1203 vizualizări 25 mar 2014

Nici 2014 nu va fi anul în care şoferii vor merge pe mai mulţi kilometri de autostradă. Potrivit autorităţilor, în 2014 ar urma să fie deschişi circulaţiei doar 60 de kilometri de autostradă, aproape jumătate faţă de 2013 când au fost inauguraţi puţin peste 100 de kilometri. Astfel, anul acesta au termen de finalizare doar lucrările la lotul 3 din Orăştie-Sibiu şi cele două loturi ale autostrăzii Nădlac-Arad.

În 2013, CNADNR a dat în folosinţă 115  kilometri de autostrăzi, majoritatea în ultimele zile ale anului. O porţiune de autostradă a fost gata pentru ceremonia de inaugurare cu două zile înainte de Crăciun, dar se termină în câmp. Şi chiar şi aşa, ţinta anunţată de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, pentru 2013, 142 de noi kilometri de autostradă, nu a fost atinsă. Aşa că reţeaua de autostrăzi din România abia a depăşit pragul de 600 kilometri.

Pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi, “fondurile de la buget asigură circa 750 milioane de euro anual”, potrivit strategiei de autostrăzi România 100, prezentată de premierul Victor Ponta. Între sursele de finanţare pentru autostrăzi se numără şi fonduri europene de 3 miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020, din Fonduri de Coeziune.

Autostrada care se termină în câmp

În prima parte a anului trecut au fost daţi în folosinţă 18 kilometri între Simeria şi Orăştie, iar loturile 1,2 şi 4 din Orăştie-Sibiu (în total 60 de kilometri) au fost deschişi circulaţiei în decembrie.

Cu două zile înainte de Crăciun, au fost inauguraţi şi 27 de kilometri din primul lot al autostrăzii Lugoj- Deva, deşi se poate circula efectiv doar pe 17 kilometri din ei, pentru că autostrada se termină în câmp. Pe 10 kilometri din autostradă nu se poate circula pentru că nu a fost construit un nod rutier. Cei 27 de kilometri trebuiau să fie gata din aprilie, termenul de deschidere fiind decalat.

Autostrada Lugoj-Deva, capătul care se termină în câmp:

foto autostrada Lugoj-Deva, capătul de la Stanovita, care se termină în câmp//sursa foto Skyscrapercity.com/Dorum

De altfel, primul lot al autostrăzii Lugoj-Deva nu se va lega de nicio altă porţiune de autostradă, cel puţin nu mai devreme de un an şi jumătate sau chiar doi, în contextul în care lucrările la tronsoanele care continuă această autostradă, şi la est, către Deva-Orăştie, şi la vest, către Timişoara, nu au demarat încă, potrivit Ziarului Financiar.

Tot înainte de Crăciun a fost inaugurată şi o porţiune de 10,5 kilometri, la standard de autostradă, ce va face legătura între autostrada Lugoj-Deva şi centura Lugojului.

Noile porţiuni de autostradă ce vor fi deschise în 2014

Lotul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu

Autorităţile au anunţat că în acest an vor fi gata doar câteva porţiuni de autostradă, care însumează 60 de kilometri. Lotul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu, unde lucrează italianii de la Impreglio, urmează să fie deschis circulaţiei în octombrie 2014, întârzierile fiind cauzate de alunecările de teren.

Segmentul cuprinde cel mai mare viaduct din România, cu o lungime de un kilometri şi o înălţime de 74 metri, în apropierea localităţii Aciliu din judeţul Sibiu.

Loturile 1,2 şi 4, din aceeaşi autostradă, cu o lungime totală de 60 de kilometri, au fost inaugurate la sfârşitul anului 2013.

Lotul 1 Orăştie-Sibiu are 24 de kilometri, iar valoarea contractului este de 551 milioane de lei, fără TVA. În cazul lotului 2 Orăştie-Sibiu (19,74 kilometri), contractul are o valoare de 377,7 milioane lei fără TVA. Lotul 4 Orăştie-Sibiu are o lungime totală de 16,61 kilometri, iar valoarea contractului este de 530,7 milioane lei fără TVA. Pe lotul 4 se găseşte şi primul tunel de autostradă din România, în dreptul localităţii Săcel (Sibiu) unde 400 de muncitori au sărbătorit recent, cu grătare, finalizarea lucrărilor.

Reprezentanţii constructorului au afirmat că petrecerea a fost organizată "în semn de aprecierere a muncii angajaţilor". Gândul a scris recent că, după ce constructorii au încins grătarele în tunel, primarii localităţilor pe unde va trece autostrada Sibiu-Orăştie (care are în total 82 kilometri) au anunţat focuri de artificii de o oră, concerte şi alte "manifestări frumoase" în cinstea marelui eveniment.

Întregul proiect este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în procent de 85% şi de Guvernul României, în proporţie de 15%.

sursa Strategia de autostrăzi pentru 2018

Nădlac-Arad, loturile 1 şi 2 (39 kilometri)

Tot în 2014 ar urma să fie gata şi lucrările la autostrada Nădlac-Arad, loturile 1 şi 2, cu o lungime totală de 39 de kilometri, după cum a anunţat la începutul lunii noiembrie Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

Lucrările au fost începute în 2011, cu fonduri europene – Fondul de Coeziune al Uniunii Europene şi cofinanţare de la bugetul de stat.

Primul lot a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct. Pentru lotul 2 construcţia a fost adjudecată de Alpine Bau.

După ce patronul firmei Romstrade a fost acuzat de fraudarea fondurilor, fiind arestat, lucrările la lotul 1 au fost sistate în noiembrie 2012.
Ulterior, după ce firma germană Alpine Bau a dat faliment, şi lucrările la lotul 2 au fost oprite. Termenul de finalizare pentru lotul 2 era august 2013.

În prezent, lotul 1 a fost reatribuit şi are termen de finalizare 2014. La lotul 2 procedurile de reatribuire sunt în curs de derulare.

Bucureşti-Ploieşti (o parte din ciotul de 6,5 kilometri)

După ce 56 de kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti au fost inauguraţi cu mare fast în iulie 2012, cei 6,5 kilometri ai tronsonului Bucureşti-Moara Vlăsiei, care fac legătura între Capitală şi centură, ar urma să fie gata, parţial, în 2014, iar restul în aprilie 2015, potrivit datelor remise gândul de CNADNR.

Întârzierea cu doi ani şi jumătate faţă de termenul prevăzut iniţial pentru finalizarea tronsonului a fost cauzată de sistarea finanţării pentru acest segment în octombrie 2012 şi apoi din nou la rectificarea bugetară din august 2013, după ce segmentul primise finanţare prin legea bugetului, potrivit datelor CNADNR. Compania ar mai avea nevoie de aproape 80 de milioane de euro, în care intră cheltuielile pentru cei 6,5 kilometri, precum şi pentru bretele de ieşire de la Moara Vlăsiei şi Gruiu.

Pe de altă parte, constructorii au descoperit în zonă un număr mare de proiectile neexplodate, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar Compania de Naţională de Autostrăzi a încheiat un contract cu o firmă specializată pentru a "curăţa" de bombe o suprafaţă de 400.000 mp, potrivit unor informaţii obţinute de gândul. La sfârşitul lunii octombrie 2013, firma a încheiat lucrările de asanare a terenurilor de pe autostrada Bucuresti-Ploieşti.

Autostrăzi ce vor fi începute în 2014

În 2014 ar putea începe lucrările la peste 300 de kilometri, potrivit anunţurilor făcute de autorităţi.

Comarnic-Braşov (58 kilometri)

În 19 decembrie anul trecut autorităţile au anunţat că autostrada Comarnic-Braşov (58 kilometri), care va fi prima autostradă cu plată din România, va fi construită de Consorţiul Vinci-Strabag-Aktor.

Asocierea a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru contractul de concesiune a autostrăzii cunoscute sub numele de Autostrada Zăpezii. Comarnic-Braşov este estimată să fie gata la începutul anului 2017, potrivit datelor CNADNR remise gândul.

Premierul Victor Ponta promitea, la începutul anului 2013, că data-limită pentru finalizarea autostrăzii Comarnic-Braşov este anul 2016, în cazul nerespectării acestui termen susţinând că nu va mai candida la alegerile parlamentare. "Dacă nu e gata până în 2016 nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", spunea premierul la începutul acestui an.

Consorţiul Vinci-Aktor a mai avut două tentative de a construi Comarnic-Braşov, una în 2004 şi una în anul 2010, dar ambele au eşuat.

CNADNR nu a anunţat însă preţul pentru contract, însă valoarea estimată pentru acest tronson este de aproape 1,2 miliarde de euro.
Pentru demararea lucrărilor, guvernul a convenit cu reprezentanţii FMI o finanţare de 600 de milioane de lei , echivalentul a 134 de milioane de euro, prevăzută în proiectul Bugetului de stat pe 2014.

Cât priveşte taxa pe care şoferii o vor plăti la trecerea pe Comarnic-Braşov aceasta ar putea fi de 3 euro pe 100 de kilometri, după cum a declarat ministrul Dan Şova la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV .

“S-a făcut la acest moment o simulare cu trei euro pe sută de kilometri, ceea ce înseamnă un euro şi ceva (1,74 euro), având în vedere că autostrada Comarnic-Braşov va avea 58 de kilometri”, a declarat Dan Şova, la “După 20 de ani”, vorbind despre taxa pe care vor trebui să o plătească şoferii.

sursa Strategia de autostrăzi pentru 2018

Sebeş-Turda (70 kilometri) - constructori selectaţi în timp record

Pentru Sebeş-Turda  (70 kilometri) au fost selectaţi în timp record constructorii care vor realiza autostrada ce va face legătura între Autostrada Transilvania şi coridorul IV.

Preţul va fi de 6 milioane de euro per kilometru construit, după cum a anunţat CNADNR. Pentru lotul 1, cu o lungime de 17 kilometri, a fost selectată asocierea italiană Impregilo – Salini.

Lotul al doilea, de 24,2 kilometri, va fi proiectat şi construit de asocierea de firme italiene şi româneşti RCM Construzioni/ Imob Lux Construct /Consinit /Societatea de Construcţii Napoca/ Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/ T Dancor RomConstruct / Shelter Construct/ Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna/ Schiavo & C/Eurocerad International.

Lotul al treilea, de 12,4 kilometri, a fost adjudecat de asocierea italiană Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua, iar ultimul tronson, de 16,3 kilometri, a fost atribuit PORR Construct - PORR Bau (Austria).

"Menţionăm că derularea licitaţiei aferentă celor patru tronsoane de autostradă a fost realizată în timp record, unic în istoria CNADNR, respectiv 50 de zile calendaristice. De asemenea, precizăm că în urma derulării procedurii de licitaţie în vederea atribuirii contractului «Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş-Turda, Loturile 1, 2, 3, 4», valoarea unui kilometru de autostradă este de 6 milioane euro", se arată într-un comunicat al CNADNR.
Lucrările sunt finanţate cu bani europeni, din Fondul de Coeziune (85%), şi de la bugetul de stat, iar termenul pentru finalizarea acestora este de 70 de luni de la data atribuirii. 

Craiova-Piteşti (121 kilometri)

Tot în 2014 sunt programate să înceapă lucrările la autostrada Craiova-Piteşti. În luna mai anul trecut CNADNR a selectat companiile care s-au înscris în dialogul competitiv pentru atribuirea prin concesiune a contractului de execuţie a autostrăzii.

În urma preselecţiei au rămas cinci asocieri, din care va fi selectat câştigătorul contractului.

Consorţiile interesate de realizarea acestei autistrăzi, o investiţie estimată la 1,5 miliarde euro, sunt formate din companiile Obrascon Huarte Lain SA - OHL ZS SA, China Communications Construction Company - Dogus Insaat VE Ticaret AS - Egis Projects, Spedition UMB - Tehnostrade - Vectra Service, Strabag AG - Strabag SE - Vinci Construction Grands Projects - Vinci Construction Terassament - Aktor SA - Aktor Concessions SA (denumita Via Subcarpatica) si Impregilo SpA - Salini SpA.
CNADNR a anunţat că va purta discutii cu fiecare dintre competitori in parte, iar in urma acestora va fi selectionat castigatorul lucrarii care va fi demarata in cursul lui 2014, dupa încheierea procedurilor de expropriere.

Încep lucrările la 8,7 kilometri din Autostrada Transilvania

Tot în 2014 CNADNR a anunţat că vor începe şi lucrările pentru construcţia unui tronson de 8,7 kilometri al autostrăzii Transilvania, 3A1 Gilău – Nădăşelu (judeţul Cluj). Acesta este singurul pentru care mai sunt contractate lucrări. Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat în aprilie anul trecut, dar lucrările au fost amânate din cauza lipsei banilor. CNADNR a semnat în luna aprilie 2013 un contract de 258,2 milioane lei (circa 58 milioane euro) fără TVA cu asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, firme deţinute de Dorinel Umbrărescu, pentru construirea acestui tronson.

“În contextul actualei crize economice, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru obiectivul de investiţii Autostrada Braşov-Cluj-Borş nu au putut asigura începerea lucrărilor pentru secţiunea 3A1 Gilău – Nădăşelu km 0+000 – km 8+700, astfel a fost amânată începerea lucrărilor de execuţie până la identificarea şi asigurarea fondurilor necesare”, a comunicat la acea vreme CNADNR.

Reprezentanţii Companiei de Drumuri au precizat că în cadrul acestui contract perioada de proiectare este de şase luni, iar execuţia lucrărilor va începe în 2014.

În prezent, la autostrada Transilvania, stadiul lucrărilor pe secţiunile 2B Câmpia Turzii – Gilău (52 km) şi 3C Suplacu de Barcău – Borş (64,5 km) este de 97,1%, respectiv de 50,1%.

Centura de sud a Bucureştiului (48 kilometri), în coadă de peşte

Centura de sud a Bucureştiului (48 de kilometri) este un alt proiect  care ar urma să fie realizat prin concesiune şi despre care ministrul delegat Dan Şova declara, în luna mai anul trecut, că va avea un câştigător anunţat în luna noiembrie 2013. Însă până la finele anului trecut CNADNR nu a mai făcut acest anunţ.

Tot în primăvară, Şova “paria” că centura de sud, la nivel de autostradă, ar urma să fie gata până în 2016, adăugând: "sper să nu mă hazardez". Întrebat de ce cei 48 de kilometri ai centurii costă 2 miliarde de euro, ministrul delegat a explicat că valoarea este suma pentru 26 de ani, cât va dura concesiunea.
"Costă foarte mult pentru că sunt câteva zeci de poduri, vreo 40 şi ceva de poduri care trec peste centura de sud", a adăugat el.

Proiecte până în 2018

Proiectele de autostrăzi considerate prioritare până în 2018 şi prezentate de premierul Victor Ponta în urmă cu câteva luni cuprind finalizarea până în 2018 autostrăzii între Nădlac şi Constanţa, dar care nu va ajunge şi pe ruta Sibiu - Piteşti, aşa cum era stabilit iniţial, ci pe ruta Sibiu - Braşov - Ploieşti.

Pe lista proiectelor de autostrăzi care ar urma să fie gata până în 2018 se află mai multe alte autostrăzi, printre care Calafat - Craiova - Piteşti, Piteşti - Râmnicu Vâlcea, Alexandria - Bucureşti, Ploieşti - Galaţi, Braşov - Iaşi - Ungheni, Piatra-Neamţ - Roman, Borş - Oradea - Cluj-Napoca - Sebeş, Turda - Târgu-Mureş.

Citește și: