188 vizualizări 15 iul 2013

Înţelegerea Guvernului cu Rompetrol Grup, prin care statul nu mai cere practic companiei KazMunaiGas cele 660 de milioane de dolari pentru care s-a adresat instanţei în 2010, primind în schimb 200 de milioane, un pachet de 18% din rafinăria de la Năvodari şi planul unui fond de investiţii comun este "o decizie economică pe care o consider favorabilă României", susţine prim-ministrul Victor Ponta. Acesta spune că, la momentul acordului, preşedintele Traian Băsescu nu a formulat, de altfel, nicio obiecţie.

Premierul îi impută în plus preşedintelui "un nou joc politic" prin care subminează "interese economice importante" atunci când îi reproşează "ştergerea datoriei".

"Lucrurile vreau să fie clare. Nu mai aveam nicio datorie de luat deoarece Rompetrol a convertit datoria în creanţe. Am pierdut procesul în prima instanţă. Povestea datoriei mai e doar pe la Cotrceni. Cred că relaţia cu grupul Rompetrol,  finalizată prin vânzarea unui pachet de acţiuni cu 200 de milioane de dolari, dar mai ales cu fondul de investiţii, reprezintă o investiţie importantă în acest an. Exista şi o variantă rea. Rompetrol putea să intre în insolvenţă. Rămânem cu acţiuni la o companie în insolvenţă. Era cea mai mare prostie. E în avantajul României şi în interesul companiei, altfel nu ar fi făcut-o nici ei", a admis însă Ponta acordul fravorabil pentru KazMunaiGas pe care reprezentanţii Guvernului l-au semnat în februarie, fiind trimis ulterior în Parlament pentru a fi aprobat ca lege.

În replică la reproşul lui Băsescu că "fură cu legea", neasumându-şi prin propria semnătură parafarea înţelegerii şi vânzarea pachetului de 26,69% din Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari, Ponta susţine că nu era necesară o ordonanţă de urgenţă. "Nu era o urgenţă. Parlamentul şi-a făcut treaba la timp, Curtea Constituţională s-a mişcat repede şi a respins contestaţia şi sincer să fiu în acel moment preşedintele nu mi-a zis că are o obiecţie. Dacă ştiam că are o obiecţie nu o mai dădeam. Eu ştiam că dânsul a aprobat legea cu Rompetrolul şi nu ştiam că nu mai vrea încă o dată", a reamintit Ponta episodul din martie 2005, când legea care aproba ordonanţa Guvernului Năstase a fost promulgată de Traian Băsescu fără obiecţii.

Pronosticul lui Ponta: "Parlamentul va revota şi gata"

Cu legea de aprobare a înţelegerii cu kazahii  întoarsă de Băsescu în Parlament, Ponta aşteaptă până la întoarcerea aleşilor în sesiune, în toamnă. "Parlamentul va revota şi gata. Mai mult de două ori nu se poate. Cred sincer că a fost doar un nou joc politic. Dar cred că atunci cand vorba de interese economice importante, jocurile politice nu-şi au locul. Domnul ministru îi asţepta pe cei de la KMG să discute despre miliard", a comentat el, cu aluzie la fondul de investiţii româno-kazah care îşi propune investiţii de până la un miliard de dolari în următorii şapte ani în România, în schimbul înţelegerii cu statul şi renunţării la proces.

Care vor fi însă obiectivele de investiţii şi câţi bani vor investi concret cei de la KazMunaiGas nu s-a stabilit însă. "Partenerul aşteaptă să finalizăm noi legea. Apoi ne aşezăm şi vedem care sunt investiţiile de care şi noi suntem interesaţi şi ei sunt interesaţi. Una dintre ele va fi centrala termoelectrică de la Năvodari. Ei o folosesc, dar e nemodernizată, apoi e extinderea şi modernizarea reţelei lor de distribuţie", a explicat ministrul Constantin Niţă.

Angajamentul luat de Rompetrol Group, deţinut de KazMunaiGas este crearea unui fond de investiţii în care Rompetrol să aibă 80%, iar statul român 20%. În această afacere, care va funcţiona ca o societate comercială, kazahii se angajează să vină cu 150 de milioane de dolari şi să acopere şi partea de 30 de milioane de dolari a statului, la capitalizare. Ulterior, Rompetrol va avea decizia în privinţa proiectelor de investiţii care vor fi derulate, luându-şi şi profitul integral, până la recuperarea celor 180 de milioane. Statul va avea un drept de veto dacă aceste proiecte de investiţii ar risca să atingă securiutatea naţională.

Citește și: