5966 vizualizări 16 ian 2013

Proprietarii de autoturisme cu vârsta cuprinsă între 48 şi 55 de ani şi care au copii în vârstă de peste 18 ani ar putea avea surpriza ca unele companii de asigurări să le perceapă tarife mai mari la RCA din acest an.

Asiguratorii au ajuns la concluzia că tinerii sunt cei care folosesc deseori autoturismul părinţilor şi produc cele mai multe accidente auto, provocând daune societăţilor de asigurări.


PLUS: ANUNŢUL Guvernului care LOVEŞTE TOŢI ROMÂNII care au maşini!

PLUS: NU E DOAR PENTRU ŞOFERI! După ce vei vedea asta, vei avea o altă imagine DESPRE BENZINA CARE SE VINDE ÎN ROMÂNIA!

PLUS: VESTE GROZAVĂ pentru proprietarii de maşini înmatriculate înainte de 2007


Pe de altă parte, brokerii de asigurări sunt de părere că în acest an unele companii de asigurări ar putea scumpi poliţele RCA în medie cu 20%, în special din cauza majorării daunelor morale achitate de asiguratori victimelor accidentelor de circulaţie.
 
"Mă aştept ca primele la RCA să crească cu 20%. Actualele condiţii de piaţă îi forţează pe unii asigurători să scumpească poliţele, pentru a putea plăti despăgubirile", a declarat pentru gândul Cătălin Stroe, administrator unic la brokerul de asigurare Integrity Gecast.

Stroe susţine că asigurătorii încearcă să segmenteze riscurile.

"Cei mai mulţi merg pe principiul <<ai produs daune, ai malus, nu ai produs, primeşti bonus>>. Unii merg chiar mai departe şi spun că vor să majoreze primele RCA pentru categoria de clienţi cu vârsta de 48-55 de ani, pe motiv că aceştia au copii care folosesc autoturismul şi ei sunt cei care provoacă accidentele, iar daunele companiilor de asigurări cresc", ne-a explicat Stroe.

La rândul său, Norbert Simpf, Business Developer la Internetas, broker de asigurări, susţine că din decembrie anul trecut şi până în prezent la autoturisme doar anumite categorii de RCA s-au scumpit, în medie cu aproximativ 10%. În schimb, în cazul firmelor, pentru autoutilitare, unele companii de asigurări au scumpit deja RCA cu până la 30%.

CSA a elaborat un proiect de normă care prevede că tarifele RCA vor fi stabilite astfel încât încasările firmelor de asigurări estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului.

Gândul a scris, citând opinia unui reprezentant al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, că teoretic, pentru a acoperi riscurile şi cheltuielile aferente firmele de asigurare ar trebui să majoreze cu până la 50% tarifele la RCA.

În prezent, pentru un Logan, o asigurare RCA cu valabilitate de un an, costă 447 de lei la Euroins, 502 lei la Astra Asigurări şi 599 de lei la Uniqa Asigurări, potrivit calculatorului de pe rca-ieftin.ro.

Pe de altă parte, alt broker este de părere că există şi companii care, pentru a rezista pe piaţă, ar trebui să reducă rapid tarifele la RCA pe anumite clase de autovehicule. "Mă refer de exemplu la unele companii care au tarife RCA pentru camioane care sunt de zece ori mai mari decât media de pe piaţă", a precizat brokerul de asigurări.

Brokerii de asigurări spun că "99,9% dintre clienţi se uită la preţ şi nu se uită şi de la ce companie cumpără asigurarea RCA".

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a elaborat în toamna anului trecut o normă prin care şoferii păgubiţi în accidente vor putea solicita propriului asigurator RCA plata daunei, urmând ca acesta să recupereze despăgubirea de la compania care a emis RCA al persoanei vinovate. Norma CSA este încă în dezbatere.

Gândul a scris că, din cauza creşterii rapide, în ultimii ani, a despăgubirilor morale solicitate de victimele accidentelor de vehicule, reprezentanţii firmelor de asigurări au elaborat un ghid specializat care stabileşte sumele pe care asiguratorii le-ar putea achita drept despăgubiri pe baza poliţelor RCA.

Citește și: