2888 vizualizări 20 ian 2013

Astăzi a intrat în vigoare NOUL COD RUTIER, care aduce şi un format nou de PERMIS AUTO european. Această acţiune face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri care sunt concepute pentru a ameliora libera circulaţie, a combate frauda şi a îmbunătăţi siguranţa rutieră pe întreg teritoriul UE, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene.

NOUL PERMIS DE CONDUCERE este de dimensiunile unui card de credit, din plastic, şi include o serie de elemente de securitate menite să îl facă inviolabil şi să descurajeze falsificarea acestuia.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033. NOUL PERMIS AUTO poate fi adaptat astfel încât să includă simboluri naţionale, decizia aparţinând fiecărui stat membru.

NOUL PERMIS AUTO trebuie reînnoit, pentru conducătorii de automobile şi motociclete, o dată la 10-15 ani, în funcţie de statele membre. Conducătorii de autobuze şi de camioane trebuie să-şi reînnoiască permisul din cinci în cinci ani şi să efectueze un control medical pentru reînnoirea acestuia.

Este vorba despre o reînnoire administrativă care nu necesită nicio testare suplimentară. Astfel, se asigură că informaţiile, fotografiile, etc. înscrise pe permise sunt actualizate, elementele de securitate ale cardurilor pot fi actualizate periodic pentru a ţine seama de noile tehnologii, iar statele membre au în permanenţă informaţii actualizate referitoare la permisele aflate în circulaţie.

Alte măsuri legate de introducerea NOULUI PERMIS AUTO european de conducere vizează o limită de vârstă mai ridicată pentru accesul direct (în urma testării teoretice şi practice) la permisele pentru motocicletele cele mai puternice, şi anume 24 de ani în loc de 21 de ani cât este în prezent. NOUL COD RUTIER impune şi acumularea unei experienţe de minimum patru ani (în loc de doi) de conducere a unor motocicletele mai puţin puternice înainte de obţinerea permisului de conducere pentru motocicletele cele mai puternice.

În NOUL COD RUTIER mopedurile constituie o nouă categorie de vehicule, iar candidaţii la obţinerea permisului de conducere a acestora vor trebui de acum înainte să susţină un test teoretic. Statele membre pot introduce şi teste de aptitudini şi de comportament şi examene medicale. UE stabileşte şi o vârstă minimă recomandată de 16 ani, vârstă de la care permisele pentru mopede sunt recunoscute reciproc de către toate statele membre (statele membre pot coborî acest nivel la 14 ani pe teritoriul naţional). Este pentru prima dată când UE introduce cerinţe minime pentru mopeduri.

Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere a fost adoptată de statele membre şi de Parlamentul European în 2006. Aceasta a trebuit să fie transpusă de statele membre până la 19 ianuarie 2011 şi devine pe deplin aplicabilă la 19 ianuarie 2013.

Citește și: