Andrei Luca POPESCU
3289 vizualizări 15 iul 2016

Tunisianul stabilit în Franţa Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31 de ani, a transformat sărbătoarea de Ziua Franţei într-un infern la Nisa, aşa cum l-au descris mai mulţi martori care au scăpat cu viaţă din calea camionului de 19 tone cu care acesta a intrat în plin, în mulţimea adunată pe cea mai populară promenadă a Nisei. Cel mai recent bilanţ al victimelor, prezentat de procurorul general al Franţei, arăta că 84 de persoane au murit, iar 202 au fost rănite, dintre care aproximativ 50 sunt copii. La acea oră, aproape 50 de răniţi erau în stare critică, iar 25 erau la terapie intensivă. Statul Islamic a revendicat atacul, spunând că Bouhlel era „un soldat” de-al său.

Printre victime se numără şi doi români care au fost răniţi. Până acum, se ştie că doi cetăţeni americani (tată şi fiu), doi armeni, unul ucrainean, unul rus şi unul elveţian se numără printre cei care şi-au pierdut viaţa pe promenada de la Nisa.

ATENTATUL DE LA NISA. LIVE UPDATE

„A fost un infern. Nu s-a ţinut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru gândul, Adrian Iliuţă, un tânăr român de 24 de ani, care a scăpat ca prin urechile acului de la moarte. Ieşise cu doi prieteni în oraş, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă s-a declanşat infernul.

„Am auzit un sunet foarte puternic urmat de ţipete. Am zis: s-a terminat, suntem împuşcaţi. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion car rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 paşi de mine şi prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii si ne-am zis că e un act terorist. (...) Am simţit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeazu persoane lovite şi călcate de tir”, a povestit Adrian. Imediat după atac, în stare de şoc, el şi prietenii lui le-au făcut semne şoferilor care treceau prin zonă să-i ia în maşină. „Toată lumea refuza. E normal nu poţi avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.

Adrian a reuşit să ajungă la maşină şi apoi în siguranţă acasă. Nu acelaşi lucru poate spune despre o familie pe care a văzut-o înainte cu câteva secunde  de atac. „În faţa mea, pe o bancă, era o familie de arabi, de la oameni în vârstă, la persoane de vârsta mea şi două căruciare. Nu sunt sigur că au scăpat”, a spus el.  În august, Adrian are bilet de avion pentru România. Nu ştie acum dacă se va mai întoarce în Franţa după cele întâmplate.

Un alt român, martor la atentatul terorist, a filmat imediat după ce camionul morţii a trecut pe Promenade des Anglais.  „Copii morţi, Doamne, Doamne”, se aude el spunând pe înregistrare.

„Acest camion s-a aflat la 20 m în faţa mea nevăzându-l deoarece vorbeam la telefon privind în asfalt şi neauzind prea bine din cauza concertului. Datorită mulţimii aflate înaintea mea am scăpat cu viaţă deoarece s-a produs acel zgomot de impact şi aşa am ridicat privirea. Ne-am buşit unii de alţii pt a ne feri din calea camionului după care am rămas şocat... copii, tineri, vârstnici.....CARNAGIU Dumnezeu să-i odihnească”, a scris el pe Facebook.

Mai mulţi oameni au încercat să oprească cursa camionului, până ca poliţia să reuşească să-l anihileze pe şofer. Un motociclist a murit încercând să vină lângă cabina şoferului. O altă persoană a reuşit să se urce pe cabina camionului şi să intre chiar în cabină, lucru care i-a ajutat pe poliţişti să îl împuşte mortal pe tunisianul de la volan.

Nader El Shafei este un egiptean care a încercat, ca şi alţi câţiva oameni care se aflau pe promenada din Nisa, să-l oprească pe atacator. El a povestit jurnaliştilor BBC cum a ajuns să-l privească în ochi pe tunisianul care conducea camionul, cu câteva clipe înainte ca acesta să fie împuşcat mortal de poliţie.

„Am ţipat la el continuu, i-am făcut semne din mâini să se oprească şi am încercat să îi spun că sunt mulţi oameni prinşi sub camionul lui, morţi deja. Dar lui nu i-a păsat de niciunul dintre cei prezenţi acolo”, a povestit bărbatul.

Scena a continuat cu momentul în care atacatorul a luat în mână un obiect care semăna cu un telefon mobil, a povestit egipteanul.

„Am crezut că va suna la ambulanţă să anunţe despre accident, dar m-am înşelat, pentru că el a luat în mână o armă şi a început să tragă în poliţişti. Când a ajuns poliţia la faţa locului, şi-au dat seama că ceva e în neregulă şi au continuat să îl someze şi atunci când el nu a coborât - l-au văzut pe geam cum îşi scoate pistolul. Poliţiştii şi-au dat seama că va continua să tragă şi nu au ezitat să-l împuşte în clipa imediat următoare. Nu au mai aşteptat nicio negociere, ci, pur şi simplu, au deschis focul”, a povestit Nader.

Tony Molina, un martor al atentatului, a spus pentru CNN că a privit tot haosul de la fereastra camerei sale de hotel, cu vedere spre promenadă. „Era o mare de oameni şi dintr-odată am văzut acel camion mare, alb, nu am putut vedea şoferul, dar făcea viraje bruşte la diferite unghiuri, de la stânga la dreapta, la 25, 30 de kilometri pe oră”, a declarat martorul. „Oamenii ţipau şi fugeau. Încă sunt oameni la care mă uit chiar acum care stau lângă membrii decedaţi ai familiei lor. Lucrez în criminalistică şi nu am văzut niciodată aşa ceva. Este incredibil.”

Filmul evenimentelor. Cum a ajuns Bouhlel să gonească cu camionul prin mulţime

Procurorul general al Franţei Francois Molins a precizat că tunisianul a închiriat camionul de 19 tone pe 11 iulie şi ar fi trebuit să-l returneze pe 13 iulie. Totuşi, în ziua de 14 iulie, acesta l-a lăsat parcat, venind la el seara, pe bicicletă, la ora locală 21:43.

De altfel, bicicleta sa a fost găsită în interiorul camionului, unde anchetatorii au mai găsit două arme automate, dintre care una de plastic, încărcătoare, cartuşe şi două copii din plastic ale unor arme de tip Kalaşnikov şi M16. De asemenea, în camion au fost găsite mobilul, cardul bancar şi actele lui Mahomed Lahouaiej Bouhlel.

La ora locală 22.30, camionul a fost surprins de camerele de supraveghere mergând spre promenadă. Atacatorul a condus camionul pe o distanţă de 2 kilometri pe „Cheiul Englezilor”, de la numărul 11 la numărul 47 al promenadei din Nisa, fiind ucis de poliţie după un schimb de focuri, a mai declarat procurorul.

Cursa nebunească a durat 45 de secunde, conform unor surse din Poliţie, citate de Nise Matin.

Anchetatorii au ridicat înregistrări telefonice şi date din calculatorul atacatorului, pe care acum le analizează pentru a stabili motivele şi dacă a fost ajutat de altcineva din exterior pentru acest atac.

„Nu există nicio revendicare a atacului, însă modul de operare seamănă cu apelurile la crime făcute de organizaţiile teroriste”, a mai spus procurorul general.

Mai multe publicaţii din Europa remarcă însă faptul că atacul urmează unul dintre îndemnurile la Jihad ale unui lider al Statului Islamic, care a dat în 2014 un sfat cât se poate de precis adepţilor săi extremişti islamişti: „Folosiţi un camion ca o maşină de tuns iarba, mergeţi în cele mai dens populate zone şi conduceţi cu viteza maximă pentru a face mai multe daune. În cazul în care aveţi acces cu un pistol, utilizaţi-l  pentru a termina treaba".

Cine era Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Născut în Tunis, Bouhlel a venit în Franţa din oraşul tunisian Msaken, din nord-estul ţării, unde a şi locuit în trecut, ultima oară fiind acolo în urmă cu 4 ani, conform unor surse de securitate tunisiene, citate de Reuters. El nu era cunoscut în Tunisia pentru radicalism islamic. Un vecin citat de Reuters susţine că s-a mutat în Franţa din 2005.

Era căsătorit şi avea trei copii, însă conform unor declaraţii ale unor vecini şi rude îndepărtate de-ale sale, contactate de Daily Mail, se afla în divorţ şi avea o istorie violentă cu soţia sa.

Vecinii atacatorului de la Nisa îl descriu ca pe un om „singuratic” şi „tăcut”. Îşi parca zilnic bicicleta şi o camionetă cu care muncea. Nu părea o persoană religioasă şi purta des pantaloni scurţi şi ghete, conform AFP. Un vecin a declarat că şoferul era un bărbat arătos, care se uita la fiicele lui.

Vărul lui Bouhlel declară pentru Daily Mail că acesta bea, mânca porc, nu mergea la moschee şi nu ţinea la ritualurile impuse de credinţa islamică. Vecinii contactaţi de tabloidul britanic îl descriu de asemenea ca pe un tip care mergea în cluburi, era violent şi retras. Conform acestora, tunisianul şi-ar fi pierdut slujba de şofer de camion după ce ar fi adormit la volan şi ar fi tamponat mai multe maşini.

El s-a aflat în atenţia poliţiei franceze între 2010 şi 2016 pentru furturi mărunte, ameninţări şi violenţe, şi a fost condamnat la 6 luni cu suspendare în martie 2016, pentru o altercaţie în care a fost folosită o armă, petrecută în ianuarie 2016. Mai precis, în urma unor certuri în trafic, Bouhlel a atacat pe cineva cu o bâtă de baseball.

El a fost recunoscut de victima sa, Jean Baptiste Ximenes, în urma carnagiului de joi noapte, conform Le Figaro. „Trebuia să facă 6 luni de închisoare. Unde e justiţia? Lumea este mică, deci încetaţi să-i mai lăsaţi să se plimbe”, a scris acesta pe Facebook.

Deşi a fost condamnat, tunisianul nu se afla „în niciun fel” în atenţia serviciilor de informaţii, pentru că „nu a ridicat niciodată suspiciuni de terorism”, a mai spus procurorul general al Franţei.

Soţia sa a fost reţinută vineri de poliţie, pentru a da lămuriri despre fostul ei soţ.

La percheziţia apartamentului său, anchetatorii nu au găsit arme, însă au detonat un colet suspect dintr-o camionetă parcată la 100 de metri de blocul unde locuia tunisianul.

Şoferul camionului „este un terorist legat într-un fel sau altul de islamismul radical”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, la France 2. El a spus că nu are nicio îndoială că a fost vorba despre un act terorist. El a negat când a fost întrebat dacă consideră că serviciile de securitate au înregistrat un eşec.

„Cinsprezece încercări de atentate au fost dejucate în aceşti ultimi trei ani, unul foarte important în primăvară”, a spus Valls.

Foto: Twitter Catherine Marciano (AFP).

Manuel Valls: 15 atentate dejucate în ultimii 3 ani

Şoferul camionului „este un terorist legat într-un fel sau altul de islamismul radical”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, la France 2. El a spus că nu are nicio îndoială că a fost vorba despre un act terorist. El a negat când a fost întrebat dacă consideră că serviciile de securitate au înregistrat un eşec.

„Cinsprezece încercări de atentate au fost dejucate în aceşti ultimi trei ani, unul foarte important în primăvară”, a spus Valls.

Francois Hollande: Franţa nu a terminat cu terorismul

Preşedintele Franţei a venit la Nisa vineri, unde a avut şi o reuniune cu celula de criză.

„Franţa nu a terminat cu terorismul. Suntem în faţa unei lupte de durată. Avem un inamic care aşteaptă să lovească. Am fost într-un spital de la Nisa care s-a confruntat cu un număr mare de solicitări. Sunt oameni care au venit la muncă toată noaptea, deşi nu erau de serviciu. Până în ultimul moment s-a făcut tot posibilul pentru a salva vieţile. Vreau să le mulţumesc celor care s-au mobilizat”, a spus Hollande.

„Voi lua deciziile necesare pentru a consolida efectivele. Vom continua să protejăm cetăţenii francezi. Le cer oamenilor să fie puternici. Noi suntem o ţară puternică, capabilă să trecem prin orice încercări. Vreau să vă spun că am oferit un exemplu pentru că am dovedit că putem fi uniţi şi e rolul meu şi responsabilitatea mea să ştiu să îi protejez pe francezi", a mai spus preşedintele francez, care de altfel a decretat vineri prelungirea stării de urgenţă în Franţa cu încă trei luni, până în octombrie.

„Franţa nu va ceda ameninţării teroriste. S-au schimbat timpurile şi Franţa nu vrea să trăiască sub această ameninţare a teroriştilor. Ţara a făcut încă o dată o dovadă de solidaritate, Franţa a fost lovită chiar de ziua noastră naţională. Au vrut să lovească în unitatea noastră, dar împreună vom rămâne în jurul acestor valori universale", a declarat şi prim-ministrul Franţei, Manuel Valls.

Autorităţile din Nisa s-au pregătit intens pentru un atac terorist, conform Le Monde, înaintea carnavalului de la Nisa (cel mai mare din lume după Rio şi Veneţia), din februarie, apoi pentru cele patru meciuri de la Euro 2016 desfăşurate în oraş.

La carnavalul de la Nisa au participat peste un milion de persoane, iar paza a fost asigurată de 400 de poliţişti şi 1.400 de membri ai forţelor naţionale de ordine. S-a lucrat la planuri de contingenţă pentru atac nuclear, radioactiv, bacteriologic şi chimic, conform subprefectului din Alpes-Maritimes, citat de Le Monde. S-a acordat atenţie şi posibilităţii unui atac de pe mare, precum cel din Bombay.

Citește și: