119 vizualizări 8 apr 2013

După nouă luni de la sentinţa de condamnare din dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase revine în faţa judecătorilor Curţii Supreme. Fostul premier va fi prezent luni, 8 aprilie,  la primul termen din recursul dosarului Zambaccian, a treia cauză de corupţie pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA. În acest dosar Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, fiind condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dacă această pedeapsă este menţinută, fostul premier ar putea reveni în închisoare, după cum arătăm mai jos. Gândul vă prezintă şi singurele interceptări cu Adrian Năstase realizate de procurori.

Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme va începe luni, 8 aprilie, judecarea recursului în dosarul de corupţie Zambaccian-Adrian Năstase.  Procurorii DNA l-au acuzat pe Năstase că a primit mită în valoare totală de 630 000 euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Înspectoratului de Stat în Construcţii. În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat şi pentru primire de foloase necuvenit de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Mai precis, din banii primiţi de la Irina Jianu, Năstase şi soţia acestuia sunt acuzaţi că au cumpărat bunuri din China, achiziţiile fiind realizate de către consulul Ioan Păun. În schimbul acestei operaţiuni, Ioan Păun ar fi primit - susţin procurorii - promisiunea că va fi menţiunt pe poziţia de consul.

Una din cele mai bine puternice acuzaţii din dosar este cea de şantaj. Adrian Năstase este acuzat că l-a şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta sa-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală. Una dintre probele din dosar o reprezintă interceptările ambientale cu Adrian Năstase. Potrivit procurorilor, acestea dovedesc acuzaţia de şantaj. Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA au dovedit - folosind acte contabile - traseul banilor care ar fi fost primiţi ca mită de la Irina Jianu. Astfel, din suma totală de 630.000 euro, 700.000 dolari au fost trimişi de soţii Năstase în China consulului Ioan Păun, restul banilor reprezentând valoarea lucrărilor realizate de companiile Vercon şi Conmpuls din Băcău (controlate de Irina Jianu), lucrări realizate la imobile deţinute de Năstase.

 

Citește și: