44 vizualizări 17 feb 2014

Iulia Ionescu, eleva dispărută, a fost găsită într-un tren care se deplasa dinspre Suceava spre Bacău. Fata a fost recunoscută de angajatul CFR, în jurul orei 17.15, în dreptul localităţii Paşcani, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia, acesta transmiţând autorităţilor că este o persoană în tren cu semnalmentele Iuliei Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX Alina Predescu, purtător de cuvânt la CFR Călători.

Cornel Grigoriciuc, şeful trenului internaţional Moscova - Bucureşti, a declarat că adolescenta, îmbrăcată în straie călugăreşti, a fost însoţită în gară de un bărbat, şi el îmbrăcat în haine monahale.Potrivit sursei citate, fata s-a dezbrăcat de aceste straie înainte să urce singură în tren, rămânând în haine civile - pantaloni şi o jachetă neagră, ea urcând apoi singură în tren. Şeful de tren a spus că, în momentul în care a ajuns la fată cu controlul biletelor, a stat de vorbă cu ea după ce a recunoscut-o că ar fi adolescenta dispărută, moment în care fata a devenit agitată şi şi-a sunat mama, spunându-i că se întoarce acasă, la Bucureşti.

Fata avea bilet pe ruta Suceava - Bucureşti, care i-a fost cumpărat de către călugăr la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catană, şeful Poliţiei TF Suceava. "S-a eliberat un bilet la ghişeu pentru un bărbat în haine monahale. Nu s-a prezentat nicio fată la ghişeu", a spus Catană.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax că, în urma verificărilor făcute după găsirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a infirmat pentru a doua oară informaţia potrivit căreia fata ar fi fost primită la vreo mănăstire din judeţul Suceava.

Potrivit lui Stoica, poliţiştii din Suceava au verificat la rândul lor în ultimele două zile toate mănăstirile şi chiar biserici din judeţ şi nu au găsit-o pe adolescentă la niciuna dintre ele.

Stoica a mai spus că l-a contactat personal pe şeful Poliţiei Transporturi Feroviare (TF) Suceava, Florin Catană, pentru a afla mai multe despre călugărul despre care s-a spus că a însoţit-o pe fată la gară şi i-a luat bilet. Catană i-a spus reprezentantului Patriarhiei că informaţia o are de la un lucrător al său, care a văzut un călugăr cumpărând un bilet de tren, dar nu poate spune cu certitudine că acesta avea legătură cu cazul, a mai spus Stoica.

Patriarhia este interesată să afle dacă există o mănăstire sau un singur călugăr care a primit-o pe tânără fără să anunţe autorităţile, a subliniat purtătorul de cuvânt, adăugând că o astfel de încălcare a disciplinei bisericeşti ar fi sancţionată.

"Fetiţa abia aştepta să se întoarcă acasă"

Potrivit şefului Poliţiei, Petre Tobă, au existat informaţii că fata se afla în zona Suceava unde a plecat o echipă de anchetatori, din care au făcut parte şi ofiţeri femei cu care eleva a colaborat foarte bine. În momentul identificării, Iulia Ionescu era îmbrăcată în hainele cu care plecase de acasă şi nu în călugăriţă, cum se vehiculase iniţial. În cele trei zile de la dispariţie, 46 de persoase au sunat la 112 pentru a oferi informaţii legate de acest caz.

SRI i-a sprijinit pe anchetatori. Sâmbătă după-amiază, aceştia au stabilit că minora se afla în judeţul Suceava şi o echipă specializată au identificat-o. Din datele de până acum, minora nu a fost victima niciunei infracţiuni. "Fetiţa abia aştepta să se întoarcă acasă", a mai spus Petre Tobă.

Şeful Poliţiei  a explicat că de fiecare dată când un copil este dat dispărut, se constituie acel punct de comandă la nivelul poliţiei de jurisdicţie, aşa cum s-a întâmplat la Poliţia Capitalei, în cazul de faţă. Forţele suplimentare dispuse de vicepremierul Oprea au fost justificate de faptul că s-a luat în calcul şi ipoteza unui accident sau a altei infracţiuni, nu doar a unei dispariţii voluntare de acasă. De asemenea, a precizat el, mama Iuliei a discutat telefonic inclusiv cu vicepremierul Gabriel Oprea, care a informat-o despre faptul că fata a fost găsită.

Iulia Ionescu a fost preluată de poliţişti din gara Focşani şi a fost însoţită până la graniţa cu judeţul Buzău de către un echipaj al Poliţiei Rutiere. De acolo, ea a fost preluată de alt echipaj de poliţie, pentru a fi adusă la Bucureşti, a explicat subprefectul de Vrancea, Valentin Misăilă. Conform unor surse, citate de Mediafax, tânăra şi-ar fi sunat mama în cursul zilei de sâmbătă, plângând, şi a rugat-o s-o ierte. Iulia i-ar mai fi spus mamei că se întoarce acasă din pelerinaj.

 Patriarhia face verificări

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că până la apariţia acestei ştiri, Iulia Ionescu nu a ajuns la vreo mănăstire, conform anchetei de la bisericile din ţară, inclusiv Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Pentru a nu exista dubii, Patriarhia a mai cerut încă o dată verificarea acestui lucru, în această seară.

Fata era căutată în gări, autogări, dar şi aeroporturi, de unde au fost luate imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Totodată, în aceste zone au fost chestionaţi sute de taximetrişti.

Iulia Ionescu a dispărut miercuri. Poliţiştii au cerut ajutorul populaţiei pentru a fi găsită, au reconstituit o parte din traseul făcut de elevă  şi au continuat căutările în gări, autogări şi chiar în aeroporturi.

Iulia Ionescu s-a despărţit de mama ei, miercuri, în jurul orei 12.00, la gura de metrou Eroilor, urmând ca fata să meargă la Colegiul "Sfântul Sava", de pe strada Berthelot, unde studia în clasa a IX-a, dar ea nu a mai ajuns la şcoală.

Poliţiştii au reconstituit o parte din traseul adolescentei, despre care se ştie că a ajuns, în seara zilei de miercuri, la un magazin de pe Bulevardul Kogălniceanu, unde şi-a vândut telefonul mobil, un I Phone 5, şi lănţişorul din aur, pentru 800 de lei.

 

Citește și: