1848 vizualizări 10 ian 2014

Andrei şi Maria sunt cele mai frecvente nume de botez primite de bebeluşii născuţi în cursul anului 2012, arată topul prenumelor la nivel naţional, obţinut de gândul de la Evidenţa Populaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În schimb, cele mai frecvente prenume întâlnite în România, la toate categoriile de vârstă, sunt: la bărbaţi Gheorghe - 853.213 şi Ioan - 765.018 şi la femei Maria - 1.866.955 şi Elena - 1.100. 485.

----------------------------------------------------------------

PLUS: ACESTEA SUNT NUMELE ANULUI 2011. Anunţ la maternitate - Vezi ce înseamnă "nume ciudat" în opinia statului român:

PLUS: 2010: Ce nume mai aleg românii? Gheorghe sau Ion sunt istorie

PLUS: Cele mai populare nume în lume:

----------------------------------------------------------------

Topul prenumelor acordate în 2012 la nivel naţional băieţilor arată că 12.082 de bebeluşi au primit prenumele de Andrei, 7.838 - David, 7.573 - Alexandru, 5.833 - Gabriel, 5.124 - Ştefan, 4.793 - Ionuţ, 3.909 - Mihai, 3.756 - Cristian, 2.768- Darius, 2.701 - Daniel.

Când vine vorba de fete, topul prenumelor la nivel naţional arată că, în 2012, 21.101 de fete au primit numele de botez Maria, 5.598- Andreea, 5534- Elena, 5.327- Ioana, 4.242 - Alexandra, 3.161 - Ana, 3094 - Antonia, 3.008 - Daria, 2.989 - Gabriela, 2.783 - Ştefania.

Top 10 prenume acordate pentru bebeluşii născuţi în 2012- la nivel naţional

Sursa: Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date- Ministerul Afacerilor Interne

Specialiştii spun că românii au început să nu mai dea prenume ciudate copiilor lor, mai ales după ce legea s-a schimbat şi nu mai permite funcţionarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume.

Potrivit articolului 84 din Codul Civil, "este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz".

Cu toate acestea, la nivelul Bucureştiului, preferinţele părinţilor pentru prenumele copiilor lor sunt cu totul altele decât cele de la nivel naţional.

Datele obţinute de gândul de la primăriile de sector arată că prenumele greceşti, cele italieneşti şi cele arăbeşti sunt în topul numelor de botez pe care bucureştenii le aleg pentru bebeluşii lor.

În ultimii ani angajaţii de la Evidenţa Populaţiei au înregistrat prenume mai exotice, de la prenumele unor celebrităţi muzicale până la politicieni.

Astfel, Yannis, Alessia, Rihhana şi Mateo sunt printre prenumele destul de frecvente pe care locuitorii din Capitală le dau copiilor lor.

Specialiştii spun că în Bucureşti se simte cel mai mult influenţa altor naţionalităţi în ceea ce priveşte prenumele alese la naştere de părinţi.

Eric şi Alesia în Sectorul 1

Potrivit serviciului de evidenţa populaţiei din sectorul 1, în 2012 cel mai atribuit prenume pentru fete a fost Maria, cele mai multe fetiţe fiind botezate cu acest nume, iar astfel s-a păstrat proporţia naţională. După Maria, vin puternic din urmă nume de botez mai puţin româneşti precum: Sophia, Anastasia, Antonia, Natalia, Nectaria, Alexia sau Alesia.

Reprezentanţii de la evidenţa populaţiei arată că la băieţi, prenumele care rămâne pe un loc fruntaş, ca şi în anul 2011, este David, urmat îndeaproape de Alexandru, Ştefan, Matei, Eric şi Cristian.

Angajaţii de la Primăria Sectorului 1 susţin că în privinţa prenumelor mai puţin obişnuite predomină cele cu rezonanţe străine, în special arăbeşti: Ariadni, Antola, Anais, Rahela, Aris, Ayana, Amira.

Riana şi Yanis în Sectorul 2

În Sectorul 2, cele mai utilizate nume de băieţi alese de părinţi în cursul anului trecut au fost Andrei, David, Marian, Cristian, Yanis şi Nikolas.

La fetiţe, părinţii au ales cu preponderenţă Alexandra, Maria, Ioana, Cristina, Sophia, Sara, Riana, Anastasia, Alesia, Rebeka şi Antonia.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că au un serviciu special prin care îi consiliază pe părinţi să aleagă prenumele în funcţie de numele de familie şi să evite pe cât posibil alăturările de nume nepotrivite.

Sectorul 4 cu prenume "clasice"

Sectorul 4 pare singurul unde părinţii aleg prenume tradiţionale. "În 2012, cele mai frecvente nume alese de părinţi pentru băieţi au fost Mihai, David, Cristian, Ioan şi George. Pentru fetiţe, prenumele preferate au fost Florentina, Maria, Mihaela, Gabriela şi Cristina", a spus Cristina Pop, reprezentanta Primăriei Sectorului 4.

"De câţiva ani, foarte mulţi părinţi se întorc la prenumele tradiţionale. În special în preajma unor mari sărbători creştine părinţii aleg nume tradiţionale", a mai spus Cristina Pop.

În Sectorul 6 predomină Yannis şi Alessia

Potrivit statisticii prenumelor acordate anul trecut în sectorul 6 al Capitalei, cei mai mulţi dintre băieţii născuţi anul trecut se numesc Yannis, iar cele mai multe dintre fetiţe Alessia. Yannis este un nume întâlnit mai ales la greci, iar Alessia la italieni.

Top 10 al numelor de băieţi, în ordine descrescătoare, cuprinde pe lângă Yannis şi pe Nicolas, Andrei, Alexandru, Mateo, Tudor, David, Mihai, Cristian şi Luca.

La fete, după Alessia, cele mai frecvente prenume alese de către părinţi sunt Alexandra, Antonia, Andreea, Teodora, Maria, Cristiana, Nicole, Rihanna şi Anastasia.

Angajaţii de la evidenţa populaţiei sector 6 arată că, în perioada iunie- decembrie 2012, 20 de băieţi au primit numele de Yannis şi 15 fetiţe s-au numit Rihanna.

Sectorul 3 nu are o astfel de statistică din lipsa maternităţilor, iar Sectorul 5 nu a transmis nicio situaţie până la publicarea articolul.

Top 10 cele mai frecvente prenume masculine şi feminine la nivel naţional

Sursa: Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date- Ministerul Afacerilor Interne

 

 

 

 

Citește și: