Alina Matis
4111 vizualizări 25 aug 2012

Harry G. Barnes Jr., unul dintre cei mai mari diplomaţi americani ai ultimelor decenii şi fost ambasador în România, a încetat din viaţă în 9 august, la vârsta de 86 de ani, a anunţat vineri, printr-un comunicat, Departamentul de Stat american. Potrivit familiei, cauza morţii a fost o infecţie contractată de Barnes.

„Departamentul de Stat primeşte cu tristeţe vesta morţii fostului ambasador Harry G. Barnes Jr.”, a declarat diplomaţia americană. Fost director general al Foreign Service şi ambasador în Chile, India şi România, Harry Barnes „a întrupat toate trăsăturile pe care ar trebui să le aibă un diplomat american”, a mai declarat departamentul condus de Hillary Clinton.

„Dând dovadă de mult curaj, atât în plan personal, cât şi în plan profesional, el a promovat intens schimbarea democratică, în timpul regimurilor lui Augusto Pinochet, în Chile, şi Nicolae Ceauşescu, în România”, se mai arată în comunicatul diplomaţiei americane.

De altfel, în cei trei ani pe care i-a petrecut în România în calitate de ambasador american, între 1974 şi 1977, Harry Barnes a fost considerat o ameninţare la adresa regimului comunist. Securitatea era atât de preocupată de acţiunile diplomatului, încât a mers până la „plantarea” unui microfon în călcâiul unui pantof pe care americanul îl trimisese la reparat. Ambasada a aflat repede că şeful misiunii americane în România era monitorizat. Un membru al ambasadei i-a întins într-o zi lui Barnes un bilet, în care îl informa că era „în direct”, aminteşte Washington Post.

În 1987, pe vremea când era ambasador în Chile, Harry Barnes a fost implicat într-un scandal, după ce s-a aflat că soţia lui a avut o idilă cu fostul lui şofer român de la ambasada din Bucureşti. Soţia şi-a recunoscut faptele, dar anchetatorii americani au decis că nu a fost adus niciun prejudiciu securităţii misiunii SUA în România, scrie New York Times.

Harry Barnes va rămâne în istorie drept unul dintre co-autorii înlăturării de la regim a chileanului Augusto Pinochet. Încă din ziua în care a ajuns în Chile, pe vremea lui Ronald Reagan, americanul a avut numeroase confruntări cu dictatorul din Chile. Ambasada lui a fost mereu deschisă pentru liderii opoziţiei, pe care îi consilia şi îi asigura de susţinerea Statelor Unite.

După ce s-a pensionat, la finalul unei cariere diplomatice de 38 de ani, Harry Barnes a devenit directorul programelor pentru drepturile omului şi rezolvarea conflictelor, în cadrul Carter Center, fundaţia fostului preşedinte american Jimmy Carter. Barnes a rămas în această funcţie timp de şase ani, din 1994 şi până în 2000.

Citește și: