3854 vizualizări 7 iun 2013

Universitatea Bucureşti a confirmat pentru gândul că Adrian Năstase nu mai este profesor universitar la Facultatea de Drept. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Cu toate acestea, Năstase susţine pe propria pagină de internet că încă este profesor universitar.

Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti. Reprezentanţii facultăţii au precizat pentru gândul că Năstase nu mai predă la Drept. Aceleaşi surse au precizat că nu există nici o intenţie pentru a-l invita pe Năstase să le conferenţieze studenţilor la Drept.

La solicitarea gândul.info, Universitatea Bucureşti a confirmat că Adrian Năstase a fost dat afară de la Falcultatea de Drept. Universitatea a precizat că un condamnat definitiv nu poate fi profesor universitar. ”Conform legislaţiei muncii din România, contractul de muncă al unei persoane încetează atunci când aceasta este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau când suferă o condamnare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă”, se arată într-un răspuns trimis de universitate.

Cu toate acestea, Adrian Năstase încă se prezintă cu titlul de profesor universitar. Pe propria pagină de Internet, Năstase spune că încă este profesor la Facultatea de Drept. ”Adrian Năstase are o cariera universitară de peste trei decenii, la catedre din ţară şi de peste hotare. Activitatea didactică a lui Adrian Năstase este impresionantă. Din 1990 face parte din echipa didactică a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, precum şi a universităţilor „Dimitrie Cantemir” şi „Titu Maiorescu”, iar din 1994, este profesor asociat la Universitatea Pantheon Sorbonne din Paris”, spune Năstase în autobiografia de pe site.

Adrian Năstase nu a răspuns solicitărilor gândul de a-şi prezenta punctul de vedere.

În acest moment, situaţia juridică a lui Adrian Năstase este aceea a unui condamnat care îşi ispăşeşte pedeapsa în libertate. Năstase a fost eliberat condiţionat iar instanţele au decis că poate ispăşi pedeapsa în libertate.

LOTO, LOTO 6/49. Report de 8,4 milioane de euro la LOTO 6/49. Noi extrageri LOTO, astăzi

Care este probabilitatea ca Năstase să reintre în puşcărie?

Anul trecut, Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii şi a fost închis timp de nouă luni. În dosarul Zambaccian, pe 30 martie 2012, completul Curţii Supreme - format din judecătorii Ana Hermina Iancu (preşedinte), Alixandri Vasile şi Săndel Macavei - a decis să-l achite pe Adrian Năstase pentru infracţiune de luare de mită şi să-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de şantaj. În acelaşi dosar, Dana Năstase a fost acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani şi folosirea de acte vamale false. Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, pentru restul acuzaţiilor fiind achitată. Irina Jianu, şi ea inculpată în dosar, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit experţilor consultaţi de gândul, în cazul în care completul de cinci judecători menţine această pedeapsă pentru Adrian Năstase, atunci acesta ar mai sta în închisoare pentru o perioadă minimă de 3-4 luni. Practic, Curtea Supremă va contopi pedeapsa de 2 ani cu executare din dosarul Trofeul Calităţii cu cea din acest dosar şi astfel va rezulta o pedeapsă totală de 3 ani cu executare. Asta pentru că pedeapsa de 3 ani cu suspendare devine 3 ani cu executare

Recent, Adrian Năstase a susţinut o prelegere studenţilor Facultăţii de Drept ai Universităţii Titu Maiorescu. Decanul facultăţii a declarat pentru gândul că nu există nicio incompatibilitate între calitatea de condamnat a lui Năstase şi faptul că a vorbit studenţilor pe teme de drept. Unul dintre studenţii prezenţi la prelegere a precizat pentru gândul că a fost încântat de faptul că Năstase le-a vorbit.

Pe 16 mai, Adrian Năstase a susţinut o prelegere la Facultatea de Drept a Universităţii Titu Maiorescu, o universitate particulară. Fostul premier a vorbit studenţilor despre reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeană. El a fost invitat să susţină această prelegere de către decanul Facultăţii de Drept, Liviu Ispas.

Citește și: