1260 vizualizări 7 aug 2013

Dorind să afle ce cărţi citeau germanii, în timpul nazismului, autorul Christian Adam a cercetat 350 de bestselleruri din cei 12 ani ai celui de-al Treilea Reich şi a făcut "descoperiri uluitoare", scrie Der Spiegel.

Astfel, pe lângă celebrele "Mein Kampf" de Adolf Hitler şi "Mitul secolului al XX-lea" de Alfred Rosenberg (membru al partidului nazist), apar romane siropoase, SF-uri, volume "misterioase", poveşti de dragoste sau cărţi cu bancuri, notează sursa.

Această varietate este explicată de Adam prin faptul că, în acele vremuri, erau mai multe organisme abilitate cu cenzura şi, astfel, unele cărţi ar fi putut "scăpa" spre publicare.

În mod paradoxal, printre cărţile tipărite şi vândute în timpul celui de-al Treilea Reich se numără şi un volum de fotografii nud. Cartea, intitulată "Oamenii şi soarele", avea rolul de a "celebra rasa ariană", crede Adam. "Dacă nu ar fi fost atât de rasist, volumul ar putea fi considerat precursorul revoluţiei sexuale din anii '60", adaugă Adam.

Iată, mai jos, câteva dintre fotografiile apărute în carte.

Imaginea unui corp sănătos era văzută de nazişti drept o încurajare a "sănătăţii rasei ariene".

Deşi naziştii îi persecutau pe homosexuali, în carte apar mai multe imagini care duc cu gândul la relaţii între persoane de acelaşi sex.

În carte se încurajează exerciţiile fizice, ca formă de dezvoltare armonioasă şi mod de construire a unui "corp perfect".

Corpul era considerat, în acele vremuri, "o unealtă de înmulţire, care trebuie hrănită precum un cal de curse".

Aceasta este coperta cărţii semnate de Hans Suren. Deşi la început a fost un protejat al regimului, Suren a devenit, ulterior, "o problemă pentru nazişti". În 1942, el a fost dat afară din partid şi arestat, pentru că s-ar fi masturbat în public.

 

Citește și: