1969 vizualizări 14 mai 2013

Venită iniţial din partea unor români ca propunere de revizuire a Constituţiei pe site-ul Forumului Constituţional, România ar putea ajunge să aibă nu una, ci două zile naţionale începând cu 2014, acest lucru fiind susţinut şi de mai mulţi deputaţi liberali. Conduşi sau nu de curentul monarhist, parlamentarii PNL vor ca statul român să-şi schimbe cu totul ziua naţională sau să o celebreze de două ori, ambele zile fiind proclamate nelucrătoare.

Varianta 1: 10 mai, Ziua Naţională

Mai precis, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul Gigel Ştirbu, dar încă nedepus la Camera Deputaţilor, România ar urma să fie sărbătorită pe 10 mai în detrimentul zilei de 1 decembrie. Liberalul vorbeşte despre evenimentele istorice care s-au întâmplat în această zi, plusând pe argumentul că oricum până în 1947 Ziua naţională era pe 10 mai.

"Prin instituirea zilei de 10 mai Zi naţională practic revenim la realitatea istorică. Până în 1947 aşa a fost, iar pe 10 mai s-au luat decizii importante, covârşitoare, cum ar fi depunerea jurământului lui Carol I sau proclamarea independenţei. Trebuie să revenim la adevărul istoric şters de comunişti cu buretele. Suntem singura ţară din Europa care nu-şi serbează independenţa. Unii spun chiar că 1 decembrie nu este o zi potrivită pentru a fi zi naţională din cauza condiţiilor climaterice", a declarat Ştirbu, pentru gândul.

Iniţiativa i-a surâs chiar şi preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care conduce şi Comisia pentru Revizuirea Constituţiei. Deşi nu a fost contactat de colegii săi de la Camera Deputaţilor pentru acest proiect, Antonescu nu ar spune nu variantei în care România ar avea două zile naţionale. Întrebat de gândul dacă 10 mai are potenţial pentru a fi zi naţională, preşedintele liberal a recunoscut că această zi este una marcantă pentru România.

"Este o propunere căreia îi înţeleg argumentele şi la prima vedere. Categoric 10 mai are toate datele pentru a fi şi sărbătoare naţională, nu trebuie să fi monarhist ca să o spui, este o zi care cu adevărat marchează istoria României. Nu aş opta să devină zi naţională în locul celei de 1 Decembrie, dar sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie, putem să luăm în serios o asemenea propunere", a spus Antonescu.

Printre suporterii unei astfel de reglementări se numără şi deputatul Cristian Buican. Pentru el, lucrurile sunt reduse la minim: regalitatea este cea mai importantă.

"Pentru că sunt regalist, ce contează mai mult de atât? Am numai motive subiective ca să vreau 10 mai Zi Naţională. Asta cu condiţiile climaterice e puţin ieşit din comun, ca să nu-i spun altfel", a comentat Buican, contactat de gândul.

Varianta 2: România cu două zile naţionale

Un alt deputat PNL care vorbea săptămâna trecută despre o iniţiativă prin care 10 mai să devină Ziua Naţională a Independenţei şi a Tradiţiei Monarhice este Radu Zlati. Însă auzind ideea lui Ştirbu, a lăsat deoparte proiectul său, în speranţa de a obţine mai mult.

"Am hotărât să facem un proiect mult mai ambiţios, la ideea domnului Ştirbu. Pe 10 mai să fie o zi liberă, să se organizeze activităţi care să comemoreze independenţa. Trebuie să readucem în vigoare cu toate puterea acest simbol, de 10 mai, să sărim peste episodul comunist şi să ne întoarcem la tradiţie. Suntem singura ţară care nu are o zi dedicată eroilor noştri, pe Ştefan (cel Mare- n.r.), pe Mihai (Viteazul- n.r.), este vorba despre tradiţii vechi de 1.000 de ani", şi-a argumentat acesta poziţia, contactat de gândul.

Cu toate acestea, Zlati nu ar renunţa nici la actuala zi naţională şi, în concluzie, spune că ar dori să existe două zile în care să sărbătorim România.

"Ziua de 1 Decembrie e dragă tuturor românilor, şi mie mi-e dragă, nu ar trebui să renunţăm la ea. România poate avea prin acest proiect, eventual prin Constituţie, două zile naţionale, nu este singura ţară. Eu sunt monarhist şi nu ascund asta", a mai spus Zlati.

Deşi a fost consilierul prezidenţial al lui Crin Antonescu, pentru scurt timp, spune că totuşi nu s-a consultat încă şi cu preşedintele partidului.

Referitor la această variantă, iniţiatorul proiectului, Gigel Ştirbu, mizează pe schimbarea cu totul a zilei de 1 decembrie. Dacă totuşi Parlamentul decide să se păstreze ambele zile, cu atât mai bine.

"Dacă Parlamentul va decide să fie două zile naţionale, asta e, nu mă deranjează, însă eu propun trecerea la altă zi naţională, iar 1 decembrie să rămână zi nelucrătoare şi să celebrăm reintegrarea naţională, reunificarea noastră", a precizat el.

Deputaţii care spun "pas"

Potrivit surselor citate, proiectul de lege este susţinut de întregul grup parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor. Cu toate acestea, întrebată anterior de gândul dacă ar fi de acord cu aşa ceva, deputata Alina Gorghiu a spus din start nu, mai ales dacă sunt invocate motive climaterice.

"Da, foarte interesantă propunere, ce pot spune. Eu nu vreau să jignesc pe nimeni, dar sunt unele propuneri de care mă cam îndoiesc că vor fi luate în seamă. Nu, nu putem discuta despre aşa ceva, este exagerat să modificăm Constituţia în funcţie de lungimea zilei sau de temperaturile de afară", a precizat ea.

Un alt deputat al puterii, de data aceasta social-democrat, a depus o iniţiativă prin care se dorea declararea zilei de 9 mai zi liberă naţională. Bogdan Diaconu a fost sceptic la auzul variantei în care ziua României ar fi schimbată, spunând despre cetăţenii iniţiatori că "doar fac parte dintr-un curent monarhist".

 “E greşit, pe 9 mai s-a proclamat independenţa României. Această propunere cu 10 mai vine din partea unui curent monarhist care încearcă să mute adevărului istoric şi să se confunde cu Ziua regelui. Nu poate fi corelată cu iniţativa mea pentru că sunt intenţii diferite, eu vreau să punctez adevărul istoric, iar aceasta este de denaturare a lui”, a explicat anterior Diaconu, pentru gândul.

Nici din partea PDL nu ar fi susţinere, deputatul Gheorghe Tinel spunând în urmă cu ceva timp, pentru gândul, că 1 decembrie trebuie să rămână Ziua Naţională.

"1 Decembrie trebuie să rămână, nu trebuie să uităm că datorită acestei zile muntenii, moldovenii şi oltenii sunt toţi la un loc. Aşa şi eu iubesc iarna pentru că sunt născut iarna. Poate cineva vrea ca ziua naţională să fie toamna, că atunci se coc strugurii sau de mărţişor, ca să facem nişte cadouri femeilor", a declarat Gheorghe.

 

 

Citește și: