1187 vizualizări 11 iul 2013

Poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat la 21 de ani de închisoare plus 5 ani interzicerea drepturilor civile. Instanţa l-a condamnat la 21 de ani de închisoare pentru uciderea Elodiei şi la doi ani pentru infracţiunea de profanare de morminte. Instanţa a mai dispus un spor de un an de inchisoare, astfel că Cioacă va executa 22 de ani de închisoare dacă sentinţa va fi menţinută şi în faza de recurs.

Cristian Cioacă este acuzat de uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu. Sentinţa a fost pronunţată de judecătorii Tribunalului Argeş. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii pe 30 ianuarie 2013 după o achetă care a durat 5 ani.

Judecătorii l-au mai obligat pe Cioacă şi la plata unei despăgubiri totale de 250.000 euro din care 100.000 euro reprezintă daune morale pe care ar urma să le incaseze mama Elodiei. De asemenea Cioacă a mai fost oblicat şi la plata sumei de 135.000 lei repezentând cheltuieli judiciare. Potrivit minutei ancheta în cazul Cioacă a costat 125.000 lei. 

Dosarul a fost trimis în judecată de către procurorii ROMULUS-DAN VARGA şi MARIA MILITARU de la Parchetul General. Pentru o perioadă dosarul a fost investigat de către procurorul Marius Iacob cel care acum este adjunct al procurorului şef al DNA.

Cazul Elodia Marilena Ghinescu (septembrie 2007) a fost demarat după dispariţia avocatei române Elodia Marilena Ghinescu (n. 27 septembrie 1968, Braşov) în seara de 29 august 2007. Cazul a deschis o lungă anchetă a poliţiei şi procuraturii, puternic mediatizată în presa românească.

CITEŞTE AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI CIOACĂ

Elodia Marilena Ghinescu (n. 27 septembrie 1968, Braşov), şefă de promoţie la absolvirea Facultăţii de Drept din Brasov, conducea un birou de avocatură. La 18 iulie 2004, s-a căsătorit cu inspectorul principal de poliţie Constantin Cristian Cioacă, în vârstă de 33 ani, ambii fiind la a doua căsătorie. Cioacă a absolvit Academia de Poliţie din Bucureşti şi s-a angajat la IPJ Braşov în anul 2000. În prezent, Cioacă lucrează la departamentul de ordine publică din cadrul Secţiei 2 de Poliţie Braşov. Elodia Ghinescu şi Cristian Cioacă au împreună un băiat, Patrick, născut în ianuarie 2005. După dispariţia mamei, copilul a fost dat în îngrijirea bunicilor paternali din comuna argeşeană Albota.

La data de 6 septembrie 2007, la Secţia 2 Poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, s-a înregistrat sesizarea lui Cioacă, Constantin Cristian cu privire la dispariţia soţiei sale Ghinescu, Elodia Marilena, sesizarea purtând data de 5 septembrie 2007.

O săptămână mai târziu, pe 12 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a fost înregistrată aceeaşi sesizare privind dispariţia Elodiei Marilena Ghinescu. La data de 17 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, s-a stabilit ca urmărirea penală să fie continuată şi finalizată de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

La 18 septembrie, procurorii au început urmărirea penală faţă de Cioacă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, reţinându-se că în noaptea de 29 spre 30 august 2007 şi-a ucis soţia, după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat într-un loc neidentificat.

Elodia Ghinescu şi-a petrecut câteva zile de concediu în Dubai, în compania ofiţerului SPP Ilie Cristian. Corespondenţa dintre amanţi a fost descoperită de Cioacă după dispariţia soţiei, în urma accesării laptopului acesteia.

În data de 8 octombrie, într-o zonă împădurită dintre Poiana Braşov şi Râşnov, pe fundul unei râpe, au fost găsite o uniformă murdară de poliţist, câteva fotografii cu Ghinescu şi fiul ei, o sticluţă de parfum şi o pereche de mănuşi cu urme de sânge, dovedite a aparţine lui Cioacă, în vreme ce expertiza ADN a demonstrat că sângele provenea de la Ghinescu.
Cu toate suspiciunile de vinovăţie, Cioacă nu a fost arestat imediat după instrumentarea cazului, din pricina lipsei probei principale - cadavrul Elodiei Ghinescu. S-au organizat căutări în patru judeţe - zonele Râşnov, Pârâul Rece, Predeal, în lacul Vidraru, Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviţei şi Fundata-Dâmbovicioara, într-un lac din Codlea, în judeţele Covasna şi Harghita -, însă nu s-a găsit nimic.

Conform legii, după 15 ani eventuala faptă se va prescrie, iar „dosarul Elodia" va fi clasat.

La 12 februarie 2009, Elodia Ghinescu a fost oficial declarată dispărută, acesta fiind primul pas spre declararea decesului.

Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi din data de 30 ianuarie. El a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă se află în arest preventiv de mai bine de opt luni, din data de 5 decembrie 2012.

 

Citește și: