1999 vizualizări 26 iun 2013

Bulgaria avea în martie 2013 o reţea de 562 de km de autostrăzi, în timp ce alţi 199 de km erau în diferite stadii de construcţie, potrivit celor mai recente informaţii publicate de autorităţile bulgare. Spre comparaţie, România are în prezent 530 de km de autostrăzi, având un teritoriu de două ori mai mare decât al statului de la sud de Dunăre. 

Foto Facebook//Road and Briges
 
În Bulgaria nu există taxă pe autostrăzi, dar pentru circulaţia pe drumurile naţionale şoferii au nevoie de vinietă.
 
Reţeaua de autostrăzi din Bulgaria

- Autostrada A1, denumită autostrada Tracia - cu o lungime proiectată de 360 km - va uni Sofia de Burgas şi are termen estimat de finalizare vara acestui an.

Din această autostradă a fost finalizat în noiembrie 2008, lotul 1, între Orizovo şi Stara Zagora, de la km 171 la km 210, la care se adaugă lotul 5, între Karnobat şi Burgas, de la km 325 la km 360, finalizat în octombrie 2007.

Foto autostrada Tracia

Lotul 2 din autostrada Tracia, pe segmentul Stara Zagora-Nova Zagora ( 31,8 km) este în construcţie, potrivit site-ului agenţiei guvernamentale de profil.

Costul pentru lotul 2, care este finanţat din fonduri europene în proporţie de 80%, iar restul de la bugetul de stat, este de 70,7 milioane euro. Termenul de finalizare era august 2012.

Tot în curs de construcţie este lotul 3, de 34,3 km, între Nova Zagora şi Yambol. Valoarea investiţiei este de 68,7 milioane euro, iar termenul de finalizare anunţat iniţial a fost august 2012.

Lotul 4, de 49 km, va lega Yambol de Karnobat şi are o valoare estimată a construcţiei de 107,5 milioane euro.

- Autostrada A2, Hemus (433 km proiectaţi), între Varna şi Sofia, este de asemenea în curs de construcţie, având ca termen de finalizare anul 2013. Ea va avea o lungime de 433 km, din care 129 km sunt în operare din 2006. Porţiunea aflată în circulaţie este împărţită în două. Prima leagă Sofia de Yablanitsa, iar a doua Vama de Shumen.

Reţeaua de autostrăzi din Bulgaria (cu roşu este figurată A2):

Foto wikipedia

Proiectul autostrăzii prevede că autostrada Hemus va conecta Sofia de cel de-al treilea oraş ca mărime din ţară, Varna, şi va ajunge până la Marea Neagră.

- Autostrada A3, Struma (173 km proiectaţi) va uni Bulgaria de Grecia şi este preconizată să fie gata integral în 2015.

Autostrada se găseşte pe coridorul IV de transport paneuropean. Comisia Europeană a aprobat, în februarie 2013, finanţarea de 274 milioane euro din Fondul de Coeziune pentru sectoarele 1, 2 şi 4 ale proiectului autostrăzii Struma.

- Autostrada A4 Maritsa (116 km) va face legătura cu Turcia. Autorităţile au avansat drept termen de finalizare trimestrul IV 2013.

- Autostrada A5, Chemo More, care trece prin Varna-Nesebar-Burgas, este proiectată să aibă 103 km.

- Autostrada A6 (19 km) face legătura între Sofia şi A3, iar A7 între capitala Bulgariei şi Kalotina, la graniţa cu Serbia.

Foto wikipedia

Qatar face autostradă în Bulgaria

Preşedintele bulgar Rosen Plevnenliev a declarat, în aprilie anul acesta, că autostrada Ruse-Svilengrad (300 km) ar putea fi gata în maximum cinci ani. Proiectul ar urma să fie realizat în parteneriat public-privat. De acest proiect s-au arătat interesate autorităţile din Qatar şi din China. Iniţial, pentru proiect îşi manifestaseră interesul şi autorităţile din Turcia, însă ulterior acestea s-a retras.

"La sfârşitul anului intenţionez să merg în vizită în Qatar. Să sperăm că la cel mai înalt nivel vom da mâna pentru interesul strategic în acest proiect. De asemenea, preconizez o vizită şi în China", a spus preşedintele bulgar.

Bulgaria, Turcia şi Qatar anunţaseră, în vara anului 2012, că vor alcătui o companie de proiect pentru construirea autostrăzii de 300 de km pe teritoriul Bulgariei.

Autostrada Ruse-Svilengrad va permite o conexiune mai rapidă între Strâmtoarea Bosfor şi podul de pe Dunăre prin Coridorul IX pan-european de transport.

Autostrada va străbate teritoriul Bulgariei de la nord la sud, legând graniţa cu România de frontiera cu Grecia şi Turcia.

Preşedintele bulgar a precizat în septembrie anul trecut, după o întâlnire cu emirul din Qatar, că Bulgaria depune mari eforturi pentru atragerea de investiţii din Qatar în domenii precum infrastructura şi agricultura.

Autorităţile bulgare au estimat că proiectul va costa aproximativ 770 de milioane euro.

Cât costă autostrăzile din Bulgaria

În vara anului trecut, autorităţile bulgare au inaugurat o secţiune de 34,3 km a autostrăzii Tracia, cuprinsă între Nova Zagora şi Yambol, la câteva zile după ce deschiseseră circulaţiei un alt tronson din aceeaşi autostradă, între Stara Zagora şi Nova Zagora (35 km).

Ambele tronsoane - care fac parte din autostrada Tracia, ce va lega capitala Bulgariei de portul Burgas - au fost date în folosinţă mai devreme decât se prevăzuse în contract, după cum au anunţat la acea vreme oficialii bulgari, citaţi de novinite.com.

Sursa: skyscrapercity

În vara anului 2010, premierul Boiko Borisov spunea că autostradă Tracia ar putea fi cea mai ieftină din Uniunea Europeană, după ce consorţiul Unified Highway Trace (UHT) a oferit cel mai mic preţ din Europa, de 2,2 milioane de euro pe kilometru, pentru construirea ei.

Siturile arheologice întârzie lucrările la autostrăzile din Bulgaria

Descoperirile arheologice de pe traseul viitoarelor autostrăzi au întârziat şi în Bulgaria lucrările la marile proiecte de infrastructură, potrivit presei bulgare. Este cazul Autostrăzii Maritsa unde au fost efectuate verificări de către oficialii Agenţiei pentru Infrastructură Rutieră din Bulgaria.

În ianuarie 2013 presa bulgară scria că nu este prima dată când lucrările arheologice au impiedicat planurile guvernului bulgar de a extinde reţeaua de autostrăzi din ţară. Cu aproximativ un an în urmă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice, Liliyana Pavlova, a fost implicat într-o controversă publică, după ce şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu ritmul lent în care arheologii lucrau la siturile arheologice de pe traseul a două autostrăzi, ea sugerând că aceştia au "sabotat" astfel proiectele de construcţie a autostrăzilor.

Drumuri sfinţite

Sfinţirea lucrărilor de infrastructură se pare că reprezintă o practică uzuală în Bulgaria, după cum reiese dintr-o fotografie de pe site-ul agenţiei guvernamentale de profil.

Foto: agenţia pentru infrastructură rutieră din Bulgaria

Instantaneul a fost suprins la ceremonia de inaugurare a lucrărilor la centura ocolitoare Vratsa (6,8 km). Proiectul este finanţat din fonduri europene şi bugetul statului bulgar.

Centura face parte din coridorul IV paneuropean de transport, care face legătura între România, Bulgaria şi Grecia. Valoarea anunţată a investiţiei este de 1.125.600 BGN, cu TVA inclus, - echivalentul a 574.000 euro -, iar lucrările ar urma să fie gata în 360 de zile. Preţul este de circa 84.400 euro pe kilometru construit.  

Compania Naţională pentru Proiecte Strategice în Infrastructură 

Foto wikipedia

În Bulgaria, Compania Naţională pentru Proiecte Strategice din Infrastructură înfiinţată în 2011 şi deţinută de statul bulgar este subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice. Obiectivul companiei este finanţarea, proiectarea, construcţia, operarea şi administrarea a trei mari proiecte de autostrăzi din Bulgaria: Autostrada A3 (Struma Motorway), Autostrada A2 (Hemus Motorway) şi autostrăzile Mării Negre.

Spre deosebire de autorităţile din România în cazul cărora transparenţa nu este punctul forte, autorităţile din ţara vecină anunţă pe site câştigătorii licitaţiilor, precum şi toate ofertele declarate necâştigătoare şi pe cele eliminate şi motivele eliminării lor.

Sursa: skyscrapercity

De exemplu, autorităţile din Bulgaria au făcut public săptămâna trecută câştigătorul licitaţiei pentru atribuirea contractului pentru consilier strategic pentru trosonul  "Blagoevgrad - Sandanski", lot 3. Oferta Union "Sweco - Burda", cu preţul cel mai scăzut, de 1.183.000 BGN, fără TVA - echivalentul a circa 600.000 euro - a fost declarată câştigătoare.

Pe 26 aprilie, Compania Naţională pentru Proiecte Strategice de Infrastructură a deschis ofertele pentru atribuirea contractului „Pregătirea studiului de fezabilitate pentru finalizarea autostrăzii Hemus”. Este vorba despre tronsonul Yablanitsa-Panayot Volovo. Plicurile cu ofertele financiare au fost deschise, iar pe site-ul companiei au fost publicate cele opt oferte ale participanţilor.

Gândul a calculat recent, pe baza celor mai recente informaţii  Eurostat, că România deţine cea mai mică reţea de autostrăzi pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Doar 2,4 centimetri de autostradă pe cap de locuitor, de trei ori mai puţin decât bulgarii şi de opt ori mai puţin decât germanii. 

Cea mai mare densitate de autostrăzi pe cap de locuitor se înregistrează în Slovenia, cu 37,3 cm pe locuitor, urmată de Spania, cu 31 cm şi Cipru - 29,8 cm.

 

 

Citește și: