83 vizualizări 21 oct 2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost bruscat în această seară în centrul Capitalei, de manifestanţii anti-Roşia Montană, exact în momentul în care ieşea de la o dezbatere despre starea Culturii din Club A.  Maşina ministrului a fost atacată cu pietre fiindu-i spartă luneta, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Disputele au început în timpul dezbaterii din club, în momentul în care Daniel Barbu a început să vorbească, protestatarii au început să-l huiduie şi să strige "Demisia". La un moment dat, unul dintre contestarii proiectului minier i-a aruncat în faţă ministrului cu hârtii imitând bancnotele de dolari, pe care apărea chipul ministrului.. Alţii l-au întrebat: "Cât ţi-ai luat, mă, şpaga?" şi au venit cu punguţe pline de monede în faţa ministrului. De asemenea, Barbu a fost avertizat: "data viitoare nu mai scapi aşa uşor".

La ieşirea din Club, maşina ministrului era înconjurată de protestari, iar faptul că ministrul s-a urcat în maşină spiritele nu s-au calmat. Aceştia au început să o lovească.

"Când am ieşit din Club a au înconjurat maşina şi au început să o lovească. Când au spart luneta am ieşit şi le-am spus că se comportă ca nişte neo-fascişti. Au lovit maşina cu pietre", a explicat Daniel Barbu, precizând că în interiorul Clubului nu a fost agresat.

 

Sursa foto: Facebook/Uniţi salvăm

Gestul protestatarilor a fost condamnat de deputatul PNL, Alina Gorghiu.

“Iese baltă de sânge dacă pe o parte a bulevardului Magheru vor trece cei care susţin proiectul Roşia Montană şi pe cealaltă sunt cei care nu sunt de acord cu proiectul”, a spus Gorghiu la Digi24. Aceasta a adăugat că nu este de acord „să se dea cu pumnul” doar pentru că ai un punct de vedere diferit.

Mobilizarea protestatarilor s-a făcut şi în acest caz pe reţelele de socializare. Pe pagina de Facebook "Roşia Mîntană în Unesco" se anunţa că "mergem acum în audienţă la domnul senator Daniel Barbu. Mobilizarea! În Club A".

Jandarmeria: Am acţionat la solicitarea Poliţiei

Purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Irina Drăgan, a declarat pentru gândul că în urma incidentului trei persoane au fost duse la poliţie. "Noi am acţionat la solicitarea Poliţiei. Nu era vorba de persoane care protestau în spaţiul public. Ministrul s-a deplasat în siguranţă la maşină", a spus ea.

Crăciun: "S-a strigat, s-a scandat, dar ministrul a plecat teafăr"

Unul dintre organizatorii mitigurilor anti-Roşia Montană, Claudiu Crăciun, a declarat, pentru gândul, că are rezerve faţă de faptul că protestatarii sunt cei care au spart luneta maşinii ministrului Culturii.

"A fost o busculadă, erau şi mulţi jandarmi. S-a strigat, s-a scandat, dar ministrul a plecat teafăr. Nu i s-a pus niciun moment integritatea fizică în pericol, ci doar demnitatea", a spus Crăciun.

 

 

Citește și: