1163 vizualizări 31 ian 2013

Autorităţile din Ministerul Sănătăţii din Franţa au dispus retragerea anticoncepţionalelor Diane 35, produse de compania farmaceutică Bayer, după ce patru persoane au murit. Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa. Potrivit autorităţilor franceze, pilulele Diane 35, folosite drept tratament antiacnee, împotriva sindromului ovarelor polichistice, dar şi ca măsură de contracepţie, vor fi retrase de pe piaţa din această ţară în următoarele trei luni. 

Contactaţi de gândul, reprezentanţii companiei farmaceutice care produce acest tratament de contracepţie au refuzat să comenteze situaţia, precizând că „în cel mai scurt timp vă vom pune la dispoziţie un punct de vedere oficial”.

Incredibila pohtă a Olguţei dezgroapă o enigmă uriaşă a istoriei românilor: UNDE E MIHAI VITEAZUL

Interdicţia vizează anticoncepţionalele Diane 35, ca urmare a unei „proceduri de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă”, a precizat profesorul Dominique Maraninchi, directorul general al ANSM, organism de control al medicamentelor, care aparţine de Ministerul Sănătăţii. Acesta a menţionat că toate loturile vor fi retrase de pe piaţa din Franţa.

Dominique Maraninchi le-a recomandat femeilor care urmează un tratament cu aceste pilule contraceptive să nu întrerupă terapia medicamentoasă de la sine putere, ci să ceară sfatul medicului.

Imaginile obţinute prin satelit din Coreea de Nord care dezvăluie ce nu vroia nimeni să vadă

Aceste noi avertizări intervin după acuzaţiile potrivit cărora pilulele de a treia şi a patra generaţie produse de laboratorul Bayer cresc riscurile de formare a unor cheaguri de sânge.

ANSM din Franţa a anunţat, duminică, că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat 125 de cazuri de tromboze şi patru decese „imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35”.

Prescrise în prezent pentru 315.000 de femei în Franţa, pilulele „Diane 35” au primit autorizaţia de punere pe piaţa franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea iniţială a fost deturnată, fiind administrate oral drept contraceptiv.

Peste 28.700 de românce au luat anul trecut Diane 35

Anticoncepţionalele Diane 35 au fost lansate în 1987. Tratamentul cu aceste pilule este aprobat oficial în 135 de state, iar aceste contraceptive se comercializându-se în 116 ţări, printre care se numără şi România.

Potrivit datelor obţinute de gândul de la IMS Health România (companie care furnizează servicii de cercetare pentru industria farmaceutică şi de servicii medicale), numai anul trecut pe teritoriul ţării noastre s-au vândut 344 438 cutii.

TAXA AUTO 2013. Cum se calculează, pentru cine SCADE şi pentru cine CREŞTE

În urma acestor date, calculele realizate de gândul arată că anul trecut peste 28. 700 de românce au urmat un tratament cu anticoncepţionalele Diane 35.

Specialist francez: „Diane 35 este unul din produsele contraceptive cu cele mai mari riscuri de sănătate”

Acest scandal din industria farmaceutică a izbucnit după ce cotidianul francez Le Figaro a publicat în urmă cu câteva zile un reportaj în care se menţiona că aceste anticoncepţionale ar fi responsabile de decesul a şapte persoane, dar medicii spun că, în cazul a trei paciente, motivele nu ţin de pastilă, ci de problemele de sănătate ale persoanelor în cauză. Le Figaro a identificat şi 125 de cazuri în care, în urma folosirii pilulei, au apărut cheaguri de sânge care pot duce la accidente vasculare sau de flebite (inflamarea venelor n.r.).

„Această pastilă este folosită greşit. Se găseşte pe piaţă şi nu are nevoie de reţetă. A fost gândită ca un tratament pentru acnee, nu ştiu de ce se foloseşte pentru contracepţie”, a declarat Georges Imbert, Asociaţia pentru Protejarea Victimelor Medicamentelor din Franţa.

Dr. Dominique Dupagne a spus că Diane 35 este unul din produsele contraceptive cu cele mai mari riscuri de sănătate. „Există un risc crescut de producere a inflamaţiilor venoase, a trombozelor vasculare, emboliei pulmonare, care pot duce la handicap cronic”, a declarat dr. Dupagne.

Anunţ neaşteptat pentru cei care descarcă filme de pe torenţi. Ce s-a întâmplat la câteva ore după anunţ

Medic de panificare familială: „Aceste pilule nu se recomandă mai mult de 6 luni”

Irina Casighera, medic de planificare familială, a declarat pentru gândul că toate anticoncepţionalele pot predispune la apariţia cheagurilor de sânge şi chiar a accidentelor vasculare. „Aceste efecte adverse sunt menţionale pe prospect. Predispoziţia la diferite afecţiuni este mai mare în cazul anticoncepţionalelor Diane 35, mai ales dacă se utilizează după ureche. De asemenea, există o serie destul de mare de factori care influenţează predispoziţia la apariţia cheagurilor de sânge şi chiar a accidentelor vasculare. Printre acestea se numără vârsta, dacă este sau nu fumătoare, dar şi dacă suferă de anumite afecţiuni”, afirmă dr. Casighera.

Specialista a completat că aceste pilule se administrează pe perioade mici de timp. „Diane 35 sunt anticoncepţionale, dar ele sunt recomandate în special în cazul tratării acneei şi a ovarului polichistic. Aceste pilule nu se recomandă mai mult de 6 luni, deoarece au o concentraţie destul de ridicată de estrogen, iar riscul apariţiei efectelor adverse este destul de ridicat”, a menţionat medicul de planificare familială. 

Citește și: