Raluca Pancu
15231 vizualizări 8 iul 2016

În noaptea de şapte spre opt iulie, în timpul unui protest împotriva uciderii a doi oameni de culoare de către forţele de ordine, în oraşul american Dallas, cinci politişti şi-au pierdut viaţa şi alţi şapte au răniţi după ce au fost împuşcaţi într-un atac armat. Potrivit şefului poliţiei din Dallas, David Brown, doi lunetişti au deschis focul asupra ofiţerilor, mulţi dintre poliţişti fiind împuşcaţi în spate. În total, trei suspecţi au fost reţinuţi de autorităţi, al patrulea murind în timpul confruntării cu forţele de ordine. Potrivit ABC News, suspectul, identificat drept Micah Johnson, în vârstă de 25 de ani, ar fi declarat, înainte de a muri, că a acţionat singur, pentru a răzbuna împuşcarea de către poliţie a persoanelor de culoare. Mai mult,  în cursul discuţiilor cu negociatorii poliţiei, suspectul ar fi declarat că voia să omoare "albi, în special agenţi de poliţie".

“Am încercuit un suspect şi am încercat să negociem cu el timp de mai multe ore”, a spus şeful poliţiei din Dallas, David Brown. Acesta a adăugat că negocierile au eşuat şi s-au transformat într-un schimb de focuri cu suspectul, potrivit Los Angeles Times, citat de Mediafax.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat atacul din Dallas. "Avem de-a face cu un atac teribil, abject pus la cale cu sânge rece la adresa celor care asigură ordinea şi respectarea legii", a spus Obama în timpul unei conferinţe de presă la summitul NATO de la Varşovia.

Atacul armat din Dallas reprezintă cel mai sângeros incident pentru poliţia americană din 11 septembrie 2001. În 24 februarie 1993, patru poliţişti au fost ucişi în Waco Texas. La 19 aprilie 1995, în Oklahoma City, opt reprezentanţi ai poliţiei au fost ucişi. Poliţia din SUA a pierdut cei mai mulţi membri în data de 11 septembrie 2001, când 72 au murit  în New York şi Pennsylvania. În 21 martie 2009, patru poliţişti americani şi-au găsit sfârşitul în timpul misiunii în Oakland, California, şi tot patru în 29 noiembrie, 2009, în Lakewood, Washington.

Potrivit CNN, la ora actuală peste un milion de locuitori ai statului american Texas au permis de port-armă, dintre care 57,000 de regăsesc numai în Dalas.

UPDATE 18:00 Numărul poliţiştilor răniţi a urcat la şapte.

UPDATE 14:00 Martorii spun că marşul se derula în linişte când s-au auzit primele focuri de armă, potrivit CNN. 

 

UPDATE 13:30 Nu au fost găsiţi explozibili în Dallas, potrivit poliţiei, citată de Reuters.

 

UPDATE 12:55 Prezent la summitul NATO, preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat atacurile din Dallas, potrivit AFP.

"Avem de-a face cu un atac teribil, abject pus la cale cu sânge rece la adresa celor care asigură ordinea şi respectarea legii", a spus Obama în timpul unei conferinţe de presă la summitul NATO de la Varşovia, adăugând că ofiţerii au fost ţintele mai multor suspecţi. "Să nu uităm să ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care ne apără zilnic!", a mai spus Obama.

 

UPDATE 11:38 Al patrulea suspect cu care poliţiştii negociau s-ar fi sinucis.

UPDATE 09:59 Un al cincilea poliţist din cei 11 împuşcaţi în Dallas a murit. 

UPDATE 09:30 Poliţia spune că în atac ar fi fost implicate patru persoane. Trei au fost reţinute, iar o a patra este într-un garaj şi poartă negocieri cu forţele speciale. Aceasta le-ar fi spus că există plasată şi o bombă în oraş. Potrivit şefului Poliţiei, cele trei persoane aflate în custodie nu cooperează.

Unul dintre suspecţi, Mark Hughes, s-a predat poliţiei după ce fotografia sa a fost difuzată pe reţelele de socializare. Fratele său, Cory Hughes, care a fost unul dintre organizatorii protestului a spus că Mark nu a fost implicat în atac şi nu a împuşcat pe nimeni.

 

Echipele de deminare investighează un dispozitiv descoperit la locul unde a avut loc un schimb de focuri cu un suspect.

Protestele împotriva utilizării forţei letale de către poliţie în cazurile în care sunt implicaţi afro-americani au fost declanşate de moartea a două persoane de culoare, Philando Castilia din Minnesota si Alton Sterling in Louisiana, ambele decedate în urma intervenţiei poliţiei.

Philando Castilia a fost împuşcat mortal miercuri în St Paul, în timp ce Alton Sterling ucis de poliţie o zi mai devreme, în Baton Rouge.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că "toţi oamenii imparţiali ar trebui să fie îngrijoraţi" cu privire la frecventele ucideri ale americanilor de culoare de către poliţie.

Referindu-se la statisticile care arată că cetăţeni afro-americani sunt mult mai susceptibili de a fi împuşcati de poliţie, Obama a cerut forţelor de ordine să elimine atitudinile părtinitoare.

"Atunci când incidente de acest gen au loc, o parte importantă dintre concetăţenii noştri simte că din cauza culorii pielii lor, nu sunt tratati la fel," a spus preşedintele american."Şi asta doare."

Citește și: