4141 vizualizări 3 mar 2013

Aderarea României la Schengen devine subiect de conflict între preşedintele Traian Băsescu şi Guvern. După ce ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a susţinut că România nu va mai fi interesată de această problemă dacă va fi amânată din nou aderarea, şeful statului l-a somat să nu mai facă asemenea afirmaţii, apreciindu-le ca fiind "o opinie strict personală". La scurt timp, premierul a anunţat că Titus Corlăţean a vorbit în numele guvernului şi l-a sfătuit pe Băsescu să tacă.

"Cu cât tace şi cu cât face mai puţin scandal, cu atât Guvernul României şi România au şanse să se integreze mai repede şi mai bine în Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar eşec, cred că acum Guvernul trebuie să aibă o altă strategie, mai eficientă şi mai demnă privind relaţiile noastre europene", a spus Ponta.

Reacţia preşedintelui după declaraţiile lui Corlăţean a venit în această dimineaţă. "Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând. Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele precizează că aderarea la spaţiul Schengen "constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României."

"România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, afirmă Băsescu.

Precizările premierului

 Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat agenţiei MEDIAFAX premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie.

În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluţie politică, iar Guvernul va aştepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuţie, a adăugat premierul.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă - n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

MRU vrea ca ministrul de externe să dea explicaţii în parlament

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că va cere audierea în parlament a ministrului de Externe Titus Corlăţean, pe care l-a acuzat că are o atitudine antieuroepeană. Mai mult, el nu a exclus ca premierul Victor Ponta să fi ştiut despre poziţionarea lui Corlăţean.

Citește și: