134 vizualizări 8 feb 2014

Liderul de grup al PSD, Ilie Sârbu, a declarat într-un interviu pentru gândul că premierul are ultimul cuvânt în acceptarea nominalizărilor făcute de PNL pentru Guvern, dar că nu se poate impune premierului anumite nume.

„La final tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simţ chestia aceasta, nu poţi să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme.  E prea mult spus să vină şi să spună: aceasta este propunerea noastră şi la revedere. Nu se poate discuta aşa. Acesta este tonul pe care l-am simţit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca şi cum doi ani de zile au fost pe stradă”, a spus Sârbu.

Social-democratul a precizat că liberalul Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă vrea la primăria municipiului Sibiu sau în Guvern. Sârbu a exclus varianta unei Ordonanţe de Urgenţă care să îi permită lui Iohannis să cumuleze cele trei funcţii.

„Eu nu cred că cineva va da o ordonanţă pe tema aceasta, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Toţi vor dori după aceea, unul vrea să fie preşedinte de Consiliu Judeţean şi  ministru, altul vrea să fie nu ştiu ce. Adică facem legile în funcţie de numărul de pantof al omului, nu cred. Legea îl obligă să opteze şi eu nu cred că cineva va crea un precedent periculos. La noi, în general, există tendinţa aceasta de a acumula cât mai multe funcţii, cât mai multă putere. Nu numai într-un partid, ci în toate”, a declarat pentru gândul Sârbu.

INTERVIUL INTEGRAL CU LIDERUL GRUPULUI PSD DIN SENAT, ILIE SÂRBU

R: Cum vedeţi nominalizările făcute de PNL pentru Guvern?

I. Sârbu: Ei pot să propună, să decidă ceea ce doresc, dar toate vor trebui discutate cu premierul , deoarece el este cel care până la urmă va decide cu cine lucrează. Posturile ca atare sunt ale PNL, dar persoanele mai pot fi sigur discutate.

Poate exista situaţia în care premierul să fie nemulţumit de o propunere să ceară PNL să facă altă nominalizare?

I. Sârbu: Au mai fost situaţii de genul ăsta.

Dar niciodată după o decizie a Delegaţiei Permanente a PNL.

I. Sârbu: După o decizie a USL, trebuie făcută diferenţa. Delegaţiile noastre permanente pot hotărî, dar după aceea USL, acolo sunt patru partide, şi împreună vor hotărî dacă una sau alta dintre propuneri rămâne valabilă. Dar la final tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simţ chestia aceasta, nu poţi să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme.  E prea mult spus să vină şi să spună: aceasta este propunerea noastră şi la revedere. Nu se poate discuta aşa. Acesta este tonul pe care l-am simţit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca şi cum doi ani de zile au fost pe stradă. 

V-au deranjat aceste declaraţii?

I. Sârbu: Nu mă mai deranjează demult nimic şi nici nu vreau să mă deranjeze, dar mi se par nepotrivite după ce am ajuns la un anumit grad de înţelegere, lucrurile merg bine, acum iar găsim ceva ca lucrurile să meargă prost. Nu merge pe tonul ăsta, noi decidem, noi acum intrăm la guvernare, nu ştiu dacă sunt la locul lor.

Au întărit prea mult mesajul că acum intrăm la guvernare, că acum se va întări componenta PNL în Guvern?

I. Sârbu: Sunt conotaţii pe care noi le mai ştim, unele lucruri le aflăm de la dumneavoastră. S-a vorbit mult despre schimbarea vicepremierului Daniel Chiţoiu.

V-a luat prin surprindere schimbarea vicepremerului Chiţoiu?

I. Sârbu: Acum dacă mă gândesc la ce ne-aţi spus dumneavoastră, presa, pe parcursul timpului nu ar fi trebuit să mă surprindă, dar dacă mă gândesc la discuţiile pe care le-am avut duminică la USL cu cei de la PNL, că era şi Chiţoiu acolo, sigur că m-a surprins. Nu s-a pus problema ... iar peste trei-patru zile s-a produs schimbarea. Repet, e problema lor, nu este problema noastră.

Vă aşteptaţi să vă informeze despre aceste schimbări?

I. Sârbu: Nu, până la urmă le aparţin, dar în general tot ce ţine de Guvern trebuie să discute cu premierul, aşa cum cu mine ca lider de grup la Senat se discută cu mine.

A existat o discuţie între Crin Antonescu şi Victor Ponta înaintea acestei Delegaţii Permanente, după Comitetul Executiv al PSD.

I. Sârbu: Este posibil, eu nu am participat la ea.  Eu merg pe ideea că lucrurile trebuie tratate cu mai multă maturitate, cred că lumea s-a săturat de decizii din acestea surpriză, şoc. Până la urmă ele pot să fie bune, nu am niciun element la ora aceasta că nu sunt bune. E un caz pe care îl cunosc mai bine, al ministrului Buşoi, deja îl pot numi ministru, am lucrat cu el la Timiş, a făcut toată campania în locul actualul primar care era în spital, este un om harnic, un om de partid, serios. Are experienţă mare.

Dar mutarea domnul Nicolăescu de la Sănătate la Finanţe cum vi s-a părut?

I. Sârbu: Eugen Nicolăescu este până la urmă economist, a făcut faţă la Sănătate eu cred că face faţă şi la Finanţe.

Cum vedeţi situaţia domnului Iohannis, nominalizat pentru funcţia de vicepremier şi ministru de Finanţe, care a declarat că nu doreşte să renunţe la funcţia de primar al municipiului Sibiu?

I. Sârbu: Situaţii de genul ăsta nu dau bine, în special de la domnul Iohannis de la care electoratul românesc se aşteaptă la mai mult. Adică mă duc şi acolo, dar îmi păstrez şi Primăria ca o rezervă. Oamenii intuiesc lucrurile acestea, dar şi aceasta este o problemă a lor.

În ce sens problemă?

I. Sârbu: Cum o vor rezolva, cum cred că o vor putea rezolva. Legal, eu cred că nu se poate. Este acea incompatibilitate.

Se poate da o ordonanţă?

I. Sârbu: Eu nu cred că cineva va da o ordonanţă pe tema aceasta, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Toţi vor dori după aceea, unul vrea să fie preşedinte de Consiliu Judeţean şi  ministru, altul vrea să fie nu ştiu ce. Adică facem legile în funcţie de numărul de pantof al omului, nu cred. Legea îl obligă să opteze şi eu nu cred că cineva va crea un precedent periculos. La noi, în general, există tendinţa aceasta de a acumula cât mai multe funcţii, cât mai multă putere. Nu numai într-un partid, ci în toate.

Klaus Iohannis ar trebui să opteze înainte de a fi numit ministru?

I. Sârbu: E o prevedere legală privind timpul în care trebuie să opteze. Nu cred că Iohannis a venit să stea doar 30 de zile la Interne.

Colegii dvs de partid au ridicat problema funcţie de vicepremier pentru domnul Iohannis, deoarece domnul Chiţoiu avea atribuţii pe zona economică, iar domnul Iohannis ar trebui să aibă şi pe zona de securitate.

I. Sârbu: De aceea este necesară o discuţie în cadrul USL şi în special cu premierul Ponta. În toate ţările democratice la care ne raportăm premierul are rolul determinant. Nu poţi să-l tratez ca pe unul căruia îi transmiţi informaţii, de mâine se întâmplă asta. Decizia, răspunderea aparţine premierului, aşa este legea făcută.

Aveţi sentimentul că PNL v-a transmis nişte informaţii şi se aşteaptă ca PSD să le confirme?

I. Sârbu: Nu. Am subliniat de la început două lucruri: o discuţie în prealabil cu premierul, care să accepte, să fie de acord cu propunerile şi după aceea formalizarea lor în USL, unde mai sunt doi preşedinţi de partid, suntem noi care participăm.

Ar trebui să existe şi acordul acestora?

I. Sârbu: Trebuie discutate acolo.

Există şi varianta să se schimbe structura Guvernului?

I. Sârbu: Nu ştiu dacă este cazul, dacă cineva doreşte să schimbe structura Guvernului. Nu de majoritatea necesară în Parlament avem frisoane.

Colegii vorbeau de instabilitate politică...

I. Sârbu:Ar trebui ca oamenii care decid să se pronunţe.

 


 

Citește și: