574 vizualizări 17 mar 2014

"Cel mai important este să se oprească escaladarea periculoasă, să se găsească o soluţie pe placul cetăţenilor Ucrainei şi Rusiei, să se împiedice un nou Război Rece", a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace într-o misivă publicată de cotidianul Komsomolskaia Pravda.

El a răspuns unei solicitări care i-a fost lansate cu o zi înainte pe aceeaşi cale de Vitali Tretiakov, un fost patron de presă din perioada Perestroika. Tretiakov i-a cerut lui Gorbaciov să se adreseze cancelarului german Angela Merkel pentru a-i solicita "să nu împiedice reunificarea paşnică a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia".

"Sunt surprins că dumneavoastră nu cunoaşteţi poziţia mea în legătură cu evenimentele din Ucraina", i-a răspuns Mihail Gorbaciov.

"Preşedintele rus (Vladimir Putin) este în contact aproape în fiecare zi cu alţi şefi de stat, inclusiv cu Merkel", a subliniat el, adăugând că nu vrea să se "amestece".

"Eu v-aş sfătui mai degrabă să reflectaţi asupra originii reale a evenimentelor actuale. Eu o văd în întreruperea (politicii) Perestroika, în destrămarea fără sens a Uniunii Sovietice" în 1991, a apreciat Gorbaciov.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro

Citește și: