kg) şi Giurgiu (10 lei - 15 lei). De preţuri mai mari au parte românii care îşi fac cumpărăturile în pieţele din judeţele Caraş Severin, Prahova şi Timiş unde kilogramul de telemea poate costa cel mult 25 de lei - 29 de lei.

Pentru a cumpăra cantitatea lunară de telemea necesară unei familii, aproape 3 kilograme, membrii acesteia trebuie să scoată din buzunar 72 de lei, potrivit calculelor gândul.

De unde poţi cumpăra ouă la preţuri scăzute

Ouăle pot fi cumpărate cu cel mult 0,35 lei - 0,4 lei bucata din pieţele aflate în judeţele Mureş, Timiş, Ilfov sau Mehedinţi. Acelaşi aliment ajunge să coste aproape 1 leu dacă este achiziţionat din pieţele prahovene (0,35 lei - 0,8 lei pe bucată), ieşene (0,5 lei - 0,75 lei pe bucată) sau băcăuane (0,5 lei - 0,7 lei pe bucată).

Sursă: gândul, date MADR - august

În luna ianuarie, ouă la preţuri scăzute puteau fi cumpărate din Braşov (0,4 lei - 0,5 lei pe bucată), Argeş (0,5 lei - 0,6 lei pe bucată), Ialomiţa (0,5 lei - 0,6 lei pe bucată) sau Olt (0,55 lei - 0,65 lei pe bucată). Un ou putea fi cumpărat însă chiar şi cu 1,5 lei în aceeaşi perioadă dacă românii îşi făceau cumpărăturile în pieţele din judeţele Bacău (1 leu - 1,5 lei pe bucată), Neamţ (0,7 lei - 1,5 lei pe bucată), Giurgiu (0,9 - 1,2 lei pe bucată) sau Iaşi (0,7 - 1,2 lei pe bucată). Cel mai probabil preţurile ridicate înregistrate la începutul anului se datorau faptului că la finalul lui 2012 comercianţii au crescut preţurile produsele aşa cum se întâmplă în fiecare an în apropierea sărbătorilor.

Lunar, o familie consumă până la 42 de ouă pe care în luna august le putea cumpăra la un preţ cu 29,4 lei mai mic decât în luna ianuarie, deci cu 33,6 lei, potrivit calculelor gândul.

Fii la curent cu ştirile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Citește și: