96 vizualizări 24 oct 2013

Creşterea cotei unice la 22% şi scăderea TVA cu două procente, aceasta a fost varianta propusă de premierul Victor Ponta în ultima şedinţă a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor. Şeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate şi le-a propus unificarea cotei unice şi a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014, au declarat pentru gândul surse din USL. În cadrul şedinţei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară.

Ponta le-a spus liberalilor că ştie că PNL are o „sensibilitate” când se discută despre majorarea cotei unice, dar trebuie luată o decizie pentru a creşte veniturile la buget. Potrivit propunerii avansate de Ponta în interiorul Uniunii, cota unică ar urma să crească de la 16% la 22%, în timp ce TVA ar scădea de la 24% la 22%.

„La finalul şedinţei USL de vineri, Ponta a venit cu această propunere. Discuţia a pornit de la faptul că încasările la buget nu sunt cele prognozate, iar dacă vrem fonduri pentru investiţii trebuie să luăm o decizie în interiorul USL. Nu s-a luat o decizie, ci a fost doar o propunere. A fost o discuţie generală, nu s-a intrat în detalii”, au precizat pentru gândul surse din conducerea PSD.

Un alt lider PSD a precizat că Ponta le-a vorbit liberalilor despre necesitatea găsirii unei "idei deştepte", care să crească veniturile la buget, în acest sens prezentându-le varianta la care s-a gândit.

Propunerea venită din partea premierului a fost discutată ieri seară la şedinţa PNL, ţinută în biroul lui Crin Antonescu. PNL a spus că nu va fi de acord cu majorarea cotei unice, „mai ales că în ultima perioadă am promis că nu vom creşte taxele”.

"Ponta a venit la final şi a aruncat asta ca o propunere, în condiţiile în care se discuta despre cum va arăta bugetul pe 2014. Ideea era să fie unificate cota unică şi TVA la 22%", au afirmat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Mai mult, 2014 este un an electoral, iar creşterea cotei unice ar fi o grea lovitură pentru PNL în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, o asemenea schimbare a politicii fiscale ar trebui negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

PNL s-a opus în acest an impozitării salariilor care depăşesc o mie de euro, deşi măsura a fost insistent susţinută de premierul Victor Ponta.

Invitat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV,  preşedintele Traian Băsescu a invocat o scădere a încasărilor la buget în acest an.

Potrivit datelor pregătite de şeful statului, în primele opt luni ale lui 2013, "avem un minus de 5,3 miliarde de lei" la capitolul venituri bugetare, iar estimarea pentru septembrie este "un minus de 1,3-1,5 miliarde".

Datele preşedintelui nu au fost contestate la nivel guvernamental, surse din cadrul Ministerului Finanţelor confirmând pentru gândul că încasările la buget sunt sub cele prognozate. 

Citește și: