82 vizualizări 17 mar 2014

Victor Ponta a răspuns acuzaţiilor de plagiat, declarând într-o conferinţă de presă că nu a fost vorba despre o intenţie de a copia, fiind dispus să renunţe chiar şi la titlul de doctor, în cazul în care va fi găsit vinovat. Deşi a recunoscut că a folosit 30 de pagini din lucrarea profesorului Ion Diaconu, cel care a scris şi prefaţa tezei de dctorat a premierului, Ponta a menţionat că sursa este trecută în bibliografie.

"Sigur că m-am inspirat din aceste cărţi, că la Drept nu ai cum să inventezi. Am plagiat cele 30 de pagini, din 410 pagini, e totuşi o performanţă. Este vorba despre lucrarea domnului Diaconu, cel de care sunt acuzat că l-am plagiat şi acolo se face o descriere a statutului care fusese proaspăt aprobat atunci. Nu se poate vorbi despre intenţia mea de a plagia ce au facut ei. Nu-mi aduce niciun beneficiu, nu predau la nicio facultate, nu iau niciun leu în plus. Sunt gata să răspund pentru faptul că am citat greşit, nu am niciun fel de problemă să recunosc. Atât timp cât sunt trecuţi în carte autorii, nu poate fi vorba că am plagiat. Sunt gata să renunţ şi la titlul de doctor, dacă e cazul", a declarat premierul, în conferinţa de presă.

Mai mult, Ponta susţine că a aflat şi cine este "sursa anonimă" care a contactat cele două publicaţii - Natura şi Frankfurter Allgemeine Zeitung, aceasta fiind fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Actual consilier prezidenţial, Funeriu a fost acuzat de premier că s-a dus personal în Germania pentru a vorbi cu reprezentanţii celor două reviste, la ordinele preşedintelui.

"La Traian Băsescu ştiţi cu ce se ocupă consilierii prezidenţiali şi ştiţi foarte bine care este stilul domniei sale. Fiecare persoană este ori ameninţată, ori şantajată, ori atacată, după care rămâne să-şi dovedească nevinovăţia. Domnul preşedinte foloseşte atacuri murdare, metode securiste, atacul, calomnia", a mai spus Ponta, adăugând că "este greu să fii prim-ministru cu Traian Băsescu preşedinte".

Revista "Nature" a publicat un articol în care susţinea că premierul României este acuzat că a plagiat, prezentând un set de documente provenite de la o "sursă anonimă". Potrivit publicaţiei, mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini a lui Victor Ponta ar conţine texte copiate.

"Părţi substanţiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiştii în drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu. Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente", a scris revista Nature.

 

Citește și: