560 vizualizări 22 feb 2014

Românii din Marea Britanie au început să primească, de la începutul lunii februarie, o scrisoare în care sunt îndemnaţi să voteze în cadrul alegerilor europene din 22 mai, fiind avertizaţi că, până la următoarul scrutin, s-ar putea să nu mai aibă dreptul de a locui şi munci în UK.

„Stimate cetăţene român al Uniunii Europene, înregistreză-te ca să poţi vota la alegerile europene şi locale. În 2019, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare europene, Marea Britanie s-ar putea sa nu mai fie parte din Uniunea Europeană. David Cameron, Prim-Ministrul Marii Britanii a promis un referendum pe tema statutului de membru al ţării sale în Uniunea Europeană. Dacă cetăţenii britanici vor alege ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, s-ar putea să-ţi pierzi dreptul de a locui şi de a munci aici. Cu siguranţă îţi vei pierde şi dreptul să votezi la alegerile europene şi locale din Marea Britanie”. Acesta este mesajul care deschide scrisoarea către comunitatea românească din Marea Britanie. Demersul a fost iniţiat de New Europeans, o organizaţie pro-europeană din Marea Britanie, care a lansat, recent, o campanie de atragere a cetăţenilor europeni la urne.

CLIC pentru a vedea scrisoarea integrală// Sursa: New Europeans

Uniune polarizată, cetăţeni tot mai apatici

Cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, pronosticurile nu sunt deloc încurajatoare. Uniunea s-a polarizat în două emisfere extremiste, sudul fiind marcat de o creştere a extremei stângi, iar centrul şi nordul UE, a extremei drepte. Mai mult, entuziasmul cetăţenilor faţă de aceste alegeri care vin după o perioadă dură din punct de vedere economic şi social în Europa se înscrie în trendul descrescător care a caracterizat fiecare alegeri europene din 1979 încoace (vezi graficul de mai jos). Acesta este contextul în care a luat fiinţă campania New Europeans de înregistrare a votanţilor şi de creştere a entuziasmului lor pentru alegerile foarte importante de la sfârşitul lunii mai.

Sursa: Parlamentul European

Pe de-o parte, sunt vizate comunităţile de cetăţeni UE din Marea Britanie - se estimează că, însumat, aceste comunităţi numără 2,5 milioane de oameni. Pe de altă parte, se caută mobilizarea electoratului britanic din UE, estimat la peste 2 milioane de persoane. În fond, spune preşedintele New Europeans, Roger Casale, acesta ar putea fi ultimul lor vot european, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE la referendumul din 2017.

„Oamenii ar trebui să fie realmente îngrijoraţi de tot ceea ce se întâmplă şi să conştientizeze că au o voce şi pot face ceva şi se pot folosi de dreptul de a vota în alegerile europene, dar şi locale (în UK, alegerile europene se suprapun cu mai multe alegeri locale). Lansăm un apel la adresa tuturor cetăţenilor europeni din UK şi a cetăţenilor britanici din UE să exercite dreptul la vot. În cazul britanicilor, ar putea fi ultima şansă de a vota într-un scrutin european, pentru că dacă Marea Britanie părăseşte UE înainte de următoarele alegeri europarlamentare din 2019, nu vor mai putea vota”, a explicat Roger Casale, fost parlamentar laburist, într-un interviu acordat gândul înainte de lansarea campaniei.

Întrebat cât de serioasă este discuţia, dincolo de jocul politic, despre BREXIT, respectiv retragerea Marii Britanii din UE, Casale s-a arătat un optimist precaut: „Sondaje de la începutul anului arată că opinia majoritară este pentru părăsirea UE, dar cred că se va schimba dacă chiar avem referendum. Nu spun că e probabil, ci că e un risc ca Marea Britanie să iasă din UE, iar acest risc trebuie luat în serios”.

Dincolo de români, primele comunităţi care au primit aceste scrisori de mobilizare la exercitarea dreptului de vot au fost adresate către italienii şi polonezii din Marea Britanie. Gestul a fost şi simbolic, pentru că fiecare dintre aceste comunităţi reprezenta un alt val de aderare. Scrisorile în care cetăţenii străini din UK sunt îndemnaţi să se înregistreze şi să voteze în mai sunt transmise prin intermediul liderilor acestor grupuri. În cazul românilor, ele  sunt co-semnate şi popularizate de Nicolae Raţiu, preşedintele Centrului Cultural Român din Marea Britanie.

Primele sondaje la nivel european: Socialiştii sunt pe primul loc, UE se radicalizează

Socialiştii europeni au, în acest moment, un avans de aproximativ 19 locuri în PE în faţa Popularilor, respectiv 221 la 202, indică primele rezultate previzionate ale scrutinului UE din mai, anunţate zilele trecute de VoteWatch.eu, o organizaţie cu sediul la Bruxelles, care se ocupă de monitorizarea instituţiilor europene. Un asemenea scenariu înseamnă o victorie pentru Socialişti, dar nu una atât de confortabilă încât să aibă garanţia că vor da preşedintele Comisiei Europene (în persoana germanului Martin Schulz, pe care conservatorii lui Merkel l-ar putea accepta, totuşi, din motive de naţionalitate). În acest caz, se poate ajunge la un candidat de compromis şi la negocieri dure în Consiliul de Miniştri, unde conservatorii încă au majoritate.

ALDE, liberalii europeni, vor rămâne cea de-a treia mare putere politică din PE şi vor avea 64 de locuri, potrivit primelor sondaje la nivelul UE 28 - o scădere, totuşi, de la cele 85 de locuri din actuala legislatură. 

Comuniştii, Confederaţia Stângii Unite/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), vor deveni a patra mare putere politică în legislativul UE, după liberal-democraţi, cu 56 (de la 35 în prezent) de locuri prognozate pentru următorul Parlament European. Ei sunt urmaţi de Verzi, cu 44 de locuri (de la 55) în sondaje, de Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), cu 42 de locuri (de la 54), de Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD), cu 30 de locuri (de la 35). În fine, sondajele centralizate de VoteWatch sugerează că neafiliaţii vor avea 92 de locuri. Aici se va da marea luptă după alegeri, pentru că mulţi dintre ei vor intra în unul din grupurile politice de mai sus. Popularii europeni, de exemplu, sunt acum în căutare de oameni, iar cei 92 vor fi principala ţintă. Nu este exclus, însă, să racoleze eurodeputaţi şi din alte grupuri europene, pentru că, spun experţii, fiecare vot contează la aceste alegeri.

Mai mult, în cel puţin două state membre, Grecia şi Letonia, alegerile europene vor fi câştigate de comunişti, indică primele rezultate previzionate ale scrutinului UE din mai, anunţate de VoteWatch.eu. Dincolo de Grecia şi Letonia, alte ţări din care extrema stângă îşi va lua multe locuri sunt Germania, Franţa şi Spania.

În primele sondaje, euroscepticii din UK Independence Party (UKIP), promotorii retoricii anti-români din ultimul an, îi întrec pe conservatorii lui David Cameron cu trei locuri în plus în PE - 18, faţă de 15. Laburiştii ar urma să obţină 29 de locuri. În Franţa, formaţiunea de extremă dreapta Frontul Naţional, condusă de Marine Le Pen, este în topul preferinţelor alegătorilor şi ar urma să câştige 22 de locuri în legislativul UE, cu UMP (centru dreapta) pe locul al doilea (20 de locuri) şi cu socialiştii lui Hollande pe poziţia a treia, cu 18 locuri.

De asemenea, în Italia, Mişcarea 5 Stele a comediantului Beppe Grillo este pe poziţia a doua şi ar putea obţine 18 locuri, după Il Partido Democratico (membru al familiei socialiştilor europeni), cu 22 de locuri.

În România, cel mai recent sondaj INSCOP sugera că PSD+UNPR ar urma să obţină 13 locuri (37%), PNL - 10 (20%), PDL - 8 (17,5%).

Parlamentul European are 751 de locuri, care sunt alocate ţărilor membre în funcţie de populaţie. În următoarea legislatură, România va pierde un loc, ca urmare a reconfigurării PE pentru a aloca poziţii Croaţiei, cel mai nou membru al Uniunii. Astfel, după alegerile din mai, vom avea 32 de eurodeputaţi.

Pentru comentarii, mă găsiţi pe Facebook - Alina Matiş şi pe Twitter - @alinamatis

Citește și: