1321 vizualizări 28 mai 2013

Bucureştenii care au treabă în Centrul Capitalei îşi pot lăsa maşinile în parcarea subterană de la Universitate, deschisă joi, 15 noiembrie, de primarul  Sorin Oprescu. Parcarea are două intrări, prin strada Academiei şi strada Toma Caragiu, şi o singură ieşire - prin Bulevardul I.C. Brătianu-, în dreptul Muzeului de Istorie al Bucureştiului. În total, pe toate cele trei niveluri, sunt 425 de locuri de parcare pentru maşini şi 21 de locuri pentru motociclete.

Utilizatorii pot plăti la unul dintre cele patru automate, unde se achită fie cash, fie cu carduri bancare.

Costul pentru un loc de parcare este 2,5 lei/oră, iar pentru o zi costul este de maximum 25 de lei. Începând de astăzi, timp de două săptămâni, parcarea va fi gratuită. De la 1 decembrie, primele două ore de parcare vor fi gratuite.

Bucureştenii care vor să aibă un loc permanent de parcare îşi pot face abonamente. Sunt mai multe tipuri de abonamente lunare: pentru autoturisme/ 24 de ore - 499 lei, pentru motocicletă /24 de ore- 199 lei. Oamenii care stau jumătate de zi în centrul Capitalei pot opta pentru abonament de 10 ore flexibil pe zi- 349 lei sau pentru abonament de 10 ore noaptea 149 lei.

În weekend, o oră de parcare costă 1 leu. De asemenea, între orele 20.00 şi 06.00 locul de parcare costă tot 1 leu.

Click pentru a mări

Legendă: săgeţile roşii reprezintă străzile unde nu se poate parca

Parcarea are trei niveluri, pe care le poţi recunoaşte cu uşurinţă după culori: mov- subsol 1, roşu- subsol-2 şi verde-subsol-3. La fiecare intrare în parcare va fi indicat numărul de locuri disponibile pe fiecare nivel.

Şoferii cu maşini electrice au la dispoziţie prize speciale pentru maşinile lor. Persoanele cu dizabilităţi au la dispoziţie locuri speciale, situate în apropierea lifturilor.

Autorităţile susţin că în primăvara anului viitor parcarea va avea şi o spălătorie auto, situată la subsolul -1.

 „Anul viitor vom reduce consumul de CO2 la zero, prin folosirea energiei verzi. Cei care vor folosi altfel de energie vor trebui să plătească. Avem deja asemenea parcări în Olanda, Belgia, Germania, Austria, Franţa, Spania şi Polonia. Urmează să implementăm modelul şi în România”, a spus Roland Cracco, directorul general Interparking, firma care a realizat proiectul.

Primarul Sorin Oprescu a declarat că şoferii nu vor mai avea voie să parcheze în zonă. „Maşinile parcate în zonă se vor ridica, iar cei care le parchează ilegal vor umbla după ele. Zona din jurul parcării, şi aici mă refer la strada Ghica, Toma Caragiu, Strada Academiei, vor fi pietonale. Vor avea voie numai maşinile de salvare şi pompieri”, a declarat Sorin Oprescu.

Investiţia totală este de 10 milioane de euro fără taxe, iar pentru un singur loc de parcare costul se ridică la 12.000 de euro.

 

 

Citește și: