1202 vizualizări 28 apr 2013

Fundaţia consilierilor lui Traian Băsescu nu şi-a obţinut încă decizia pentru acordarea personalităţii juridice din prima încercare. La şedinţa de joi de la Judecătoria Sectorului 5, judecătorul a dispus amânarea cu încă o săptămână a unei hotărâri, interesându-se, printre altele, de sediul Fundaţiei în care preşedintele plănuieşte să se retragă după plecarea de la Palatul Cotroceni anul viitor.

În instanţă, a fost devoalat şi misterul "bunului samaritean", proprietarul casei în care Fundaţia îşi are deocamdată sediul, invocat de Marian Preda la lansare, dar al cărui nume a refuzat atunci să îl divulge.

Casa, în care locuieşte şi proprietarul, îi aparţine avocatului George Şerban, care deţine una dintre cele mai bine cotate case de avocatură, aflate în top 10 într-o analiză a Ziarului Fianciar privind piaţa de profil - "Şerban & Asociaţii". Contactat de gândul, George Şerban nu a dorit să comenteze.

Unde se strâng consilierii lui Băsescu din Mişcarea Populară

Pe 7 aprilie, la lansare, preşedintele Mişcării Populare, Marian Preda, anunţa entuziast că există deja "un samaritean" care a pus la dispoziţia Fundaţiei "o parte din casa foarte mare în care locuieşte". La propunerea de a-i da şi numele, Preda a bătut însă în retragere. "Trebuie să-l întrebăm dacă este un samaritean clasic care nu doreşte să-i fie cunoscută identitatea. Transparenţă, dar şi protecţia unor astfel de personae care vor să ajute, dar nu neapărat să iasă în faţă", s-a justificat el.

Aşa cum a fost întregistrată la judecătorie, Mişcarea Populară îşi are sediul social într-o vilă cu subsol, parter şi etaj din cartierul Cotroceni. În baza contractului de comodat ataşat la dosar, sediul - o cameră la etaj - a fost oferit Fundaţiei pe o perioadă limitată, urmând ca Mişcarea Populară să se mute cât de repede va găsi un alt spaţiu.

Casa din strada Dr. Mihail Obedenaru i-a atras atenţia şi judecătorului, care a vrut să ştie dacă ONG-ul chiar lucrează la această adresă.  “Da, el (avocatul George Şerban, n.r.) este samariteanul de care vorbea domnul Preda. Domnul Şerban a avut amabilitatea de a ne permite să ne întâlnim, să desfăşurăm acolo şedinţele. Cât de repede va fi posibil, ne vom găsi un alt sediu în care ne vom muta. Am şi fost întrebată de judecător dacă folosim acest sediu şi am spus «da»”, a confirmat pentru gândul Elenina Nicuţ, unul din fondatorii Findaţiei şi reprezentantul său în instanţă.

Aceeaşi casă a fost înregistrată, de-a lungul timpului, ca sediu social pentru mai multe firme, arată datele de la Registrul Comerţui. Dintre cele care funcţionează încă, doar două figurează la aceeaşi adresă. E vorba de firma de publicitate în care este acţionar majoritar Gabriela Dana Şerban şi de IMOBILIARA AEDES SRL, o companie care se ocupă de cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare, deţinută în proporţie de 100% de SIMAR SRL, înregistrată în Italia.

Temporar, casa din Cotroceni a fost sediu şi pentru ASAF ROM ENERGY SRL, o companie cu profil de lucrări de instalaţii electrice, al cărui acţionat unic este o altă companie italiană: GENESI SRL, dar şi pentru MULTICHANNEL MEDIA SRL, a unui freelancer turc, Metin Dalman, cu activitate în domeniu radio-tv.

Încă un nume pe lista fondatorilor: Dragoş Ciuparu

Chiar dacă oficial au un alt sediu, consilierii prezidenţiali care au fondat Mişcarea Populară au parafat documentele tot la Palatul Cotroceni. Astfel, Statutul a fost autentificat de notar la Administraţia Prezidenţială, pe 16 aprilie, cu două zile înainte ca dosarul să fie depus la Judecătorie. Denumirea, pe de altă parte, a fost rezervată pe 27 martie 2013 la Ministerul Justiţiei, marca Mişcarea Populară fiind înregistrată încă din 2011 de Ioana Băsescu la OSIM.

Dincolo de figurile deja cunoscute, printre fondatori, în statulul Fundaţiei a apărut un nume nou. Este vorba de cel al lui Dragoş Ciuparu, fostul şef al Cercetării în mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu. Statutul este semnat, de asemenea de consilierii prezidenţiali, Cristian Diaconescu, Daniel Petru Funeriu, Sebastian Lăzăroiu, Cristian Hriţuc, de profesorul Marian Preda, avocatul Elenina Nicuţ, jurnalistul Georgeta Condur şi de Radu Borza, co-fondatorul Dexonline.

Fiecare a plătit, la start, câte 8.888 de lei, astfel ca patrimoniul să ajungă la înfiinţare la 80.000 de lei.

Nicuţ: "Nu am avut inima strânsă să-mi reprezint tatăl în dosarul de corupţie. Nu am emoţiii că va fi declarat nevinovat"

Dintre cei nouă, trei vor fi în conducerea executivă: Preda, Borza şi Nicuţ. Şefii Mişcării, sunt, potrivit statutului, "desemnaţi şi respectiv revocabili de către fondatori, pentru o perioadă nelimitată şi fără limită a numărului de mandate". Modelul se va repeta, la nivelul fiecărei filiale.

Din triumviratul de la vârful Mişcării Populare, Elenina Nicuţ nu vede ca o problemă de imagine faptul că îşi reprezintă în instanţă şi tatăl, într-un dosar instrumentat de DNA. Gheorghe Nicuţ, fost primar la Curtea de Argeş din 1996 până în 2008, ulterior consilier local PDL, este judecat din 2011 într-un dosar de corupţie legat de cel al baronului PSD de Argeş Constantin Nicolescu.

"Eu nu consider că e o problemă de imagine a mea. Este tatăl meu, iar dacă nu mă înşel în Codul Civil avem obligaţia la protecţie reciprocă pentru membrii familiei, ca să nu mai vorbesc de sentimente. Dosarul e din 2011. E aproape în stadiul de pronunţare, iar din evoluţia dosarului nu am niciun fel de emoţii. Ca o dovadă a nevinovăţiei sale, eu nu sunt specialistă în drept penal, dar nu am avut inima strânsă să îl reprezint în acest dosar", a spus Elenina Nicuţ pentru gândul.

Ce "puteri" au Diaconescu, Lăzăroiu, Funeriu

Pe lângă numirea şi revocarea conducerii, consilierii prezidenţiali, care nu şi-au asumat şi un rol în conducerea efectivă, pot "exercita dreptul de control asupra activităţii Fundaţiei" şi pot chimba scopul organizaţiei limitat deocamdată la "sprijinirea eforturilor de integrare euroatlantică şi afirmarea internaţională a României" prin "studii şi cercetări în domeniul strategic, politic şi economic".

Prin statut, Mişcarea populară are ca obiective "apărarea democraţiei, realizarea se studii şi cercetări în domeniul strategic, politic, social, economc şi al dezvoltării durabile, sprijinirea şi premierea persoanelor implicate în domeniul politic, social, economc", dar şi "conceperea, realizarea, tipărirea şi distribuirea de materiale promoţionale, broşuri, cărţi, manuale de curs şi studii". Dincolo de dezbateri, fundaţia prezidenţială îşi propune să organizeze şi să participe la "congrese internaţionale de profil".

Citește și: