188 vizualizări 26 iun 2013

Scandal în Parlamentul României pe subiecte religioase. Preotul care a slujit la şedinţa Senatului când senatorul PPDD Tudor Barbu a înălţat o cruce în plen este acuzat chiar de către pepededist că ar fi un impostor. Disputa "preotul care nu e preot" îl pune în prim-plan pe preotul Vasile Bălţătescu, care este angajat în cadrul unui serviciu al Senatului, problema senatorului PPDD fiind faptul că s-a prezentat ca fiind preot din partea Grupului Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului. Din punctul de vedere al lui Tudor Barbu, acesta reprezintă un "act de impostură".

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO - Crucea înălţată de senatorul Barbu

"Eu am cerut un reprezentant al Grupului de rugăciune de la Parlament, a venit el şi a slujit, când el nu este în acel grup. După aceea am aflat că domnul Bălţătescu este consilier pe la Senat. Din punctul meu de vedere este un act de impostură în toată regula, aţi văzut şi comunicatul Patriarhiei", a declarat senatorul PPDD, pentru gândul.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Grupului Ecumenic de rugăciune, deputatul Nicolae Mircovici, îl contrazice pe Barbu: preotul în cauză chiar face parte din acest grup şi are toate drepturile să slujească.

"Nu văd de ce nu ar putea să slujească. Părintele Bălţătescu face parte din grupul nostru, alături de părintele Armaşi, vine la fiecare şedinţă, slujeşte, nu văd cu ce ar fi greşit. O fi vreo concurenţă între ei, nu ştiu ce să zic. Dar e normal ca el să slujească", a declarat Mircovici, pentru gândul.

Pe de altă parte, Patriarhia a trimis un comunicat prin care preciza că reprezentantul lor în Parlament este, de fapt, preotul Ion Armaşi-Vartan, cu specificaţia că Vasile Bălţătescu nu are calitatea de a reprezenta Patriarhia în relaţia cu Parlamentul. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, admite faptul că Vasile Bălţătescu este preot "cu acte în regulă" şi se află în Parlament de peste 7 ani.

"De ce să fie o greşeală că a slujit părintele Bălţătescu? El este preot ortodox, a fost hirotonisit, nu este interzis pentru el să meargă în Parlament şi să slujească. Diferenţa este că nu el este reprezentantul nostru, ci părintele Ion Armaşi", a comunicat părintele Stoica, contactat de gândul.

Care ar fi totuşi actul de impostură rămâne la latitudinea Comisiei de Disciplină, care va analiza cazul şi-l va sancţiona pe preotul în cauză.

"Eu am înţeles că domnul Bălţătescu nu e preot, are, într-adevăr, studii teologice, însă nu e preot-preot. El e angajat la un serviciul de la Senat, a refuzat să semneze fişa postului, nu este omul de legătură cu Patriarhia. Astfel, a uzurpat de atribuţiile lui, ştiu că Patriarhia interzice ca alt preot să slujească în Parlament. Dar situaţia va fi analizată în Comisia de Disciplină, din câte ştiu eu riscă să fie dat afară", a spus Ovidiu Marian, secretarul general al Senatului, pentru gândul.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, părintele Vasile Bălţătescu nu a putut fi contactat.

Citește și: